Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Jack
23-06-12, 22:33
Mam przebicie w łazience
Autor Wiadomość
Paweł0381 
Uczestnik forum


Pomógł: 39 razy
Wiek: 37
Dołączył: 20 Kwi 2012
Posty: 466
Skąd: lubelskie
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 22-06-12, 13:17   

JacekP napisał/a:
właściciel się przestraszył i wymienia we wszystkich mieszkaniach skrzynki rozdzielcze

A dlaczego skrzynki a nie instalację. Dlatego że jest anglikiem z pochodzenia:) Czy poprostu tak się przestraszył że w tym szoku nie wie co robi?
Ja nie wiem z tymi Twoimi kąpielami to wychodzi że Ty lubisz dreszczyk emocji:)
A powiedz mi jakie oni jeszcze pomiary robili bo jak tylko ten jeden do "ziemi" to chyba warto poszukać jakiegoś drugiego elektryka.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1150
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-06-12, 18:28   

Witam,

Ja natomiast jestem ciekaw w jakiej sytuacji razi cię ten prąd. Możesz przybliżyć okoliczności?
Siedzisz w wannie pełnej wody, łapiesz za kran/rączkę prysznica/cokolwiek innego i czujesz mrowienie?
Poza tym, co zrobili elektrycy albo raczej co widziałeś że robili? Bo z tego co widać, za bardzo ci nie pomogli a wymienianie na oślep wszystkiego to strzał w stopę albo raczej w prysznic...

Pozdrawiam.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 23-06-12, 18:00   

Cytat:
Z tego zamieszania to właściciel się przestraszył i wymienia we wszystkich mieszkaniach skrzynki rozdzielcze...
Wymienia ponieważ najprawdopodobniej montuje wyłączniki RCD, których nie było a zbyt małe gabaryty istniejących skrzynek na to nie pozwalają.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 108
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1437
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 23-06-12, 20:53   

Pewnie , że RCD nie załatwi sprawy. Kilka mA odczujesz a RCD nie zrzuci.
Może być zupełnie inna sprawa - napięcie na rurze , kilkanaście woltów. I to wprowadzone przez sąsiada. Napiecie może być lub nie jak sąsiad używa jakiegoś gniazdka lub urządzenia np. swojego bojlera wprowadzającego napiecie na rurę. Możesz wtedy długo szukać po swojej instalacji. Sytuacja nie jest bezpieczna, bo nie wiadomo czy pewnego dnia nie pojawi się wyższe napiecie.
Szkoda, że 2 elektryków nie poradziło sobie.
marek
  
 
     
Kuczyński Andrzej 
Aktywny uczestnik forum
Oddział Gdański SEP


Pomógł: 114 razy
Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 851
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-06-12, 09:28   

Ostatecznie wykasowałem część postów.
_________________
Andrzej
  
 
     
JacekP
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 13
Wysłany: 26-06-12, 00:02   

Na razie czekam na fachowców. Jeżeli wymiana skrzynki nie pomoże spróbuje uziemić bojler domowym sposobem. Czyli przeciągnę kabelek od rurki odpływowej bezpośrednio do ziemi a to wyniesie około 3 m kabla. Bojler jak mniemam nazywa się przepływowy więc daje ciepłą wodę gdy jest włączony. Drugim desperackim krokiem będzie zamontowania wanny. Wówczas będę mógł wyłączyć bojler w czasie kąpieli. Trzecim krokiem ostatecznym będzie zmiana mieszkania którego nie chciał bym podejmować. Myliliśmy się co do szkotów że są sknerami. Sknerstwo dotyczy wszystkich Anglosasów obojętnie gdzie się znajdują.
_________________
jacek
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 27-06-12, 22:10   

Napisze o dwóch skojarzeniach jakie mi przychodzą na myśl .
1)Spotkałem kiedyś taki przepływowy gdzie w rurze z tworzywa była ułożona spirala jak w starych piecykach i przez tą spiralę przepływała woda i się podgrzewała czy to nie taki podgrzewacz ?
2)Lub co nam może wydawać się dziwne ktoś kradnie prąd. :?:
 
     
JacekP
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 13
Wysłany: 28-06-12, 11:17   

Nie mam pojęcia jaka to konstrukcja. Widziałem przez moment jak fachowiec go przeglądał. Zobaczyłem tylko jakąś miedzianą kiszkę :-)
_________________
jacek
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 28-06-12, 15:33   

Prosiłem wcześniej byś podał skąd piszesz.
Ta informacja może być bardziej przydatna niż to co podajesz w ostatnich postach.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
JacekP
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 13
Wysłany: 30-06-12, 17:52   

Pisze z Australii.
_________________
jacek
 
     
Jarek12 
Uczestnik forum


Wiek: 60
Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 3
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 20-07-12, 17:10   

Zgadzałbym się z kolegą simcode, że może być to kradzież prądu w innym lokalu. Zamieniona faza z neutralnym na liczniku i jako neutralny brany jest z rury, która widocznie nie ma dobrego uziemienia. Przy obecności elektryków na posesji nikt raczej prądu kraść nie będzie i dla tego nie kopało.
 
     
JacekP
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 13
Wysłany: 22-07-12, 12:00   

Ciekawe co piszecie o tej kradzieży. Ostatnio dostałem spory rachunek a przecież sam mieszkam w dwupokojowym mieszkaniu. Rachunek jak za duży dom. Jutro wymieniają mi tablice z bezpiecznikami. Zobaczymy co powiedzą na moje zapytanie elektrycy. Spisałem wczoraj stan z licznika. Będę sprawdzać. Czy licznik się obraca co jakiś czas gdy umnie wyłączę wszystko co się da.
_________________
jacek
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 22-07-12, 22:51   

wymiana tablicy może nic nie dać bo masz ;tasiemca " w instalacji np.w gniazdku.Ale ja bym optował za kradzieżą typu jak opisał kolega ;Jacekp"
 
     
JacekP
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 13
Wysłany: 26-07-12, 15:42   

Czy jak wyłączę wszystko to da się sprawdzić czy ten "pająk" pobiera prąd?
_________________
jacek
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 26-07-12, 18:45   

spisuj liczniki i wyłączaj ale pamiętaj że lodówka to też odbiornik.Bo jeśli naprawdę wszystko wyłączysz to wtedy masz najpewniejszy odczyt .Ale pamiętaj są różne inne sposoby między innymi to co pisał jarek 12 i wtedy; MOŻE " licznik nic nie pokazywać ,A kopanie będzie polegało na tym że z rury pożycza sobie tak zwane ;zero:.to jest groźne i niebezpieczne ale to robota dla elektryka jak to wykryć .
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group