Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
29-08-12, 19:58
Wysokie rachunki pomoc!
Autor Wiadomość
markzas 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Sie 2012
Posty: 1
Skąd: Wieliczka
Wysłany: 29-08-12, 13:25   Wysokie rachunki pomoc!

Mam wysokie rachunki za prąd 500- 600 zl za miesiąc, jest to dom jednorodziny, nie ma urządzeń, które sa wstanie wygenerowac tak wysokich rachunkow. siec została zrobiona 30 lat temu. Zegar byl wymieniany 2 razy, ale nic to nie dalo. Mimo, ze jestem inzynierem, to sam nic nie zdzialam, bo jezdze na wozku inwalidzkim i uzywam respiratora. Nasi sasiadow nie placa tak wysokich rachunkow za prad, wiec stad wniosek, ze jest cos nie wporzadku.

Więc tak. nie ma kuchni elektrycznej ani płyty indukcyjnej, ogrzewanie domu tez nie jest elektryczne.
Komputer działa najdłużej codziennie 16 godzin, nie przekracza 150 W, respirator dziala 18 godzin codziennie 100 W nie przekracza, 2 lodowki klasa A 2 x 0,67 kWh/24 energetyczna, nowa zamrazarka mala klasa A 0.61 kWh/24h uzywana od miesiaca, pralka mala klasa A uzywana rzadko. Bojler 40 litrowy 4 letni. kWh/24h ~0,70 codziennie. oswietlenie w domu 5 pomieszczen, wszedzie sa zarowki energooszczedne moc niewiem. łozko elektryczne 12 godzin podlaczony do gniazda + materac. Przed lozkie materacem, respiratorem i wozkiem tez byly wysokie rachunki i przed zamrazarka. Wozek jest ladowany w nocy 3 razy w tygodniu, akumulatory 2 x 70 mAh. zelazko, piekarnik okola uzywany raz na 2 tygodnie, bo mama oszczedza.
Dom jednorodzinny, slup jest na dzialce sasiadow. zegar licznik pradu testowalismy przy wylaczonych urzadzeniach i raczej jest ok i sie nie obraca. Takie rachunki juz placimy kilka lat i przez to duzo tracimy, męczy mnie to i stresuje. nie prowadzona jest zadna działalność rzemieślnicza. Dlatego strasznie dziwne to jest ze sa az tak wysokie rachunki 500 - 600 zl.
Bardzo proszę o porade, co zrobić

Marek
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 30-08-12, 20:23   

Na początek warto chyba zaprosić elektryka pomiarowca do sprawdzenia tej 30 letniej instalacji. Poza tym może warto przyjrzeć się umowie na energię i sposobom jej rozliczania przez ZE.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 30-08-12, 21:18   

Na początek to jedna rada nie czytaj poboru prądu z reklamówek bo to się ni jak ma do faktycznego poboru .Więc wezwij tego elektryka i niech sprawdzi instalację .Po drugie należy z nim sprawdzić faktyczny pobór prądu : wyłączamy wszystkie odbiorniki licznik musi stać (tarcza jeśli to stary typ)nic się nie może kręcić .Załączamy poszczególne odbiorniki i liczymy ilość obrotów w ciągu minuty(na liczniku pisze ile obrotów to kilowatogodzina) ,przeliczamy na godzinę i mamy faktyczny pobór a nie reklamy firm AA ,AA+ i bóg wie jakie bzdury.Zliczamy te odbiorniki razem (przy zachowaniu tych godzin co podawałeś)i masz faktyczny pobór w ciągu całego okresu.
 
     
DoktorWolt_pl 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lis 2012
Posty: 14
Skąd: POLSKA
Wysłany: 03-01-13, 19:51   

Racja,na początek warto zauważyć,ze instalacja jest bardzo stara więc wezwij fachowca i po prostu niech zobaczy jak ma sie sprawa na miejscu-z perspektywy forum ciężko doradzić cokolwiek innego.
 
     
xbchlosta 
Uczestnik forum


Wiek: 30
Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 14
Skąd: Małopolskie
Wysłany: 28-01-14, 18:20   

Jeżeli licznik była 2 razy wymieniany to mierzy prawidłowo. Sprawdziłbym następujące rzeczy:
-czy bojler lub inne energochłonne urządzenie nie pracuje na okrągło
-sprawdzić wszystkie kable ziemne łącznie z WLZ (chyba że przyłącz napowietrzny)

Wyłącz w domu wszystkie urządzenia i sprawdź czy licznik się kręci lub miga (nowszy)
Jeżeli się kręci to wyłączaj poszczególne obwody w kierunku zasilania aż w którymś momencie licznik się zatrzyma.
markzas napisał/a:
Bojler 40 litrowy 4 letni. kWh/24h ~0,70 codziennie


To zużycie szacunkowe wydaje mi się zbyt małe. 0,7kWh za dobę ciepłej wody to chyba zużyje bojler z którego się wody nie czerpie. podejrzewam że grzałka ma 2kW więc już godzina jej pracy kosztuje 2kWh. To też zależy ile osób korzysta z tej wody bo to dość mały zasobnik więc ja stawiam na bojler.
_________________
Bez fazy i elektryk nie zasili.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-01-14, 18:37   

Czy kolego xbchlosta widziałeś datę ostatniego postu?
Jest taka:
03-01-13, 19:51. czyli ponad rok temu.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group