Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zerwane plomby przed licznikiem?
Autor Wiadomość
Kuqi 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Paź 2012
Posty: 8
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-10-12, 18:01   Zerwane plomby przed licznikiem?

Jakiś czas temu kupiłem mieszkanko w Poznaniu w wielkiej płycie, gdy już emocje opadły i podstawowe naprawy uzdatniające mieszkanie do życia zostały poczynione zwróciłem uwagę na licznik ( a w zasadzie to co jest przed nim ).

Otóż przyłącze mieszkania do "pionu elektrycznego" (wybaczcie niefachowe nazewnictwo ale jestem instalatorem od wody a nie od elektryki - czy ten pion to WLZ? -od wczoraj poczytuję sobie to forum i chyba właśnie to oznacza ten skrót? ) nie jest niczym osłonięte:
1. Czy nie powinno być zamknięte i zaplombowane?

Bezpiecznik przed licznikiem tylko z pozoru jest zamknięty - kopułkę można zdjąć i dynda sobie radośnie na plombie (jak by nie była przykręcona przed zaplombowaniem) i to już z pewnością nie jest OK.

Generalnie przy okazji najbliższego większego remontu mam zamiar wymienić całą instalację el. (oczywiście nie własnoręcznie bo staram się nie dotykać do rzeczy na których się nie znam a które mogą zrobić "kuku").

2. Czy w tak zwanym "międzyczasie" przed remontem grożą jakieś konsekwencje za taki stan przyłącza i zabezpieczenia przed licznikiem?

3. Jeśli przyjdzie elektryk i zrobi co trzeba aby rozdzielnia w mieszkaniu zasługiwała na tą nazwę, to czy przy okazji może wymienić bezpiecznik przed licznikiem na automat ("S-kę"?) i potem wystarczy zgłosić do ZE że było coś robione i mają przyjść i zaplombować na nowo i czy przed tą akcją trzeba coś zgłaszać?

licznik1.jpg
Plik ściągnięto 27864 raz(y) 44,06 KB

 
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 194
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 02-10-12, 18:33   

wlz powinien być osłonięty, ale to już do zarządcy budynku zgłoś problem

to że kopułka dynda, to nie szkodzi ... ważne, że plomba jest :D oczywiście to nie jest prawidłowo, ale szykujesz remont, więc spoko
elektryk wykonujący podłączenie zgłosi zerwanie plomby, wymieni na esa i po kłopocie ... przyjadą, plomba i zapłacisz za plombowanie

oczywiście piszę to na podstawie moich doświadczeń ... w moim mieście energetyka olewa zabezpieczenie przedlicznikowe i tylko zwracają uwagę na licznik
 
     
Kuqi 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Paź 2012
Posty: 8
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-10-12, 18:44   

Dzięki za odpowiedź
collet napisał/a:
w moim mieście energetyka olewa zabezpieczenie przedlicznikowe i tylko zwracają uwagę na licznik
hmm to ciekawe bo w takim przypadku jak mój dla kogoś kto nie boi się grzebać pod napięciem (albo nie jest do końca świadomy co może sobie zrobić) ominięcie licznika nie byłoby problemem..

Remont będzie w bliskiej jednak jeszcze nieokreślonej przyszłości - pytanie czy jak przyjdzie pan od odczytów to nie zainteresuje się takim stanem przed licznikiem?

Swoją drogą "dyndającą kopułkę" odkryłem przypadkiem gdy wywaliło mi jednocześnie bezpieczniki przed i za licznikiem (obydwa były 16A topikowe) jak wrzuciłem wkręcane automaty to na szczęście są szybsze od przedlicznikowego ;)

Przy okazji - zastanawiam się nad zmianą kuchenki gazowej na elektryczną a te są zasilane przeważnie 3-fazowo - jak rozumiem obecnie moje mieszkanie jest podłączone do jednej fazy i do N (na foto) a pozostała 2 wolne złącza to pozostałe 2 fazy.
Jak elektryk pociągnie mi przy okazji dodatkowy przewód do kuchenki i przygotuje wszystko w rozdzielni to będzie trzeba jak rozumiem zgłosić wniosek do ZE na zmianę sposobu zasilania i przy okazji wymienią licznik?
 
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 194
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 02-10-12, 20:08   

z kradzieżą prądu masz rację, jest to źle, ale nie wszyscy robią z tego dramat ... o ile nie zobaczą ewidentnego podpięcia ... może u Ciebie jest inaczej ... warto popytać tu i tam ;-)

trzeba zgłosić do ZE, dobrze mieć projekt instalacji i (też nie wszędzie, więc musisz się dowiedzieć) zgłosić do administracji budynku ... ZE wyda stosowne dokumenty, podłączy licznik 3F i gotowe ... elektryk porobi pomiary, wystawi papierek i można gotować
 
     
Kuqi 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Paź 2012
Posty: 8
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-10-12, 20:29   

To jeszcze ostatnie pytanie - kuchenka będzie z pewnością później niż sam remont jednak przy okazji bałaganu położony zostanie odpowiedni przewód na potrzeby kuchenki.
Pomiary instalacji po jej wykonaniu (protokoły itd) to wiadomo (już sobie poczytałem o tym na forum), z tego co wiem gwarancję samej kuchenki także powinien podbić elektryk - czy w tedy także musi przeprowadzać jakieś pomiary czy wystarczy że się podpisze dowolny "elektryk" z SEPem?
 
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 194
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 02-10-12, 20:40   

jak to dowolny elektryk? podpisuje się ten, który montuje :mrgreen:
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 02-10-12, 21:01   

Nie lekceważył by kwestii kradzieży ! bo to różnie bywa (a w tej kwestii jeszcze nikt z ZE nie wygrał) .Zrobił bym tak ;dobrze znany(tobie) elektryk (z uprawnieniami i zgłoszoną działalnością )zgłosi zerwanie plomby w związku z wymianą tablicy ,wymienić tablicę już pod nowe zabezpieczenia dla twoich przyszłych inwestycji i zastanowić się od razu nad wymianą licznika bo on już chyba jest po terminie legalizacji ,ale to działka energetyki .Ja bym nie zwlekał bo czas działa na twoją niekorzyść .
 
     
Kuqi 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Paź 2012
Posty: 8
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-10-12, 21:20   

collet - "dowolny" w znaczeniu czy musi to być elektryk z D + E + pomiary jak przy protokołach do ZE przy nowej instalacji, czy wystarczy sąsiad z E do 1kV który przekręci kilka razy śrubokręt i podpisze się przed wypiciem piwa ;)

simcode - głównie dlatego stworzyłem ten wątek - aby poradzić się fachowców w obawie przed posądzeniem o kradzież prądu i ewentualnych konsekwencji z tego tytułu..
Czyli mówisz aby jak najszybciej zawołać elektryka aby wymienił tablicę i założył nową eskę przed licznikiem i 2 czy 3 za licznikiem do podpięcia instalacji która jest w tej chwili, a przy późniejszym remoncie już ze spokojem niech sobie elektryk tworzy rozdzielnię i nową instalację?

Ile (mniej więcej) taka usługa może kosztować (wymiana tablicy i założenie tych 3 esek?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 02-10-12, 21:55   

Nie podam ci ceny ponieważ rozpiętość ich jest przeogromna .Po prostu dogadaj się z nim i pamiętaj sprawa jest delikatna .A co do drugiej kwestii to ja bym zastosował bezpieczniki korkowe DO1 w rozłączniku jako przed licznikowe a popularne ;ESKI;jako za licznikowe tak jest lepiej ale to ci powie elektryk bo ZE może mieć swoje narzucone metody wykonania.
 
     
Kuqi 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Paź 2012
Posty: 8
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-10-12, 22:25   

Tylko z tego co mi wujek google wyświetla to jest bezpiecznik typu topikowego? Hmm jak już przedlicznikowy będzie zaplombowany to wolałbym jakiś automat który mogę sam włączyć w razie czego niż wołać energetykę do wymiany bezpiecznika.. Ale to tak jak piszesz ZE może mieć swoje preferencje i moje widzimisię schodzi w tym świetle na dalszy plan..

Tutejsi elektrycy z pewnością będą zorientowani co lubią w ZE.

I tu też pytanie bo z "elektryków" to znam sąsiada z SEP E-1 do 1kV a jak przypuszczam do wymiany tablicy pod licznikiem i zabezpieczeń przedlicznikowych wypadałoby mieć elektryka pełną gębą z wszelkimi uprawnieniami itd., a takiego to nawet na Facebooku nie mam w "znajomych".. Jak sam piszesz wzięcie na siebie zerwania nieistniejących plomb to delikatna sprawa..

Może któryś z fachowców z tego forum działa w rejonie Poznania i byłby skłonny podjąć się na szybko takiej robótki? Ewentualne oferty wraz ze wstępną zgrubną wyceną na PM mile widziane ;)
 
     
xCamil 
Uczestnik forum


Wiek: 29
Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 10
Skąd: -.-
  Wysłany: 02-10-12, 23:44   

"Ale to tak jak piszesz ZE może mieć swoje preferencje i moje widzimisię schodzi w tym świetle na dalszy plan.. " - ZE już nie ma takiej władzy i Twoje widzimisię ma znaczenie. Na spokojnie możesz upierać się przy "esce" jako przedlicznikowe i ZE nie ma nic do powiedzenia w tej kwestii.

simcode dlaczego lepiej jest montować DO1 jako przedlicznikowe?
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 975
Skąd: Tarnów
Wysłany: 03-10-12, 00:16   

Kuqi napisał/a:
Jakiś czas temu kupiłem mieszkanko w Poznaniu w wielkiej płycie,

Powiem tak, mieszkaj sobie spokojnie w swoim M. Za ZELP-y odpowiada administracja budynku. Ich obowiązkiem jest utrzymywanie ich w dobrym stanie technicznym. ZELP-y powinny być zamykane przez administrację a Ty nie masz prawa dostępu do tych bebechów a tym bardziej grzebania w nich. W razie wątpliwości czy zastrzeżeń dzwoń do ADM lub lepiej napisz pismo i złóż je za potwierdzeniem.
Jeżeli chcesz dla swojego dobra "posprzątać" nic nie stoi na przeszkodzie i zrobić to co koledzy napisali ku uciesze ;) administracji.
Do dokumentów pewnie nie dotrzesz ale granica eksploatacji pomiędzy energetyką a spółdzielnią/wspólnotą ustalona jest na odejściu wlz-tu w złączu kablowym.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 03-10-12, 15:08   

Xkamil po 40 latach pracy zawodowej jako elektryk wiem co piszę jestem praktykiem nie wzorującym się na modach i trendach .Zresztą ZE robi to samo ;ale będziesz miał więcej praktyki to dojdziesz do takich i innych przemyśleń.Pozdrawiam.
 
     
Kuqi 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Paź 2012
Posty: 8
Skąd: Poznań
Wysłany: 03-10-12, 17:05   

upin Pod skrótem "ZELP" kryje się jak rozumiem szafka elektryczna z przyłączem licznikiem i bezpiecznikami (przed i za licznikiem) która znajduje się w mieszkaniu i wg tego co piszesz powinna być zamknięta na klucz i w przypadku wywalenia korka zostaje tylko telefon do administracji aby przysłali kogoś żeby wcisnął automat/wymienił wkładkę?

Generalnie remont pewnie będzie w przeciągu pół roku - moje pytanie to: Czy przed remontem powinienem jak najszybciej coś zrobić z tym przyłączem które w tym stanie zastałem w kupionym mieszkaniu (aby nie było nieprzyjemności związanych z posądzeniem o kradzież prądu w razie wizyty inkasenta/czegokolwiek) i wg 3 osób są 3 wersje:

simcode: jak najszybciej wymienić zabezpieczenie przedlicznikowe (oczywiście nie samemu) i przy okazji elektryk zgłosi co trzeba do ZE i będą nowe plomby.

collet: ważne że na liczniku plomba nie ruszona - spokojnie można poczekać do remontu

upin: to nie moje broszka bo administracja powinna zamykać skrzynki elektryczne wewnątrz mieszkań i ich stan techniczny nie powinien mnie interesować dopóki nie stanowi zagrożenia..


Co do zabezpieczeń przedlicznikowych to zrobiłem mały wywiad z wujkiem google i znalazłem coś takiego jak bezpieczniki o charakterystyce Cs które przynajmniej w teorii i dużym uproszczeniu działają wolniej na zwarcia niż zwykłe eski dając szanse zabezpieczeniom za licznikowym aby wybiły jako pierwsze, nie robiąc przy okazji zaciemnienia w całym mieszkaniu. Jak już pisałem - sam nie mam zamiaru paluchem napięcia sprawdzać ale jak już zamówię elektryka to wolałbym wiedzieć mniej więcej co chcę i jakie są alternatywy :)

simcode - a laikowi możesz z grubsza wytłumaczyć wyższość wkładki topikowej nad eską przed licznikiem?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 03-10-12, 17:19   

kugi tu wcale nie chodzi o wyższość czegoś nad czymś pisałem w poście że to moja propozycja, kogoś może być inna .Czytaj dokładnie posty.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group