Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Palący" problem
Autor Wiadomość
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 41
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 195
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 10-10-12, 19:22   "Palący" problem

Lampa zewnętrzna IP44. Monter zostawił za krótkie przewody i postanowił przedłużyć przewodem 1mm2 linką.
Wejście do lampy zrobił koło żarówki, a ponieważ na obudowie było napisane "max 100 W", więc taką żarówkę zastosował. Lampa świeciła tylko jedną noc.

Efekt:

Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 11-10-12, 16:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
jacek2100 
Uczestnik forum


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 86
Skąd: Ropczyce
Wysłany: 11-10-12, 17:53   

Witam, ładnie
 
     
PawełAudi80 
Uczestnik forum
Audimaniak


Pomógł: 3 razy
Wiek: 28
Dołączył: 30 Wrz 2009
Posty: 51
Skąd: Oborniki
Wysłany: 22-11-12, 19:02   

Niezły hardcore, ale skoro to było bezpośrednio przy samej żarówce i to na dodatek 100W to nie dziwie się, że nawet Simet się poddał. Spotkałem się z stopioną (ale nie aż w takim stopniu kostką kanlux lub coś innego podobnej jakości w plafonierze 2x60W, poniżej zdjęcie:



 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 52
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 06-12-12, 22:18   



Dodatkowe gniazdko w przyczepie kempingowej zasilające pralkę.
Sytuacja nie miałaby miejsca gdyby monter miał więcej umiejętności oraz kwalifikacje (miernik) do pomiarów impedancji pętli zwarcia..
A zdjęcia nie pogorzeliska, tylko błędu, mogłem zrobić dlatego że tworzywo jest lejące i pod wpływem temperatury zalało i zaizolowało feralne połączenie. Taka ostatnia linia defensywy przed idiotami ze śrubokrętem i ambicjami.
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 41
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 195
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 10-12-12, 17:16   

Dzisiaj paliło się i to na ostro.

ZK zabezpieczone BM 3x100A, następnie wyłącznik główny budynku i powinny iść 3X63A



Niestety jeden z tych 63A zaniemógł, więc "elektryk" wstawił 32A. Żeby czasem nie wywaliło i tego, postanowił poprawić konstruktorów dodając kawałek drutu (na oko 4mm2) ... i się zapaliło [-o<





Instalacja w budynku do wymiany, bezpieczniki 32A watowane też drutem, a że nie mogło wybić tych bezpieczników, więc w puszkach zrobił się gorący kociołek ... za rogiem kostucha czekała :-"
 
     
Grzegorz E2012 
Uczestnik forum
Zawsze jest miło


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 13 Lip 2012
Posty: 157
Skąd: WGM
Wysłany: 23-12-12, 00:06   

Witam.

Ten kto to zrobił był bardzo pomysłowy.
Ale nie uwzględnił że może to doprowadzić do tragedii.
Robienie takiego dziadostwa to szczyt głupoty i nie profesjonalne podejście do sprawy.
Ale nic na to nie poradzimy.
Tacy ludzie byli, są i będą wśród nas.

Pozdrawiam.
 
     
utopia 
Uczestnik forum


Pomógł: 3 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2013
Posty: 33
Skąd: Poznań
Wysłany: 08-05-13, 17:30   

Trafiłem ostatnio na problem w domku - długi korytarz pomiędzy pokojami - dom zbudowany w "stylu hotelowym". Do tego oświetlenie schodów .
Klient zgłosił następujący problem - przy pewnej kombinacji wyłaczników od oświetlenia wszystkie żarówki ulegają przepaleniu...
Jak się okazało do oświetlenia na łącznikach schodowych dopięto czujniki ruchu i zwykłe wyłączniki na korytarzu.
Odpowiedź znałem jeszcze przed przyjazdem do klienta - ktoś pomieszał fazy!
Tak też się okazało. Instalator poszedł na skróty - pod wyłączniki podprowadził fazy z róznych miejsc nie zważając na fakt że różne pomieszczenia zasilane są z róznych faz..
Na oprawce raz było 230 a raz 400 .
Zrobił to człowiek z 15 letnią praktyką.
Jak widać rutyna i brak myślenia potrafi ujawnić się u każdego.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 09-05-13, 06:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 41
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 195
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 02-11-13, 16:12   

"Panie. Światło mnie miga w pokoju i telewizor wyłancza się!"

 
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 41
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 195
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 25-11-13, 21:06   

I mamy kolejną awarię. Jak to bywa w poradzieckich blokach bez gazu. Wszyscy wszystko mają na prąd i gdy tylko robi się chłodniej grzejniki latają pełną mocą. W tej rozdzielnicy konserwacja i styki były poprawiane wiosną.









Takich śrub stykowych było więcej


Ogólnie wymiana kompletnych zabezpieczeń, wymiana nadpalonych przewodów, wymiana główek i bezpieczników. Po zimie będzie to samo, ale nie chcą żadnych zmian, bo twierdzą, że nie mają pieniędzy. Ale za awarie płacą dużo więcej.
 
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 41
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 195
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 04-01-14, 17:02   

I znów się zapaliło. W skrzynce piętrowej najpierw zabezpieczenie główne mieszkania, a potem połączenie WLZ.





Zasilanie mieszkania 2X4mm2 [-( Ile urządzeń było włączonych w danej chwili? Gotował się obiad (płyta elektryczna), piekło się ciasto (piekarnik elektryczny) , żona odkurzała, a córka gotowała wodę na herbatę (czajnik elektryczny). WLZ aluminium, a mieszkaniowe Cu. Połączone pod jednym zaciskiem =D>
 
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 41
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 195
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 03-04-14, 20:13   

Kolejne przypadki



Jak mocno trzeba dokręcać, żeby tak przekręcić ... Pudzian został elektrykiem?



 
     
PawełAudi80 
Uczestnik forum
Audimaniak


Pomógł: 3 razy
Wiek: 28
Dołączył: 30 Wrz 2009
Posty: 51
Skąd: Oborniki
Wysłany: 27-09-15, 20:40   

Niezłe kwiatki widzę. Szkoda, że część zdjęć już zniknęła :(
 
     
howaki23 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Paź 2015
Posty: 1
Skąd: Polska
Wysłany: 13-10-15, 10:12   

U nas była podobna sytuacja w zeszłym roku, a po telefonie do 'fachowca' który nam robił instalację w domu dowiedzieliśmy się, że było minęło i to nasz problem..
_________________
Maritom - garaże blaszane
 
     
tatanka 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 52
Skąd: woj. śląskie
Wysłany: 14-10-15, 09:15   

Możesz mieć kabel i 100mm2.
Wystarczy gorsze połączenie przewodów, aby się tam kopciło.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group