Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z "zerem"?
Autor Wiadomość
piszczalka 
Uczestnik forum


Wiek: 48
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3
Skąd: Zamość
  Wysłany: 12-11-12, 18:30   Problem z "zerem"?

Witam wszystkich doswiadczonych elektrykow i nie tylko ,a wiec moj problem polega na tym ze w bloku w ktorym mieszkam na 5pietrze nie dziala swiatlo na korytarzu ,korytarz dlugi jak w standardowym wiezowcu 11pietrowym odkrecalem wlacznik swiatla i jest przejscie tzw faza (sprawdzalem na mierniku) ale w puszkach nad dziwmi (srodkowa puszka) dodaz ze puszek jst 5 a wloncznikow 3 dwa skrajne i jeden srodkowy moj ,sprawdzalem w puszkach i mam napiecie 120V na dwoch z trzech podlonczoncyh przewodami stykow (polowa tego co byc powinna czyli 230V) i uzyskalem takie napiecie po uprzednim wypnięciu przewodu i przylozeniu go do innego styku wtedy zarowka sie zapalila a moze dokladniej zaczela sie jazyc czyli tak jakby nie miala zera probowalem przewod ktroy wczesniej wypielem przylozyc do drugiego ze stykow ale poszlo zwarcie ale nie szkodzące na dzialanie zarowek i moje pytanie jest takie od dawna nie ma swiatla na kilku pietrach chcialem sam zrobic bo troszeczke sie znam powtwrzam tylko troche na elektryce dlatego doradzam sie was drodzy forumowicze specjalisci co moze byc przyczyna ze nie mam zera czy moze zero jest ale zle podlonczyl;em przewody ,zarowki polonczone szeregowo ,zapalane moga byc jednym wlonczynikiem caly korytarz nie stety nie posiadam zdjecia zdjecie bedzie wstawione w innym terminie prosba jest o doradzenie co powinienem sprawdzic a czego sie nie dotykac co ustawic na mierniku i co sprawdzic ,chcialbym bykazdy dodal cos od siebie istna burza mozgów dziekuje i pozdrawiam
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 12-11-12, 20:03   

Kolego, Ty tak na poważnie czy jaja sobie robisz? Chyba, że źle rozszyfrowałem Twoje słowo pisane. :-#
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
piszczalka 
Uczestnik forum


Wiek: 48
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3
Skąd: Zamość
Wysłany: 12-11-12, 22:38   

obawiam sie ze na powaznie ,w puszkach jest 120V zarowki sie tylko zaza jak przyloze przewod do innego styku zarowka sie pali normalnie mocno ale pozostale gasna dlatego jak zrobic tak zeby palily sie wszystkie na orytarzu z normalna moca 230v?
 
     
elmacher 
Uczestnik forum
elmacher


Pomógł: 4 razy
Wiek: 63
Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 82
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 13-11-12, 16:13   

"piszczałka "Ty nie baw się z instalacja elektryczną bo to zazwyczaj nie wychodzi
dobrze na zdrowiu. :!:
 
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 01-12-12, 10:49   Re: Problem z "zerem"?

piszczalka napisał/a:
co powinienem sprawdzic a czego sie nie dotykac

Najlepiej niczego nie dotykaj. Z jednym wyjątkiem:
Link
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group