Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Samoczynne wył. zasil. dla urządz. w II klasie ochronności
Autor Wiadomość
odi1979 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 44
Skąd: Gdynia
Wysłany: 26-11-12, 21:02   Samoczynne wył. zasil. dla urządz. w II klasie ochronności

Witam
Jak w temacie już napisałem mam problem z urządzeniem w II klasie ochronności, gdzie inwestor zażądał ode mnie pomiarów impedancji pętli zwarcia dla obwodu kamery, która jest w II klasie ochronności. Obwód ten ma około 600 m i jest ułożony w ziemi (przewód YKY 3x2,5), obciążenie jest na poziomie ok. 70W, przy zasilaniu 230V. Wszelkie pozostałe warunki doboru przewodu zostały spełnione (obciążenie dopuszczalne długotrwałe, spadek nap. itd.) Moje pytanie brzmi, czy konieczne jest dla urządzenia w II klasie ochronności sprawdzanie samoczynnego załączenia? Żadne inne urządzenia nie będą z tego obwodu zasilane, a dodatkowo spełniony jest jeszcze jeden warunek - umieszczenia poza zasięgiem.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 27-11-12, 07:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Paweł0381 
Uczestnik forum


Pomógł: 39 razy
Wiek: 37
Dołączył: 20 Kwi 2012
Posty: 466
Skąd: lubelskie
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 26-11-12, 21:33   

Nie musisz robić pomiarów dla urządzeń w drugiej klasie ochronności a szczególnie w tym przypadku. Druga kwestia inwestor nasz pan...
Bo zapewne nie którzy mogą mieć inne zdanie na ten temat...
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 975
Skąd: Tarnów
Wysłany: 26-11-12, 21:36   

Obwód ma zostać wyłączony w określonym czasie. Na obudowie w II klasie nie pojawi się niebezpieczne napięcie ale przy zwarciu czy doziemieniu musi nastąpić samoczynne szybkie wyłączenie.
Widziałeś konsekwencje zwarcia kiedy po trzech np godzinach nie nastąpiło SWZ?
Ja widziałem, zostały gołe druty. Izolacja spłynęła pomimo faktu, że na urządzeniu nie pojawiło się niebezpieczne napięcie.
Inwestor ma rację.
odi1979 napisał/a:
a dodatkowo spełniony jest jeszcze jeden warunek - umieszczenia poza zasięgiem

Na te słowa :-#
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1066
Skąd: Suwałki
Wysłany: 27-11-12, 07:46   

odi1979 napisał/a:
Moje pytanie brzmi, czy konieczne jest dla urządzenia w II klasie ochronności sprawdzanie samoczynnego załączenia?
Konieczne jest sprawdzenie warunku swz dla OBWODU, nie dla urządzenia.

A obwód jak piszesz ma żyłę ochronną...

odi1979 napisał/a:
dodatkowo spełniony jest jeszcze jeden warunek - umieszczenia poza zasięgiem.
Poza czyim zasięgiem?????

A jak instalator będzie musiał wymienić kamerę, użyje drabiny, to urządzenie znajdzie się w jego zasięgu, i co wtedy?
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
odi1979 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 44
Skąd: Gdynia
Wysłany: 27-11-12, 09:44   

ok, dzięki za odpowiedzi. Przekonaliście mnie co do słuszności wykonania pomiaru w tym przypadku. Jednak nie to było problemem. Wykonanie pomiaru to pikuś, ale gorsze jest to, że warunek nie zostanie spełniony, chyba, że uda mi się znaleźć jakieś małe zabezpieczenie tego obwodu, aktualnie jest tam nadmiarówka B 6A. Czy są jakieś inne sposoby zapewnienia tego warunku oprócz zwiększania przekroju kabla? Odległość do stacji to jakieś 1,5 km - na szczęście na długości 900 m jest kabel o przekroju 10 mm2, tylko to nieszczęsne 600 m w YKY 3x2,5
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1066
Skąd: Suwałki
Wysłany: 27-11-12, 10:22   

Porządne uziemienie miejscowe.

A zabezpieczenie można dać 1 amper, albo 2.
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
odi1979 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 44
Skąd: Gdynia
Wysłany: 27-11-12, 12:19   

uziemienie miejscowe pomoże?
 
     
Kuczyński Andrzej 
Aktywny uczestnik forum
Oddział Gdański SEP


Pomógł: 114 razy
Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 851
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-11-12, 13:29   

Wyłącznika instalacyjnego o charakterystyce B na prąd mniejszy od 6A kolega nie znajdzie.
Proponuję charakterystykę C dla której prądy zaczynają się od 0,5A.

Innym rozwiązaniem jest szeregowe połączenie wyłącznika instalacyjnego z bezpiecznikiem aparatowym.
W kolegi przypadku chodzi o poprawny dobór zabezpieczenia zwarciowego obwodu,
a nie samoczynne wyłączenie zasilania w odniesieniu do ochrony przeciwporażeniowej.
_________________
Andrzej
 
     
odi1979 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 44
Skąd: Gdynia
Wysłany: 27-11-12, 13:41   

A czy w przypadku zmniejszenia aparatu zabezpieczającego obwód do minimalnego, przy którym nie zostanie spełniony warunek samoczynnego wyłączenia, można zastosować ochronę uzupełniającą poprzez zastosowanie RCD? Wyczytałem takie rozwiązanie w normie PN-IEC 60364

Mam na biurku wyłączniki instalacyjne typu B o prądzie znam. 2A. Warunek, który muszę spełnić to warunek na dobór przewodu (przewody dobiera się wg. kilku warunków: prąd dopuszczalny długotrwały, spadek nap. wytrzymałość mech. oraz właśnie na warunek samoczynnego wyłączenia). Kombinuję co mogę zrobić, żeby nie wymieniać kabla, który ułożył mój poprzednik, a okazał się zbyt cienki przy zastosowanych zabezpieczeniach.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 28-11-12, 07:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1066
Skąd: Suwałki
Wysłany: 27-11-12, 14:04   

odi1979 napisał/a:
Wyczytałem takie rozwiązanie w normie PN-IEC 60364
Chętnie zapoznam się z tym zapisem normy....
Często rozwiązałoby to sporo problemów.

Teraz piszesz:
odi1979 napisał/a:
żeby nie wymieniać kabla, który ułożył mój poprzednik, a okazał się zbyt cienki przy zastosowanych zabezpieczeniach.
A na początku napisałeś:
odi1979 napisał/a:
Wszelkie pozostałe warunki doboru przewodu zostały spełnione (obciążenie dopuszczalne długotrwałe, spadek nap. itd.)
To jak to wreszcie jest? Zgadujesz, czy wiesz? Może dowiemy się jaki wynik pomiaru Zs wyszedł Ci na końcu obwodu??????
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Kuczyński Andrzej 
Aktywny uczestnik forum
Oddział Gdański SEP


Pomógł: 114 razy
Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 851
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-11-12, 14:29   

Cytat:
Mam na biurku wyłączniki instalacyjne typu B o prądzie znam. 2A.

A może kolega podać producenta?
_________________
Andrzej
 
     
odi1979 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 44
Skąd: Gdynia
Wysłany: 27-11-12, 15:29   

jeśli chodzi o producenta to Hager, ale w hurtowni powiedzieli że Moeller też ma. Jeśli chodzi o wynik pomiaru to nie wiem, gdyż jeszcze pomiar nie był wykonywany - przeliczyłem to tylko. Jeśli chodzi o pozostałe warunki to prąd dop. długotrwale i spadek napięcia tez zostały wyliczone i te warunki są spełnione, nie jest spełniony warunek samoczynnego wyłączenia. Myślałem, że dość dokładnie to opisałem.
 
     
Kuczyński Andrzej 
Aktywny uczestnik forum
Oddział Gdański SEP


Pomógł: 114 razy
Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 851
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 28-11-12, 09:04   

Cytat:
Myślałem, że dość dokładnie to opisałem.

Na początku też tak myślałem. Dlatego nie rozumie o jaki warunek samoczynnego wyłączenia zasilania koledze chodzi
bo z wcześniejszego postu wynika, że jako środek ochrony przeciwporażeniowej jest zastosowana
„podwójna izolacja lub wzmocniona izolacja”.
Cytat:
mam problem z urządzeniem w II klasie ochronności,


A tak poza głównym wątkiem to dziwna sprawa z tym HAGER’em bo w ich katalogu
takiego nie znalazłem. Katalogowo EATON (dawniej Moeller) robi charakterystykę B4
ale z mojego doświadczenia wynika, że to wykonanie jest niedostępne. Chyba, że ktoś może czekać kilka
tygodni i zamawia większą ilość. Osobiście unikam aparatów (są wyjątki) dostępnych tylko u jednego producenta.
_________________
Andrzej
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 28-11-12, 20:13   

Kuczyński Andrzej napisał/a:
robi charakterystykę B4
i B2 http://hurtownia.elektrom....aspx?cat=49470

dla kabla trzeba wykonać pomiary miernikiem o napięciu probierczym 2500 V
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1066
Skąd: Suwałki
Wysłany: 28-11-12, 21:56   

scat napisał/a:
dla kabla trzeba wykonać pomiary miernikiem o napięciu probierczym 2500 V
Nie trzeba,

żaden zapis normy PN-HD 60364-6 nie wymaga takiego napięcia pomiarowego, nie ma też żadnego uzasadnienia, aby obwód odbiorczy traktować dwu i pół tysiącem woltów. Na końcu obwodu ma znaleźć się urządzenie w II klasie izolacji, czyli jego obowiązkiem (tego urządzenia) jest wytrzymać najwyżej 1500 woltów.

A kolega odi1979 nie musi na czas pomiaru tego urządzenia od instalacji odłączać.
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group