Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ups-faza na zewnętrznym akumulatorze
Autor Wiadomość
miol 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 20
Skąd: mazowsze
Wysłany: 01-12-12, 08:49   Ups-faza na zewnętrznym akumulatorze

Witam
Zagadka, nie zagadka raczej prośba dla bardziej zorientowanych w budowie Ups-ów o wyjaśnienie zjawiska. Otóż mam w kotłowni UPS Orvaldi500 z dołączonym zewnętrznym akumulatorem do zasilania pieca. Pracował 5 lat i dopiero przedwczoraj zorientowałem się (po przypadkowym dotknięciu do klem akumulatora), że na obu biegunach akumulatora jest pełne 230V :shock: . Po sprawdzeniu okazało się, że fabryczny kabel zasilający ma zamienione kabelki i faza jest podawana na bolec N UPS-a, po zamianie przewodów wszystko wygląda OK. Czy to oznacza, że w przypadku zamiany L z N to faza zawsze będzie na akumulatorze? Bo nigdzie takiej informacji na ups-ie nie ma, sam ups też nie sygnalizuje błędnego podłączenia a wiele osób ma takie przerobione ups-y i nie każdy ma fazę w gniazdku po lewej stronie.
 
     
marcus72 
Uczestnik forum


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 38
Skąd: opolskie
  Wysłany: 05-12-12, 12:40   

Jest to logiczne myślenie gdyż po to buduje się sieć TN-C-S i wykonuje sie odpowiednie wtyczki i gniazda aby się nie zdarzały zamiany L z N .
Mam mirnik który zawsze podczas pomiarów pokazuje błędnie podłączony przewód L
 
     
miol 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 20
Skąd: mazowsze
Wysłany: 05-12-12, 16:19   

Tak, ale jest jedno ale. Podłączanie fazy po lewej stronie gniazda jest zaleceniem a nie nakazem. Z tego względu funkcjonują gniazda podwójne gdzie nie ma możliwości podłączenia prawidłowego fazy w obu. Tutaj jest specyficzna sytuacja, bo ups nie jest używany zgodnie z jego przeznaczeniem i nikt pewnie nie przewidywał, że będzie on pracował z zewnętrznym akumulatorem ale mimo wszystko jakaś sygnalizacja błędnego podłączenia by się przydała. Tym bardziej, że na wyjściu upsa w przypadku błędnego połączenia też mam zamienioną fazę z neutralem.
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 05-12-12, 22:04   

miol napisał/a:
mam w kotłowni UPS Orvaldi500 z dołączonym zewnętrznym akumulatorem

Producent urządzenia nie przewiduje podłączania zawnętrznego akumulatora.

miol napisał/a:
Czy to oznacza, że w przypadku zamiany L z N to faza zawsze będzie na akumulatorze?

W przypadku tego UPS-a tak będzie.

miol napisał/a:
Bo nigdzie takiej informacji na ups-ie nie ma,

I nie musi być - UPS ma pracować z akumulatorem zabudowanym wewnątrz i w tej formie jest całkowicie bezpieczny dla użytkownika.

miol napisał/a:
wiele osób ma takie przerobione ups-y

Każda taka przeróbka jest wykonywana na własną odpowiedzialność.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group