Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie 4 świetlówek
Autor Wiadomość
bleki9 
Uczestnik forum
bleki9


Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 6
Skąd: Kielce
Wysłany: 23-01-13, 09:27   Podłączenie 4 świetlówek

Witam, posiadam oprawę z 4 świetlówkami 18Wat, 2 statecznikami magnetycznymi i 4 starterami i kondensatorem na zasilaniu. Problem jest następujący, pierw przestał świecić środkowy rząd świetlówek to wymieniłem je i startery niestety bez rezultatu. sprawdziłem stateczniki magnetyczne (jeden z nich był zimny) na jednym było 160V na drugim brak napięcia,więc wymieniłem go na statecznik 1x36W. Zaczął świecić środkowy rząd świetlówek, a zewnętrzne przestały(odwrotnie niż na początku). Kondensator też zmieniłem i nic.
Jak to naprawić?
 
     
jacek2100 
Uczestnik forum


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 86
Skąd: Ropczyce
Wysłany: 23-01-13, 18:33   

może rozrysuj który był zimny, który ciepły , nie spotkałem się przy takim zapłonie z takim układem wewnętrzne, zewnętrzne, zawsze miałem wewnętrzna i zewnętrzna, po jednej- nie stosuj zapłonników uniwersalnych do 65W tylko najwyżej 4...22W,
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 23-01-13, 23:48   

jeden dławik (statecznik) zasila 2 świetlówki do każdej podłączony jest jeden zapłonnik. Kondensatory na zasilaniu służą do kompensacji mocy biernej (nie maja wpływu na świecenie lub nie ) tutaj poglądowy schemat podłączenia http://img140.imageshack....2swietlowki.jpg istotne jest to aby zapłonniki w jednym obwodzie świetlówek były identyczne
 
     
bleki9 
Uczestnik forum
bleki9


Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 6
Skąd: Kielce
Wysłany: 24-01-13, 08:19   

Jest to standardowa oprawa rastrowa 4x18 wat, zapłonniki mam4-22Wat.
Jak na rys.1 pierw czerwone działały i czerwony statecznik (czarny zimny),po wymianie czarnego statecznika (na niebieski rys 2) działają srodkowe. co tu jeszcze wymienić, może statecznik zły dałem 1x36 Wat?

schemat2.jpg
Plik ściągnięto 158 raz(y) 20,88 KB

 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 24-01-13, 22:17   

nie ma związku czerwone czy niebieskie to osobne obwody może coś się rozłączyło po wymianie statecznika czasami brak jest styku w gniazdach rur.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group