Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Licznik główny a podlicznik
Autor Wiadomość
RDS 
Uczestnik forum


Dołączył: 11 Lut 2013
Posty: 5
Skąd: Poznań
Wysłany: 11-02-13, 23:00   Licznik główny a podlicznik

Witam
Czy ktoś może wyjaśnić mi pewną sprawe?
Wynajmuję hale gdzie znajduje się licznik głowny z urządzeniami do kompensacji mocy biernej oraz 4 podliczniki.Jestem największym odbiorcą prądu.Problem polega na tym że mam założony podlicznik który wskazuje większe zuzycie energi niż licznik głowny,pozostali najemcy czyli trzy podliczniki również zużywaja energię ale w mniejszym ilościach.

Na chwilę obecną dogadany jestem z właścicielem że wskazaniania mojego podlicznika mnoży przez 0.8 żebym nie płacił więcej jemu niż on za cały obiekt energetyce.

co powoduje takie przekłamania?
1.urządzenia do kompensacji mocy biernej,jeśli tak to jak prawidłowo to przeliczać?
2.sam podlicznik może żle wskazywać(podlicznik jest elektroniczny z wyświetlaczem)

z góry dziekuje za odpowiedzi.
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum
wkładam kij w mrowisko



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1044
Skąd: Suwałki
Wysłany: 12-02-13, 16:22   

RDS napisał/a:
(podlicznik jest elektroniczny z wyświetlaczem)
Który z zamieszczonych zdjęć licznik posiadasz?
Ten?:
http://forumsep.pl/files/thumbs/t_orno_922.jpg
Czy ten?:
http://forumsep.pl/files/thumbs/t_lumel_160.jpg
Lumel to jest licznik, Orno to liczydełko o nazwie "wskaźnik zużycia energii elektrycznej".

Za właściwy pomiar trzeba zapłacić więcej niż 200 złotych....

Lumel.jpg
Plik ściągnięto 134 raz(y) 44,81 KB

Orno.jpg
Plik ściągnięto 124 raz(y) 56,46 KB

_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1417
Skąd: śląsk
Wysłany: 12-02-13, 17:17   

A nie jest tak że ten licznik w RG to przekładnikowy i wy źle liczycie.
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum
wkładam kij w mrowisko



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1044
Skąd: Suwałki
Wysłany: 12-02-13, 18:02   

Można, a nawet należy przypuszczać, że licznik główny liczy poprawnie. Liczydełko chińskiej produkcji, nawet jak ma przekładniki, to liczyć dobrze nie musi.
Nie wiemy jaki sprzęt jest "podlicznikiem", ja stawiam na Orno, albo F&F. Ideałem byłoby użycie wzorcowanej jednostki "analogowej", rumuńskiej, polskiej, wsio rawno..., byle by to licznik był...
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 962
Skąd: Tarnów
Wysłany: 12-02-13, 18:09   

RDS napisał/a:
Wynajmuję hale gdzie znajduje się licznik głowny z urządzeniami do kompensacji mocy biernej oraz 4 podliczniki.Jestem największym odbiorcą prądu.Problem polega na tym że mam założony podlicznik który wskazuje większe zuzycie energi niż licznik głowny,pozostali najemcy czyli trzy podliczniki również zużywaja energię ale w mniejszym ilościach.

Dopytam (skąpość informacji dla elektryków) bo ja pomyślałem o innej wersji.
Licznik główny pewnie półpośredni, Pmax, energia czynna i bierna. Podlicznik to zwykły licznik energii czynnej.
A do tego jak przy głównym mamy baterię to mamy to co mamy.
Dlatego szanowny autorze problemu ;) rozjaśnij nam te wątpliwości.
PS
Oczywiście nie można wykluczyć usterek w samym liczniku.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
RDS 
Uczestnik forum


Dołączył: 11 Lut 2013
Posty: 5
Skąd: Poznań
Wysłany: 14-02-13, 23:45   

W najbliższym czasi wstawie zdjęcia rozdzielni głownej i podlicznika,nie ukrywam że małe mam pojęcie o elektryczności tak więc postaram się dostarczyć jak najwięcej informacji.
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum
wkładam kij w mrowisko



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1044
Skąd: Suwałki
Wysłany: 15-02-13, 07:51   

upin napisał/a:
Licznik główny pewnie półpośredni, Pmax, energia czynna i bierna. Podlicznik to zwykły licznik energii czynnej.
A może właśnie ten podlicznik mierzy również moc bierną? Wtedy bateria kondensatorów zmniejszy koszty tylko na liczniku głównym.

Gdyby tak było należałoby zamontować swoją baterię do kompensacji mocy biernej w wynajmowanej hali.
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1417
Skąd: śląsk
Wysłany: 15-02-13, 12:42   

Esparks ten tok myślenia byłby dobry jeśli podlicznik byłby wyposażony i podłączony na pomiar mocy biernej
Niech RDS zrobi zdjęcia i napisze co za liczniki są tam i u niego.
 
     
RDS 
Uczestnik forum


Dołączył: 11 Lut 2013
Posty: 5
Skąd: Poznań
Wysłany: 17-02-13, 20:55   

Witam
Mam wszystkie zdjęcia.

IMG_2796.JPG
Plik ściągnięto 101 raz(y) 38,22 KB

IMG_2794.JPG
Plik ściągnięto 119 raz(y) 55,7 KB

IMG_2793.jpg
Plik ściągnięto 140 raz(y) 41,6 KB

 
     
RDS 
Uczestnik forum


Dołączył: 11 Lut 2013
Posty: 5
Skąd: Poznań
Wysłany: 17-02-13, 20:56   

Podlicznik

IMG_2805.JPG
Plik ściągnięto 133 raz(y) 33,63 KB

 
     
RDS 
Uczestnik forum


Dołączył: 11 Lut 2013
Posty: 5
Skąd: Poznań
Wysłany: 17-02-13, 21:05   

Liczniki w rozdzielni,narazie nie wiem który to głowny licznik.

IMG_2803.JPG
Plik ściągnięto 170 raz(y) 34,8 KB

IMG_2802.JPG
Plik ściągnięto 119 raz(y) 33,25 KB

IMG_2801.JPG
Plik ściągnięto 103 raz(y) 33,15 KB

 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1417
Skąd: śląsk
Wysłany: 17-02-13, 21:48   

No na początek opis Mamy szafę TAURUSA (bardzo dobrej firmy)z jej regulatorem twój podlicznik to raczej liczydło no i liczniki główne bo jest ich trzy czynny ,bierny i pojemnościowy.
Ktoś z czytuje wszystkie liczniki dostaje je dostawca energii i wysyła fakturę .
 
     
Imadelko 
Uczestnik forum


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 3
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 22-09-15, 19:08   

Witam!
Odgrzewam stary temat bo został przerwany w pół bez odpowiedzi.
Mam ten sam problem.
Podliczniki wskazują większe zużycie od licznika głównego a w układzie jest zainstalowana bateria kondensatorów do kompensacji mocy biernej.
Obiekt A zużywa energię na głównie na cele oświetleniowe (neonówki) równomierne zużywanie energii w okresie roku.
Obiekt B zużywa energię na oświetlenie (neonówki) i urządzenia chłodnicze, większe zużycie w okresie letnim (supermarket spożywczy).
Mimo to podlicznik w okresie letnim obiekcie A wskazuje prawie dwukrotnie większe zużycie w lecie a obiekt B prawie bez zmian!
Czy obiekt B "wytwarzając" więcej energii indukcyjnej korzysta na tym?
Czy bateria kondensatorów może mieć na to aż tak duży wpływ?

Pozdrawiam wszystkie tęgie głowy. :idea:
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 962
Skąd: Tarnów
Wysłany: 22-09-15, 20:45   

Imadelko napisał/a:
a w układzie jest zainstalowana bateria kondensatorów do kompensacji mocy biernej

A gdzie jest ta bateria zabudowana?
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
Imadelko 
Uczestnik forum


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 3
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 22-09-15, 21:30   

Bateria kompensuje cały układ i jest zamontowana przed licznikiem głównym.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group