Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to za typ i wartość zabezpieczenia
Autor Wiadomość
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 08-06-13, 16:32   Co to za typ i wartość zabezpieczenia

Witajcie
Proszę o konkretną odpowiedź, jaki to typ i parametry tego zabezpieczenia abym mógł określić SWZ dla tego typu zabezpieczenia.

http://zapodaj.net/f5d42a02395f5.jpg.html
_________________
Grzesiek
 
   
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-06-13, 17:50   

Witam
Cytat kolegi azor77:
Cytat:
jaki to typ i parametry tego zabezpieczenia

Jest to bezpiecznik stacyjny Bm-Wto. A parametrów z obrazka się nie odczyta. To jest starsza odmiana bezpieczników mocy porcelanowych oznaczanych jako Bu-Wto.
Swego czasu były produkowane jako zwłoczne i szybkie. Wartość współczynnika k dla wyliczeń wartości prądu powodującego samoczynne wyłączenie w czasie nie przekraczającym 5s wynosi:
- Wkładka szybka w zależności od prądu znamionowego od 3,2 do 4
- Wkładka zwłoczna w zależności od prądu znamionowego od 5 do 7
Jaki rodzaj wkładki powinien być zainstalowany, to można zajrzeć do projektu. Można także a nawet jest wskazane aby obecne bezpieczniki wymienić na nowe, z uwagi że wkładki topikowe też podlegają starzeniu i tracą swoje parametry zadziałania. Dobrać nową wkładkę do zabezpieczania przewodów z katalogu któregoś producenta i współczynnik k będzie wówczas znany a obliczenia prądu wyłączania pewne.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 08-06-13, 20:07   

Abo mi się wydaje że tam widać te kartki bo one są z odwrotnej strony . Ale najlepiej to tak jak pisał kolega wymienić na WTN-1.
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 09-06-13, 11:40   

Ok koledzy zrozumiałem.
Z racji tego, że jest to zabezpieczenie RG budynku kamienicy mieszkalnej w której mieści się dwa mieszkania i piwnica w której są urządzenia pralni.
Zalecę wymianę tych wkładek na nowszy typ jeśli stopki pasują pod wkładkę WTN-1, i nie będzie problemu z dopasowaniem. Chociaż zaleciłbym wymianę całej RG, bo ta to widać legenda PRLu..

Wkładki widać są nieruszane od lat, a pomiar SWZ na poziomie 0.35 ohma na moje oko to z 80A tam siedzi :roll:
_________________
Grzesiek
 
   
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-06-13, 17:49   

Witam
Cytat kolegi azor77:
Cytat:
Wkładki widać są nieruszane od lat, a pomiar SWZ na poziomie 0.35 ohma na moje oko to z 80A tam siedzi

A oko może być w tym względzie bardzo zgubne.
Te wkładki mają spokojnie ze 30 lat jak nie więcej, ponieważ po roku 1980 produkowano już porcelanowe.
Z sentymentem oglądam tą rozdzielnicę bo to są moje czasy nauki w zawodzie.
W moim podręczniku dla technikum: Witold Kotlarski „Aparaty i urządzenia elektryczne” z roku 1979 Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne na żółtych już kartkach można przeczytać:

Podstawy dla bezpieczników mocy zwanych stacyjnymi były produkowane w trzech rozmiarach:
PB-1 200A dla wkładek bezpiecznikowych BU-WTO-200 i prądów znamionowych od 6A do 200A
PB-2 400A dla wkładek bezpiecznikowych BU-WTO-400 i prądów znamionowych od 160A do 400A
PB-3 630A dla wkładek bezpiecznikowych BU-WTO-630 i prądów znamionowych od 315A do 630A

A dzisiaj produkowane podstawy mają rozmiary 00, 1, 2 i 3. Apator stosuje jeszcze podobne oznaczenia PBD. Czyli dzisiejszy bezpiecznik może być WTN-00 a nie WTN-1.

Cytat:
Chociaż zaleciłbym wymianę całej RG, bo ta to widać legenda PRLu..

Ano legenda. Wymiana RG – a kto się tego podejmie, przewody aluminiowe, pewnie przegrzane. Można zlecić, ale pewnie skończy się na oczyszczeniu szczęk podstawy bezpiecznikowej i wymianie wkładek na nowe.
Dzięki koledze szkoła średnia mi się przypomniała i początki pracy jako elektromonter.
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 53
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 10-06-13, 19:13   

Jack napisał/a:
Dzięki koledze szkoła średnia mi się przypomniała i początki pracy jako elektromonter.

Ucząc innych, sami się uczymy
docendo discimus O:)
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group