Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Jack
05-01-14, 11:19
Instalacja ochronników w rozdzielni typu B/C (czy poprawna)
Autor Wiadomość
chrupol 
Uczestnik forum


Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 6
Skąd: Białystok
Wysłany: 15-12-13, 06:21   Instalacja ochronników w rozdzielni typu B/C (czy poprawna)

Witam

Na wstępie informuję, że nie jestem elektrykiem (choć ukończyłem TE - nie mam doświadczenia, nie orientuję się, nie znam się)

Mam kumpla z TE, który poszedł dalej drogą i ukończył studia i jest mgr inż. ...

Tak więc poprosiłem go by podłączył u mnie rozdzielnię, wszystko pięknie ładnie ale pokazałem chłopakom z roboty (też mgr inż. obaj) i wg ich wiedzy choć być może się nie znają, nabrałem wątpliwości do poprawności instalacji ochronników.

Robię to (tj. pytam fachowców na grupie) by ew. przeprosić swojego elektryka za brak mojej wiedzy i wnikanie ... ew. mu pomóc na przyszłość w instalacji tego typu urządzeń


i jeszcze na koniec krótka historia

- chłopaki z roboty zobaczyli fotkę i mówią wg nich jest to źle podłączone,
- mój elektryk, że się nie znam i mam się podszkolić i poczytać jakieś poradniki,
- olałem to ale po chwili namysłu mój elektryk odpisał, że do tej instalacji przydałyby się jeszcze 3 dławiki ok znalazłem na allegro (gościu sprzedaję 4 w komplecie) i zagadałem z gościem by ocenił podłączenie mojej instalacji,
- on jako 3 osoba potwierdza błędne połączenie tych ochronników i błąd przy braku ochrony dla przewodu N (mam instalację 5x10 - 3 fazy, N i PE)


tak więc zwracam się do fachowców o ocenę i ew. sugestie tego co tu załączam



załączam 3 zdjęcia -

1) widok rozdzielni

2) widok ochronników typu B i C

3) schemat od elektryka z wieloletnim doświadczeniem od którego kupiłem dławiki oraz ochronniki B i C (po 1 szt dla N)
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1057
Skąd: -------------
Wysłany: 15-12-13, 08:54   

Witam
W powyższym przykładzie (ostatnie zdjęcie) problem nie leży w zastosowaniu indukcyjności od sprzęgającej problem leży w fakcie nie zachowania stref ochrony nie wiemy (czytelnicy) jak mocno rozbudowana jest instalacja tym nie mniej generalnie zgodnie z 62305 oraz PN-IEC
61312-1 (2001) budynek jest podzielony na tzw strefy ochronne
1. Na wejściu instalacji do budynku stosujemy SPD typ 1 które poddano badaniu impulsem o parametrach "zbliżonych" do tzw pierwszego udaru piorunowego czyli o kształcie 10/350µs (dawny typ B) (wytrzymałość zwarciowa nie mniejsza jak 25kA) W przypadku zastosowania w/w klasy ochrony należy pamiętać iż odległość pomiędzy SPD1 a GSW/GSU w postaci połączenia elektrycznego nie powinna przekraczać 1metra dotyczy również połączeń typu "V"- co również nie wynika z rysunku. Niema też mowy o sposobie i/lub konieczności dobezpieczenia w/w ochronnika.
Należy w tym miejscu podkreślić rzecz często "zapominaną " otóż niewłaściwe zainstalowanie w/w ogranicznika może być powodem uszkodzenia układu pomiarowego co może wiązać się z odpowiedzialnością prze ZE ...
2. Rozdzielnica pietrowa SPD typ 2 (c) (8/20µs)
3. bezpośrednio przed odbiornikiem typ3 SPD ( D)
Ilustracja poniżej obrazuje sposób ochrony z uwzględnieniem stref ochrony ,jak zapewne widzisz kolego ,rozwiązanie które zaprezentowałeś nawet przy uwzględnieniu zastosowania wspomnianych "indukcji" nie jest właściwym rozwiązaniem ponadto nie wiemy nic o:
-systemie połączeń wyrównawczych
- zastosowanych przekrojach przewodów łączących SPD1 z GSW/GSU co więcej nie wiemy czy takie istnieje
- nie wiemy nic o uziomie budynku
Powyżej przedstawiłem tylko niektóre zagadnienia rozległej ochrony SPD(/LPS-o ile istnieje czego też nie wiemy...) tematu dokładnie opisywał nie będę można o tym poczytać na stronie znakomitego fachowca w dziedzinie ochrony odgromowej i p/przepięciowej Śp. A. Sowy http://ochrona.net.pl/
Tym niemniej takie "spakowanie" wszystkiego świadczy niestety o niewiedzy w w/w dziedzinie ,osób które coś takiego w w/w sposób zainstalowały względnie zaprojektowały

Image.jpg
Plik ściągnięto 337 raz(y) 59,68 KB

_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony przez robert99 15-12-13, 09:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
chrupol 
Uczestnik forum


Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 6
Skąd: Białystok
Wysłany: 15-12-13, 09:03   

dzięki Robert za odpowiedź, ogólnie chodzi mi o to czy jest to poprawne podłączenie czy nie ...

uziom mam wyciągnięty z bednarki 1,6 oma

chodzi mi również o to czy te połączenie ze schematu "zaprzyjaźnionego elektryka z allegro" jest prawidłowy i ochrona ta spełni jakieś tam minimalne zabezpieczenie mojej instalacji

odległość od ZK wynosi ok 13 m (nie wiem czy to istotne wychodzi tak jak pisałem kabel 5x10)
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1057
Skąd: -------------
Wysłany: 15-12-13, 09:06   

Raz jeszcze przeczytaj moją uprzednią wypowiedź :
zaczynającą się od słów :
Cytat:
W powyższym przykładzie (ostatnie zdjęcie)

następnie :
Cytat:
uziom mam wyciągnięty z bednarki 1,6 oma

ów uziom łączy się (prznajmniej powinien ) z GSW GSU a w moim opisie też jest informacja a w zasadzie pytanie o sposób połączenia SPD z GSW/GSU
Wartość rezystancji uziemienia jest drugorzędna w stosunku do wymienionych przeze mnie czynników...
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony przez robert99 15-12-13, 09:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1057
Skąd: -------------
Wysłany: 15-12-13, 09:33   

Cytat:
sory Robert być może nie rozumiem co napisałeś chodzi o to, że zdjęcie ze schematu jest również nie prawidłowe ze względu na brak zachownia stref ochronnych ?Wydaje mi się, że po to są te dławiki by to działało jak należy

Zastosowanie w w/w schemacie dławików nie jest wystarczające ,temat naprawdę jest dość rozległy by tłumaczyć go krok po kroku ,proponuje przeczytać raz jeszcze uprzedni post i poczytać wskazane opracowania
Pokrótce:zadaniem odsprzęgników nie jest eliminowanie stref o których pisałem uprzednio tzn nie jest ich zadaniem upraszczanie układu -kolokwialnie mówiąc:
" zastosuje indukcje i mogę wpakować wszystko w jedną szafkę"
otóż nie! One służą do niejako "uzupełnienia " indukcyjności przewodów/odcinków kabla łączących poszczególne strefy /rozdzielnice jeśli owe odcinki okażą się " za krótkie" w stosunku do zaleceń .
W sytuacji w której omawiany obiekt posiada tylko jedną rozdzielnicę lepiej jest zastosować SPD hybrydowe 1+2 np DEHN VENTIL/Ventil ZP spełniające zadanie obu ochronników 1 oraz 2 (B i C) a następnie przed odbiornikami ( np w gniazdach wtyczkowych ) typ 3 (D)

Takie podłączenie nie dość że nie spełnia w pełni kryteriów ochrony to stanowi "nadużycie " finansowe w stosunku do inwestora
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
 
     
chrupol 
Uczestnik forum


Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 6
Skąd: Białystok
Wysłany: 15-12-13, 10:08   

robert99 napisał/a:
Cytat:
sory Robert być może nie rozumiem co napisałeś chodzi o to, że zdjęcie ze schematu jest również nie prawidłowe ze względu na brak zachownia stref ochronnych ?Wydaje mi się, że po to są te dławiki by to działało jak należy

Zastosowanie w w/w schemacie dławików nie jest wystarczające ,temat naprawdę jest dość rozległy by tłumaczyć go krok po kroku ,proponuje przeczytać raz jeszcze uprzedni post i poczytać wskazane opracowania
Pokrótce:zadaniem odsprzęgników nie jest eliminowanie stref o których pisałem uprzednio tzn nie jest ich zadaniem upraszczanie układu -kolokwialnie mówiąc:
" zastosuje indukcje i mogę wpakować wszystko w jedną szafkę"
otóż nie! One służą do niejako "uzupełnienia " indukcyjności przewodów/odcinków kabla łączących poszczególne strefy /rozdzielnice jeśli owe odcinki okażą się " za krótkie" w stosunku do zaleceń .
W sytuacji w której omawiany obiekt posiada tylko jedną rozdzielnicę lepiej jest zastosować SPD hybrydowe 1+2 np DEHN VENTIL/Ventil ZP spełniające zadanie obu ochronników 1 oraz 2 (B i C) a następnie przed odbiornikami ( np w gniazdach wtyczkowych ) typ 3 (D)

Takie podłączenie nie dość że nie spełnia w pełni kryteriów ochrony to stanowi "nadużycie " finansowe w stosunku do inwestora


Dzięki Robert już ogólnie rozumiem o co chodzi wybacz ale dla mnie skróty SPD, SPT itd ... nic nie mówią

czyli podsumowując chodziło mi o to czy połączenie mojego elektryka 3 ochronników klasy B i 3 ochronników klasy C z bloku jak na zdjęciu jest prawidłowe tj. wpierw przewód 5x10 idzie do wyłącznika głównego z niego na blok a z bloku na ochronniki


- wg schematu "zaprzyjaźnionego elektryka z allegro oraz kumpli z pracy" wynika, że należy przewód zasilający 5x10 połączyć bezpośrednio do ochronników łącznie z przewodem N a z nich bezpośrednio do wyłącznika i do bloku ...


- mój elektryk uznał, że nie trzeba 4 sztuk wystarczy 3 dla 3 faz a przewód N połączy z PE z tego rozwiązania nie był zachwycony "zaprzyjaźniony elektryk" bo wg niego w przypadku upalenia N wszystko pójdzie na PE włącznie z bolcami na gniazdach.

- reasumując czy te podłączenie spełnia jakieś minimalne wymagania czy są to pieniądze wywalone w błoto i jak piorun walnie to i tak mi zjara instalację z tymi zabezpieczeniami lub bez nich
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 15-12-13, 10:45   

Wyrzuć te dławiki a dołóż odgromnik na tor N.
Trzy odgromniki wystarczą jeśli do rozdzielni doprowadzone zostaną trzy fazy i PEN, którego podział następuje w tejże rozdzielni.
Jeśli podział następuje przed rozdzielnią to na wszystkich torach odgromnik powinien być zamontowany.

Przerywanie toru N przez wyłącznik główny jak i zastosowanie czterotorowych RCD do ochrony obwodów jednofazowych sensu większego ani uzasadnienia nie ma.
Odgromniki (moim zdaniem) należy wpiąć za wyłącznikiem głównym a nie tak jak przedstawiłeś na ostatniej fotce.
Umieszczenie ich obok wyłącznika głównego znacznie poprawi funkcjonalność i czytelność układu.
Wspomniana wcześniej hybryda B+C jak najbardziej wskazana.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1057
Skąd: -------------
Wysłany: 15-12-13, 11:43   

Kolega kkas12 napisał:

Cytat:
Wyrzuć te dławiki a dołóż odgromnik na tor N


Rozumiem że kolega chce "ratować sytuację " niestety istniejącego już "osprzętu" SPD tylko jak w takiej sytuacji ma wyglądać ochrona SPD10/350µs Iimp≥ 100 kA / m a następnie przepływ impulsu o wspomnianej amplitudzie i kształcie na kolejny drugi stopień tuż obok gdzie Iimp ≥ 75 kA/ m
Nie znając w pełni instalacji trudno jest wybrać owo najlepsze rozwiązanie choćby ze względów które opisałem w pierwszym poście ,opuszczenie "stref" i podłączenie tego w sposób jak zaprezentował autor -rys 3 - czy z odsprzeganiem czy nie, jest profanacją właściwie zdefiniowanej ochrony


Cytat:

Przerywanie toru N przez wyłącznik główny jak i zastosowanie czterotorowych RCD do ochrony obwodów jednofazowych sensu większego ani uzasadnienia nie ma.

oczywiście! Z jednego jeszcze względu ,żadne z pól wyłącznika nie zostało przystosowane do rozłączenia przewodu Neutralnego (brak oznaczenia Ni/lub brak informacji choćby graficznej o styku wyprzedzającym)
Cytat:
Odgromniki (moim zdaniem) należy wpiąć za wyłącznikiem głównym a nie tak jak przedstawiłeś na ostatniej fotce.
Umieszczenie ich obok wyłącznika głównego znacznie poprawi funkcjonalność i czytelność układu.

Przede wszystkim funkcjonalność ! Przy udarze rzędu 100kA umiejscowienie ochronników "na początku" jest kluczowe
Podsumowując :
Autor tematu winien opisać ową instalacje szerzej niż tylko na ilustracjach ,być może w owym budynku istnieje możliwość wyróżnienia wspomnianych wcześniej przeze mnie stref a tym samym właściwe rozmieszczenie kolejnych typów SPD , w opisanej sytuacji takie czy inne zmiany moim zdaniem w samej rozdzielni mogą okazać się niewystarczające do zachowania ochrony choćby z tego względu że nie wiemy czy obiekt posiada instalacje odgromową i w "jaki sposób jest zasilany" niekiedy wystarczy właściwa instalacja SPD2 a w przypadku instalacji LPS powyższa zilustrowana sytuacja może okazać się zgubna ...
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 15-12-13, 12:22   

Ty nic Robercie nie musisz rozumieć.
Więc uwagi o "ratowaniu sytuacji" raczej sobie odpuść, gdyż właśnie "ratownictwo" jest Twoją domeną.
Dałeś temu wielokrotnie wyraz w innych wątkach.

Tu jest sedno zagadnienia, którego teraz dostrzec nie chcesz
Cytat:
Wspomniana wcześniej hybryda B+C jak najbardziej wskazana.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1057
Skąd: -------------
Wysłany: 15-12-13, 13:41   

Kolego nie siej bzdur !
napisałeś uprzednio :

Cytat:
Wyrzuć te dławiki a dołóż odgromnik na tor N.

Kolejny raz demonstrujesz niewiedzę ! Co autor osiągnie demontując dławiki ...jeszcze bardziej pogorszy sprawę !

Biorąc pod uwagę instrukcje dla kolejnych elementów DEHN w/g poniższych numerów kat.
1 Dehn Port nr 900100 produkt wycofany instrukcja dostępna. SPD 1
2 Dehn bridge 900121 produkt wycofany instrukcja dostępna -dławik 35A
3. Dehn guard - nr 900650 - SPD 2 - instrukcja dostępna produkt wycofany
Z instrukcji wynika że przy długościach przewodów łączących kolejne strefy - poniżej 15metrów należy stosować dławik . W instrukcji ponadto jasno wyodrębnione są strefy stosowania
SPD1. 0A czyli LPZ
SPD2 granica LPZ1/LPZ2
SPD3 granica LPZ2/ LPZ3 i dalej LPZ3.
Co jest jednoznaczne z zachowaniem stref opisanych w pierwszym moim poście!
Co więc chciałeś stworzyć ?
Chciałeś "upakować" dwie strefy Lpz(0A) oraz LPZ1 w jedną rozdzielnię i to w dodatku bez dławika???? Gdzie samo w sobie niezachowanie stref jest już wysoce niewskazane !
Masz kolego świadomość konsekwencji ??
Cytat:
Ty nic Robercie nie musisz rozumieć.

Ty kolego po raz kolejny ukazujesz gamę pseudo zrozumienia nie tylko w tym temacie , a przypisywanie sobie lub też "przyklejanie się" do cudzych spostrzeżeń w sytuacji kiedy sam na początku nie masz o właściwym roawiązaniu bladego pojęcia -co udowodniłem ci w dyskusji na temat szkolnego układu zasilania silnika - taki styl jest Ci najbliższy , podobnie też tu sugerujesz:
Cytat:

Tu jest sedno zagadnienia, którego teraz dostrzec nie chcesz
Cytat:
Cytat:
Wspomniana wcześniej hybryda B+C jak najbardziej wskazana.

A któż o tym zagadnieniu napisał w dodatku zieloną czcionką ? Zapewne Ty??
Więc czego nie chcę dostrzec? Własnego opisu??
Proszę cię nie zabieraj głosu w tematach które po prostu Cię przerastają lub których zwyczajnie nie rozumiesz
Bo wychodzą bzdury jak w pierwszym cytacie twojego autorstwa .
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 15-12-13, 13:58   

Jak widzę posiadasz jakieś "tajne" informacje o których my nic nie wiemy.
Usunięcie dławików jest równoznaczne z usunięciem odgromników kolejnego stopnia.

Ponadto odgromniki różnych stopni powinny raczej pochodzić od tego samego producenta i nie powinny być umieszczane w jednej rozdzielni.

I nie wmawiaj mi treści jakich nie napisałem.
Arogancja i prostactwo jest Twoją jedyną "bronią" w każdej dyskusji.
Żyć bez tego nie potrafisz.
Tłumaczę Ci to ja i tłumaczą inni.
Spróbuj się tych przywar wyzbyć a może dyskusje z Twym udziałem będą inaczej wyglądały i inni uczestnicy coś z nich wyciągną.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
chrupol 
Uczestnik forum


Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 6
Skąd: Białystok
Wysłany: 15-12-13, 14:09   

Panowie napiszę tak po chłopsku bo inaczej nie potrafię wg mnie elektryka to nauka ścisła to nie prawo, gdzie 2 prawników ma 3 zdania a tu z tego co widzę, każdy elektryk ma inne tak być nie może to jest nauka ścisła oparta na teorii i praktyce, ochronników niestety nie jestem wstanie sprawdzić w działaniu jedynie mogę modlić się by tego nigdy nie trzeba było używać z wiadomych względów ale jak już będzie piorun to chciałbym uratować swoje dobro w końcu wydałem już na te ochronniki ok 300 PLN mam nadzieję, że nie w błoto ...

czyli tak:

- mam skrzynkę w linii płotu zasilanie idzie ze słupa i w ziemi do ZK i od skrzynki idzie kabel YKY (w ziemi) 5x10 (ok 13 m) do skrzynki w garażu (na zdjęciu), zaszalałem i dałem większość obwodów na oddzielnym kablu jest ok.

- na górę idzie kolejny przewód (został mi się 5x10 ok. 2,5m) więc idzie przez strop do "garderoby" i tam mam też skrzynkę w niej nieco mniej sprzętu tj. 2 różnicówki i kilka B10 i B16 kabel 5x10 złączony ZUGiem resztą zajął się elektryk

wew. skrzynki na dole tj. w garażu jest jak na zdjęciu czyli 5x10 wchodzi do wyłącznika głównego, instalację odgromową mam w bednarce z pomiaru jaki wykonałem na pręcie podłączonym do fundamentów wynik wyniósł 1,6 OMA

wszystkie przekroje kablowe w 100% są poprawne mój elektryk nie jest jakimś domorosłym fachowcem, jedynie mam zastrzeżenia do instalacji ochronników i tego czy to zadziała bez dławików, myślę, że sprawa jasna i muszą być te dławiki ale nie mam wiedzy teoretycznej na tyle by to stwierdzić jednoznacznie dlatego zadałem pytanie do szanownych użytkowników forum ze względu na na pewno większą wiedzę w tym zakresie ode mnie

tak więc jeśli coś nie jasno opisałem, bądź jest coś nie jasne w załączonym zdjęciu z chęcią będę starał się to wyjaśnić ale proszę rozstrzygnijcie spór czy te połączenie mojego elektryka jest poprawne tj. 3 ochronniki klasy B i 3 klasy C oraz (po refleksji elektryka 3 dławiki), "znajomy z allegro oraz kumple z roboty" twierdzą tak samo kabel 5x10 ma wchodzić do 4 ochronników 3 fazy i N i zmostkowane to wszystko z dławikami i dalej jak na schemacie do ochronników typu C

- proszę nie wymagać ode mnie wiedzy teoretycznej i wytłumaczyć jak chłopu na miedzy tak jest źle a tak dobrze, ew. 3 wersję jak ma być tak by w przypadku pioruna w linię napowietrzną wszystko trafiło do ochronnika a nie na sprzęt w domu ...
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 15-12-13, 14:20   

Więc wystarczy Ci hybryda B+C zamontowana w pierwszej skrzynce usytuowanej w garażu.
Oczywiście z torem N ponieważ do tej rozdzielni doprowadzono rozdzielone wcześniej PE i N.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1057
Skąd: -------------
Wysłany: 15-12-13, 17:19   

KKas12
Jesteś wielki człowieku!
Oto twoje słowa:
Cytat:
Jak widzę posiadasz jakieś "tajne" informacje o których my nic nie wiemy.
Usunięcie dławików jest równoznaczne z usunięciem odgromników kolejnego stopnia.
napisałeś przecież :
Cytat:
post Wysłany: Dzisiaj 10:45
Wyrzuć te dławiki a dołóż odgromnik na tor N
- a więc to była twoja propozycja kolego =D>
więc czy oby na pewno jest tak jak piszesz?
Cytat:
I nie wmawiaj mi treści jakich nie napisałem.
To pewnie ja ukryłem się pod nickiem kkas12 =D>

piszesz dalej:
Cytat:
Ponadto odgromniki różnych stopni powinny raczej pochodzić od tego samego producenta i nie powinny być umieszczane w jednej rozdzielni.

Eureka kolego !! O zachowaniu stref piszę od pierwszego postu co jest równoznaczne z umieszczeniu ich w różnych rozdzielniach ( ba umieściłem nawet ilustracje w pierwszym poście obrazującą ten fakt) mało tego wspominałem też o minimalnych odległościach owych stref/rozdzielnic niwelujących potrzebę stosowania dławików .
Próbujesz więc powtórzyć moją wypowiedź bo właśnie do Ciebie dotarła ??
No i na koniec kolego Krzysztofie Twoja wnikliwa analiza i odpowiedź :
Autor napisał w swym ostatnim poście :
1.
Cytat:
w końcu wydałem już na te ochronniki ok 300 PLN mam nadzieję, że nie w błoto ...

2.
Cytat:
jedynie mam zastrzeżenia do instalacji ochronników i tego czy to zadziała bez dławików, myślę, że sprawa jasna i muszą być te dławiki

A ty kolego kkas12 co odpowiedziałeś w ostatnim poście w odniesieniu do sentencji autora:
Cytat:
Więc wystarczy Ci hybryda B+C zamontowana w pierwszej skrzynce usytuowanej w garażu.


Rozumiesz kolego chrupol ? jak masz dylemat w stylu czy zasadnie wydałeś pieniądze na ochronniki i czy oby owe dławiki są potrzebne czyli reasumując czy można coś z tym układem ochronników zrobić lub pozostawić takim jaki jest odpowiedź brzmi :
Cytat:
Więc wystarczy Ci hybryda B+C zamontowana w pierwszej skrzynce

Kolego Autorze celowo wstrzymam się przed odpowiedzią ,chodź tak naprawdę poniekąd na pytanie już odpowiedziałem ,poczekajmy na kolejne rady Krzysztofa

kkas12 napisał:

Cytat:
Tłumaczę Ci to ja i tłumaczą inni.
Spróbuj się tych przywar wyzbyć a może dyskusje z Twym udziałem będą inaczej wyglądały i inni uczestnicy coś z nich wyciągną.

W tym miejscu poproszę Autora postu kolegę chrupol o bezstronną i krótką wypowiedź ,z której wypowiedzi można było więcej merytorycznych treści wynieść z moich aroganckich i prostackich wypowiedzi jak twierdzi kolega Kkas12 czy może Jego okazały się bardziej cenne ..
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 15-12-13, 17:31   

robert99 napisał/a:

Jesteś wielki człowieku!

Wreszcie do Ciebie dotarło :mrgreen:
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group