Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki to układ sieci ???
Autor Wiadomość
piotrrek 
Uczestnik forum


Dołączył: 19 Wrz 2012
Posty: 66
Skąd: łobez
Wysłany: 02-03-14, 14:41   Jaki to układ sieci ???

Witam wszystkich
Do złącza kablowego dochodziły 3 przewody L1, L2, L3, PEN, wygląda to na układ TN-C, budynek posiadał instalację odgromową, na około budynku była zakopana bednarka (uziemienie otokowe) bednarka była podłączona w złączu kablowym do szyny przewodu PEN, zasilanie od złącza kablowego do rozdzielni głównej to kabel 5x 16mm2. Nie zapytałem wtedy o warunki przyłączenie budynku w jakim układzie sieci powinien pracować, elektryk podłączył tylko 4 przewody, zapytałem, czy przewód PE podłączy do N w złączu kablowym, żeby stworzyć układ sieci TN-S, odpowiedział mi że nie można. W budynku od rozdzielni głównej od szyny PE poprowadził linkę 25mm2 na zewnątrz i wbił pręt w ziemię chyba na głebokość 3 metrów, w ziemi jest zakopana bednarka i podłączona w złączu kablowym do szyny PEN, czy w ten sposób stworzył wyspę TT?.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 03-03-14, 07:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 02-03-14, 16:50   

Zapytaj u źródła, czyli w ZE w jakim układzie jest skonfigurowana sieć zasilająca?
A skoro faktycznie układ TT, to w jakim celu ułożono kabel pieciożyłowy od złącza do rozdzielni głównej budynku?
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 03-03-14, 07:28   

piotrrek napisał/a:
chyba na głebokość 3 metrów
uziemił punkt rozdziału N z PE połączył w rozdzielni
piotrrek napisał/a:
elektryk podłączył tylko 4 przewody
układ TN-C
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 41
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1057
Skąd: -------------
Wysłany: 04-03-14, 00:39   

Kol scat napisał :
Cytat:
piotrrek napisał/a:
elektryk podłączył tylko 4 przewody
scat napisał :
układ TN-C

Czyżby kolego, a w sieci TT nie występują cztery przewody???

Panowie :
jest jeden zapis w wypowiedzi kol Piotrrek który o ile jest słuszny-zgodny z prawdą , wskazywać może na fakt że układ sieci zasilającej stanowi zapewne sieć TN :
Cytat:
... w ziemi jest zakopana bednarka i podłączona w złączu kablowym do szyny PENzasilanie od złącza kablowego do rozdzielni głównej to kabel ....

i jakkolwiek nie chodzi tu o same nazewnictwo użyte przez Autora "PEN" [-X nawet jeśli byłby to tylko N -jak w sieci TT- to zapewne w sieci TT w złączu kablowym ów "N" (sieci TT) nie został by ponownie uziemiony ,ów przewód w sieci TT uziemia się tylko raz w stacji trafo !

Zastanawiające jest między innymi czemu ów elektryk :
- nie wykorzystał uziomu otokowego LPS do uziemienia GSW/GSU a dalej szyny PE rozdzielnicy wykonując ów dodatkowy uziom?
Cytat:
W budynku od rozdzielni głównej od szyny PE poprowadził linkę 25mm2 na zewnątrz i wbił pręt w ziemię chyba na głebokość 3 metrów

- jeśli rzeczywiście w żadnym miejscu instalacji przewód PEN
Cytat:
elektryk podłączył tylko 4 przewody zapytałem, czy przewód PE podłączy do N w złączu kablowym, żeby stworzyć układ sieci TN-S, odpowiedział mi że nie można

nie posiada metalicznej ciągłości z PE (szyną PE) instalacji budynku,a ta ostatnia "opiera się" jedynie na wykonanym przez elektryka 3 metrowym uziomie to istotnie mógł stworzyć "coś na podobieństwo wyspy TT" ( o ile w jakiś sposób uziom otokowy nie ma też metalicznego połączenia ze wskazanym nowym uziomem elektryka np w ziemi ,bądź z przewodem /szyną PE instalacji)
Tylko po co???
Poczekajmy na odpowiedź kol Piotrrek
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
 
     
piotrrek 
Uczestnik forum


Dołączył: 19 Wrz 2012
Posty: 66
Skąd: łobez
Wysłany: 05-03-14, 11:31   

Uczę się układów sieci, stąd też taki temat założyłem, wydaje mi się że kolega robert 99 ma rację i większe doświadczenie, jeszcze raz się postaram to przedstawić, jest to budynek szkoły, który został przerobiony na mieszkania. W złączu kablowym tego budynku mamy 3 fazy i N lub PEN, na około budynku całego jest zakopana bednarka i podłączona do szyny N tego złącza kablowego, instalacja odgromowa jest podłączona do tej bednarki. Kabel od złącza to rozdzielni głównej w budynku to 5 x 16mm2, po co kładł 5x16? Skoro wykorzystał tylko 4 żyły, tego nie wiem bo pracowałem tam krótko. Więc żyła PE w złączu jest nie podłączona. W rozdzielni głównej nie zmostkował przewodu N z żyłą PE więc też nie mógł stworzyć układu TN-C-S odpada, od rozdzielni głównej położył Linke 25mm2w ziemi którą podłączył z uziomem szpilkowym na głębokość 3 metrów, uziom szpilkowy nie jest metalicznie podłączony z bednarką, wygląda to na wyspę TT, ale poczekam na odpowiedź bardziej doświadczonych.
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 05-03-14, 11:39   

Więc wszystko wyjaśniłeś.
Pozostaje się tylko upewnić w ZE w jakim układzie jest skonfigurowana sieć zasilająca.
Wtedy będzie wiadomo czy robił to fachowiec czy partacz.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 41
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1057
Skąd: -------------
Wysłany: 06-03-14, 00:16   

piotrrek
Cytat:
W złączu kablowym tego budynku mamy 3 fazy i N lub PEN, na około budynku całego jest zakopana bednarka i podłączona do szyny N tego złącza kablowego

co potwierdza to co już napisałem czyli że sieć zasilająca "TN"
z poprzedniego mojego postu :
Cytat:
to zapewne w sieci TT w złączu kablowym ów "N" (sieci TT) nie został by ponownie uziemiony ,ów przewód w sieci TT uziemia się tylko raz w stacji trafo!

dalej :
Cytat:
W rozdzielni głównej nie zmostkował przewodu N z żyłą PE więc też nie mógł stworzyć układu TN-C-S odpada
Rozumiem że doświadczalnie sprawdziłeś iż nie ma ciągłości metlicznej pomiędzy owym "N" w rozdzielni a PE?
Cytat:
od rozdzielni głównej położył Linke 25mm2w ziemi którą podłączył z uziomem szpilkowym na głębokość 3 metrów, uziom szpilkowy nie jest metalicznie podłączony z bednarką

Być może rzeczywiście stworzył wyspę TT? Tylko po co???
Jeśli tak jest, to rzutuje to na całą ochronę przeciwporażeniową w budynku ,w tej sytuacji lepiej gdyby pozostał w obrębie sieci TN ....
Podobnie niezrozumiałym jest fakt utworzenia odrębnego uziomu miast skorzystać z już istniejącego ,może zwyczajnie ów elektryk przestraszył się owej odgromówki i korzystania z jej już istniejącego uziomu więc w Jego mniemaniu postanowił całkiem oddzielić się od instalacji LPS dla "bezpieczeństwa" skutek jednak jest odwrotny do zamierzonego zarówno w stosunku do "tworu który zbudował " w instalacji jak i ewentualnych następstw wyładowań atmosferycznych w tejże instalacji ....
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group