Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trochę ostatniej pracy
Autor Wiadomość
batinstall 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 19
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 14-03-14, 12:52   Trochę ostatniej pracy

http://batinstall.pl/page3.html
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 15-03-14, 07:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
łukasz2007 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 37
Skąd: Wa-Wa
  Wysłany: 16-03-14, 09:37   

Jeżeli dobrze widzę to jest 22 obwody i jedna różnicówka, trochę oszczędnie z tym RCD.....
 
     
Sławek_P 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Kwi 2013
Posty: 7
Skąd: Białystok
Wysłany: 16-03-14, 12:40   

A mnie ciekawi w jakim celu jest wstawione zabezpieczenie ochronnika?
I proponuję poczytać o podłączaniu ochronników w tzw "V"
 
     
elmacher 
Uczestnik forum
elmacher


Pomógł: 4 razy
Wiek: 64
Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 82
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 16-03-14, 20:50   

Sławkowi proponuję poczytanie nieco literatury na temat "dobezpieczania ochronników" i jakie funkcje pełni zabezpieczenie .
 
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 16-03-14, 21:34   

Kolega czeka na opinię ,widać że kolega detalista .Równo ułożone przewody, kąty, odległości ładnie . Tylko dlaczego przewody do stropu drewnianego przybite gwoździami ,i dlaczego przewody na legarach drewnianych leżą jak by ich nie szło dać do peszla tak jak to jest na ścianach .
 
     
batinstall 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 19
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 19-03-14, 10:20   

co do przewodow na belkach to one jeszcze nie są podłączone, "inwestorowi" się spieszyło, żeby wprowadzić się tylko na dole, góra i strych nie jest podłączona, co do peszli to ich nie będzie, ponieważ ktoś podpowiedział "inwestorowi" ze najlepsze są szyny niepalne;d czego nadal szukam;d
 
     
batinstall 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 19
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 19-03-14, 10:22   

a co do jednej różnicówki to ja widzę 4;] wszystkie 4 skrzynki to jeden budynek
 
     
Sławek_P 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Kwi 2013
Posty: 7
Skąd: Białystok
Wysłany: 19-03-14, 16:21   

A co do mojego pytania?
ponawiam
A mnie ciekawi w jakim celu jest wstawione zabezpieczenie ochronnika?
Bo patrząc na wielkość tych rozdzielni nie sądzę że było to zabezpieczenie wymagane od strony technicznej.
 
     
batinstall 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 19
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 20-03-14, 11:04   

kolega elmacher już chyba to wyjaśnił, może od strony technicznej nie jest wymagane ale z dobrego rozsadku jest wstawione
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 20-03-14, 16:01   

Kolego, to nie jest zdrowy rozsadek.
To jest bezsens nie mający żadnego uzasadnienia.

Czy zamontowanie dwóch zabezpieczeń (jednego po drugim) obwodu nazwie kolega "rozsądnym rozwiązaniem" czy głupotą?
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Sławek_P 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Kwi 2013
Posty: 7
Skąd: Białystok
Wysłany: 20-03-14, 22:35   

batinstall napisał/a:
może od strony technicznej nie jest wymagane ale z dobrego rozsadku jest wstawione


miałem nadzieję na zdanie w stylu "ciągłość zasilania, czy też raczej szybkie przywrócenie jest ważniejsze od ochronny przepięciowej" no ale wychodzi, że jednak nos mnie nie mylił i to jakiś babol.
 
     
batinstall 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 19
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 21-03-14, 08:36   

Kolego powiem tak, to jest budynek, który jest teraz wynajmowany pod szkołę i w projekcie, który dotyczył zmiany użyteczności budynku tak było i tak musi byc!!!
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 21-03-14, 13:28   

Żaden argument kolego.
Elektryk powinien wiedzieć co i po co montuje.
Jeśli tego nie potrafi uzasadnić to jest niestety tylko wyrobnikiem.
Oby nie bezrozumnym.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
batinstall 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 19
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 22-03-14, 07:15   

"kolego" sądzę, że albo jesteś na emeryturze ale bezrobotny skoro znajdujesz tyle czasu aby w każdym poście próbować kłótni. Jakbyś przeczytał od początku to byś wiedział, że Kolega elmacher podpowiedział mu o czym ma przeczytać. Ja nie mam tyle czasu żeby wyjaśniać mu na kilku stronach bo to nie jest temat na 2 zdania.
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2330
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 22-03-14, 09:16   

Widzisz chłopcze, to w jaki sposób znajduję czas by zadawać pytania, które ty nazywasz kłótnią nie jest tematem tego wątku.
Skoro nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie to nie zamieszczaj fotek tego co wykonałeś gdyż nie tylko samych zachwytów spodziewać się możesz.
Szkoda, że arogancja staje się Twym stylem bycia i sposobem prowadzenia dyskusji.
A temat może i nie jest "na dwa zdania" lecz równie dobrze zamknąć się może w jednym wyrazie.
Bezmyślność.
Więc "dobrego rozsądku" do tego nie mieszaj.

A zdanie zaczyna się od wielkiej litery.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group