Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Łącznik dwubiegunowy-podłączenie
Autor Wiadomość
SONY99 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Cze 2014
Posty: 5
Skąd: WW
Wysłany: 01-06-14, 11:07   Łącznik dwubiegunowy-podłączenie

Witam. Jest to mój pierwszy post na forum, więc prosił bym o wyrozumiałość jeśli popełnię jakiś błąd.
Chciałbym podłączyć żyrandol który ma 5 żarówek. Chcę aby dwie zapalały się po naciśnięciu jednego klawisza, a 3 po naciśnięciu drugiego, oraz oczywiście aby zapalały się wszystkie po naciśnięciu obydwóch. Z puszek wychodzą tylko 3 przewody. Czy istnieje możliwość podłączenia tego żyrandola tak jak ja opisałem ?
Dziękuję za odpowiedzi, i pozdrawiam.
 
     
b@b@ 
Uczestnik forum


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 342
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 01-06-14, 11:15   Re: Łącznik dwubiegunowy-podłączenie

SONY99 napisał/a:
...Czy istnieje możliwość podłączenia tego żyrandola tak jak ja opisałem?....
tak
 
     
SONY99 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Cze 2014
Posty: 5
Skąd: WW
Wysłany: 01-06-14, 11:39   

Narysowałem na "szybko" rysunek, jak ja widzę to podłączenie. Czy jest on odpowiedni ? Oczywiście wiem że nie powinno się dawać przewodu PE ani N jako fazowe, ale czy jest inne wyjście aby podłączyć wszystko tak aby świeciło tak jak opisałem w pierwszym poście ?
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1151
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-06-14, 13:56   

SONY99 napisał/a:
Narysowałem na "szybko" rysunek, jak ja widzę to podłączenie. Czy jest on odpowiedni ? Oczywiście wiem że nie powinno się dawać przewodu PE ani N jako fazowe, ale czy jest inne wyjście aby podłączyć wszystko tak aby świeciło tak jak opisałem w pierwszym poście ?


Skoro wiesz, że jest źle, to czemu to robisz? Zmiana przeznaczenia przewodu PE nie jest dopuszczalna. Zaraz ktoś napisze "jak się oznaczniki nałoży to będzie ok". Nie, nie będzie gdyż nie posiadasz wtedy przewodu ochronnego.
Wykorzystaj automatykę budynkową,
np. Odbiornik 2-kanałowy
Nadajnik 4-kanałowy
Kombinuj.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
SONY99 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Cze 2014
Posty: 5
Skąd: WW
Wysłany: 01-06-14, 14:39   

Czyli według Ciebie, nie ma możliwości podłączenia żyrandola tak jak napisałem w pierwszym poście przy użyciu przewodów trójżyłowych ?
W takim razie czemu niektórzy zakładają odznaczniki, i robią takie rzeczy ? Rozumiem że nie jest to zgodne ze sztuką, i normami ale jeśli nie ma się innego wyjścia, to jest to chyba jedyne rozwiązanie. Nie licząc podanych wyżej nadajników i wyłączników.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1151
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-06-14, 18:22   

SONY99 napisał/a:
Czyli według Ciebie, nie ma możliwości podłączenia żyrandola tak jak napisałem w pierwszym poście przy użyciu przewodów trójżyłowych ?


Nie ma.

SONY99 napisał/a:
W takim razie czemu niektórzy zakładają odznaczniki, i robią takie rzeczy ? Rozumiem że nie jest to zgodne ze sztuką, i normami ale jeśli nie ma się innego wyjścia, to jest to chyba jedyne rozwiązanie.


Klient płaci, jak "ten ktoś" nie zrobi bo chce być fachowcem, to zrobi to ktoś inny, złota rączka.
Zawsze jest inne wyjście, Ty np. Nie chcesz kuć sufitu, bo cie kasa boli.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 02-06-14, 00:10   

Przepraszam , że się wtrącę , ale mam trochę inne zdanie w tym temacie niż Kol. Kozi966.
Otóż nie można wykluczyć użycia oznaczników na końcówkach żył w momencie kiedy instalator zakopał w tynku YDY3x1,5 z przewodem ż/z, tym bardziej że w handlu nie specjalnie jest dostęp do innych przewodów, takich bez koloru zarezerwowanego dla PE (owszem jest - teoretycznie). A więc odcinek puszka - łącznik , jak najbardziej oznaczyć i wykorzystać żyłę ż/z. ale w odcinku puszka - lampa, niestety , można zrobić to samo tylko wtedy gdy lampa (żyrandol) jest w II kl. ochronności - a takie istnieją; gdy żyrandol jest w I kl. , musi posiadać ochronę , a więc przewód ż/z jest niezbędny i wykorzystany jako PE = bez zmiany jego funkcji !
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1151
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-06-14, 08:06   

Wspaniała rada!
Co zrobisz kolego podpowiadaczu zatem, gdy przyjdzie czas jak właściciel zmieni sobie ów żyrandol II klasy?
Albo lepiej
Zmieni się właściciel i zmieni żyrandol na ten w 1 klasie?

Zastanów się, że tu wchodzą osoby nie będące elektrykami. Będziesz potem odpowiadał za straty wynikłe z podobnych połączeń? "bo na forum napisałem". To że ty wiesz co robisz, nie znaczy ze wszyscy wchodzący na to forum to wiedzą.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2331
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 02-06-14, 09:44   

Od takiej "rady" (stosowania koszulek i markera) wziął początek Matołek.
Jak widać głupota w narodzie żyje i ma się dobrze.
I to "radzi" osoba pisząca wcześniej iż zajmuje się pomiarami.
Wstyd.

Idź Ty chłopie (matik) do sklepu gdzie kupiłeś swe świadectwo kwalifikacyjne i oddaj je żądając zwrotu gotówki gdyż sprzedali Ci wybrakowany towar.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 02-06-14, 09:50   

kozi966 napisał/a:
Co zrobisz kolego podpowiadaczu zatem, gdy przyjdzie czas jak właściciel zmieni sobie ów żyrandol II klasy?
Albo lepiej
Zmieni się właściciel i zmieni żyrandol na ten w 1 klasie?

Witam kolegów. Już odpowiadam, otóz ja nic nie zrobię , bo nie jestem właścicielem tego mieszkania i nie ja odpowiadam za bezpieczeństwo w nim; podpowiadam tylko,że rozwiązanie techniczne istnieje i nie można go wykluczać. Co do montażu całego osprzętu instalacyjnego i żyrandola moje stanowisko jest jednoznaczne : "wykonać to powinien wykwalifikowany elektryk" - nie znaczy to dla mnie jednak, że pytający nie może uzyskać odpowiedzi.
kozi966 napisał/a:
Zastanów się, że tu wchodzą osoby nie będące elektrykami. Będziesz potem odpowiadał za straty wynikłe z podobnych połączeń?

Kolego Kozi966, nie bycie elektrykiem, nie zwalnia nikogo z myślenia i odpowiedzialności za swoje decycje, zatem odpowiedzialność tu moja żadna.

Żyrandole wiszą w chyba w każdym domu, i konia z rzędem temu który pokaże mi że w tych przypadkach przewód ż/z nie jest wykorzystywany niezgodnie ze swoim przeznaczeniem (warunek jednak: oznaczniki !), przecież , aby wykonać prawidłowo i zgodnie z kolorystyką żył podłączenie łącznika świecznikowego należałoby użyć przewodu YDY5x1,5 i żyły niebieską i ż/z zostawić wolne - to absurd (niestety taką kolorystykę mamy dostępną w handlu i nie jedna dyskusja już się w tym temacie toczyła).
Kolejny problem to odcinek puszka - żyrandol , teoretycznie dla I kl. ochronności wystarczy 4-żyłowy przewód, a z kolorystyką - znów Zong, bo znów większość przewodów nie ma żyły ż/z, więc co zrobić ? znów YDY5x1,5 ? , czy jednak oznacznik i jedną z żył zaadoptować jako PE ?
Wg mnie lepiej, że "nieelektryk" pyta, a tu zostaje uświadomiony co do możliwości i ewentualnych zagrożeń wynikających z nieprawidłowego wykonania, więc może lepiej uświadomić i zasugerować wizytę wykwalifikowanego elektryka, co niniejszym radzę Kol. SONY99 (bo sam możesz mieć problem z rozróżnieniem klasy ochronności swojej lampy)
 
     
b@b@ 
Uczestnik forum


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 342
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 02-06-14, 10:01   

matik napisał/a:
...zatem odpowiedzialność tu moja żadna...

To jest autorskie podsumowanie kol. matik.

I wszystko jasne - "piszę co chcę, bo za nic nie odpowiadam"...
Wpisz sobie kol. to motto zamiast podpisu
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2331
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 02-06-14, 10:47   

Cytat:
...bo znów większość przewodów nie ma żyły ż/z...
Nieprawda.
Żyła o barwie zielono-żółtej jest zawsze. Może nie być żyły niebieskiej, ale żyła ochronna jest obecna i żadnego problemu nie ma by taki przewód zakupić.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 02-06-14, 11:21   

Czy na pewno?
kkas12 napisał/a:
Nieprawda.
Żyła o barwie zielono-żółtej jest zawsze

Proszę przeczytać dokładnie ! YDY i nie mylić z YDYżo, więc proszę spojrzeć:
http://www.tfkable.com/si..._pol_jm0312.pdf

Może przesadziłem że dzisiaj jest to większość, dziś oczywiście przewagą jest przewodów YDYżo 4x1,5, ale kilka lat temu to nie była oczywistość i niestety takie instalację bez żyły ż/z nie są rzadkością.
Co zatem z przewodem od puszki do łącznika ? YDYżo 3x1,5 i oznaczniki czy YDYżo 5x1,5 z żyłami niewykorzystanymi żyłami? Wg mnie żyła ż/z musi zmienić swój charakter i zostać oznaczona - oczywiście koledzy mogą się z tym nie zgadzać.
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2331
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 02-06-14, 11:30   

A kto Ci każe wykorzystywać starocie.
Dziś żyła ochronna w każdym przewodzie być musi!
Nawet w tym do wyłącznika jeśli nie wiadomo po co stosujesz puszki pod sufitem.
Ty masz stosować się do dzisiejszych standardów jeśli dziś usiłujesz "doradzać" na forum
a nie pisać scenariusze do dalszych części Pomysłowego Dobromira.

A najlepiej zastosuj zasadę starego radiowca: Jeśli nie masz o czym mówić to puść muzykę.

Więc puść muzykę.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 02-06-14, 11:38   

kkas12 napisał/a:
A kto Ci każe wykorzystywać starocie

Kolego nie unoś się - ja nic nie stosuje , tylko widzę co jest zastosowana i pamiętaj że nie każda instalacja jest nowa. Ponadto puszek pod sufitem nie eliminują nowe standardy.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group