Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Autodesk a solid works
Autor Wiadomość
remic 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 71
Skąd: dom
Wysłany: 05-10-14, 13:36   Autodesk a solid works

Dzień dobry Koledzy i koleżanki

Pytanie jak w temacie. Zastanawiamy się nad wymianą oprogramowania. Potrzebuję wszelkie opinie na temat porównania tych dwóch firm/pakietów w projektowaniu rozdzielnic nn.
Pozdrawiam
_________________
Do myślenia używaj zawsze rozumu
 
     
remic 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 71
Skąd: dom
Wysłany: 07-10-14, 20:07   

To może spróbuję rozkręcić temat.
Mieliśmy pokaz Solid Works. Byłą tam taka fajna opcja, tworzenie schematu w części elektrycznej i przenoszenie do mechaniki a tam lista materiałów powstaje sama oraz zestaw modeli elementów. A wtedy można szybko stworzyć rysunek rozdzielnicy.
Czy Autocad electrical w połączeniu z Invertorem coś takiego oferuje? Czy coś tam można zakombinować. Czy jakoś można ułatwić sobie pracę.
Pozdrawiam
_________________
Do myślenia używaj zawsze rozumu
 
     
b@b@ 
Uczestnik forum


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 337
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 08-10-14, 10:17   

Do myślenia używaj zawsze rozumu.

Jest takie coś jak YOUTUBE.
A tam np: https://www.youtube.com/w...WTkYJ_SldDwBfcw

pozdrawiam
 
     
remic 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 71
Skąd: dom
Wysłany: 08-10-14, 13:09   

Nie wiem czemu od kilku dni nie mogę zamieścić swojej wypowiedzi.
Chodzi mi o porównanie możliwości obu pakietów. Czy można spozadzac schematy na podstawie których program sam wyciągnie rysunki mechaniczne z biblioteki aby mechanik zaprojektowa rozdzielnie.
Pozdrawiam
_________________
Do myślenia używaj zawsze rozumu
 
     
remic 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 71
Skąd: dom
Wysłany: 08-10-14, 15:12   

b@b@ napisał/a:
Do myślenia używaj zawsze rozumu.

Jest takie coś jak YOUTUBE.
A tam np: https://www.youtube.com/w...WTkYJ_SldDwBfcw

pozdrawiam


Tylko ten film nie za wiele wnosi działam teraz na telefonie, i troszkę słabo to działa może jak kompa odpalę to przejrzę inne filmy. Dzięki
_________________
Do myślenia używaj zawsze rozumu
 
     
b@b@ 
Uczestnik forum


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 337
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 08-10-14, 17:55   

remic napisał/a:
...Chodzi mi o porównanie możliwości obu pakietów. Czy można spozadzac schematy na podstawie których program sam wyciągnie rysunki mechaniczne z biblioteki aby mechanik zaprojektowa rozdzielnie...

Programy Autocada, nawet AC Electrical, a sądzę że i SolidWorks nie są najlepsze w projektowaniu rozdzielnic (bo nie rozdzielni - jest zasadnicza różnica pomiędzy rozdzielnią a rozdzielnicą - ale to tylko rozróżniają elektrycy).
Przy cenie ww programów warto już zwrócić uwagę na EPLAN'a P8 - program wybitnie przeznaczony do projektowania rozdzielnic i w zbliżonej cenie.
Lecz na pewno mechanik nie zaprojektuje szafy elektrycznej - rozdzielnicy, bo do tego trzeba wiedzy elektryka, tzw projektanta.

A tu tutorial P8, jeden z wielu: https://www.youtube.com/watch?v=6i8b5jpPwYI

pozdrawiam
 
     
remic 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 71
Skąd: dom
Wysłany: 09-10-14, 05:57   

Witam
Co do roli mechanika, u nas organizacja jest taka elektryk sporządza schemat a mechanik rozmieszcza aparaturę w rozdzielnicy i opracowuje wszelkie wsporniki śruby etc.
EPlAN warto zobaczyć
Pozdrawiam
_________________
Do myślenia używaj zawsze rozumu
 
     
remic 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 71
Skąd: dom
Wysłany: 15-10-14, 15:20   

A ja mam jeszcze jedno pytanie o AutoCAD electrical 2008.
Chciałbym korzystac z layout. nie wiem jak zaimportować ustawienia drukowania do danego layout. Mam powiedzmy 20 arkuszy każdy na osobnym layout, wiadomo uzycie viewport. Mam w leyout ustawiona drukarkę 1 a chce w 20 arkuszach zrobić drukarkę 2. Otwieram publisz robię import i nie działa. Czy może trzeba jakas zmienna ustawić albo co. Proszę o pomoc.
Dziekuje
_________________
Do myślenia używaj zawsze rozumu
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group