Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozne poziomy napiec w przeowdzie wielozylowym
Autor Wiadomość
jatromb 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lip 2015
Posty: 1
Skąd: Czeladź
Wysłany: 13-07-15, 09:39   Rozne poziomy napiec w przeowdzie wielozylowym

Witam,
meczy mnie jeden problem, a mianowicie czy w jednym przewodzie wielozylowym, moga byc przesylane rozne napiecia (24 V i 230 V).. wlasciwie potrzebuje jakiegos aspektu prawnego ktory to reguluje, czy taka instalacja jest dopuszczalna czy tez nie
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1407
Skąd: śląsk
Wysłany: 13-07-15, 15:13   

Nie mieszamy w kablu napięć stałych z zmiennymi .
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 97 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1085
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-07-15, 18:16   

simcode napisał/a:
Nie mieszamy w kablu napięć stałych z zmiennymi .

A gdy jest to kabel sterowniczo-zasilający? Na przykład do klapy wentylacyjnej (siłownik z sygnalizacją pozycji)
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1407
Skąd: śląsk
Wysłany: 13-07-15, 18:37   

kozi966 napisał/a:
A gdy jest to kabel sterowniczo-zasilający

Jeśli ktoś tak to zaprojektował to jego sprawa .
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 97 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1085
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-07-15, 21:04   

simcode napisał/a:
kozi966 napisał/a:
A gdy jest to kabel sterowniczo-zasilający

Jeśli ktoś tak to zaprojektował to jego sprawa .


Sam opracowywałem takie rozwiązania i w przeznaczeniu dedykowanym nie widzę żadnego powodu aby tak nie można było tego wykonać. Pod oczywistym warunkiem bezpieczeństwa mechanicznego, napięciowego i użytkowego.

Natomiast inną sprawą jest "wsadzanie w przewód co popadnie".

Cytat:
PN IEC 60364-5-52 528.1.1
Obwody I i II zakresy napięcia nie powinny wchodzić do tego samego oprzewodowania, chyba że każdy przewód jest izolowany na najwyższe zastosowane w tym oprzewodowaniu napięcie (...)
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1407
Skąd: śląsk
Wysłany: 13-07-15, 21:13   

Klapa czy jakiś wentylator kanałowy to można strawić , ale jak widziałem bramę z silnikiem trójfazowym i sterowaniem 24V DC na przyciski (kaseta niklowana metalowe) w jednym kablu to mnie wstrząsnęło.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group