Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jedne elektronarzędzia działają inne nie działają.
Autor Wiadomość
slawronk 
Uczestnik forum
slawronk


Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
  Wysłany: 25-01-10, 14:49   Jedne elektronarzędzia działają inne nie działają.

Witam, nie jestem znawcą w tej dziedzinie tylko zwykłym zjadaczem chleba, a raczej używania amatorskich elektronarzędzi. Przy budynku mamy tak zwane komórki gdzie
trzymamy węgiel, drewno itp. spółdzielnia podłączyła nam energię elektryczną.
Podłączm wiertarkę działa, inną wiertarkę działa, pilarkę ręczną działa, podłączm
wyżynarkę BOSH nie działa, podłączam mała piłę stołową nie działa ale buczy
silnik jakby chciała ruszyć. Wdomu wszystkie wymienione urządzenia działają poprawnie.
Proszę o radę.
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-01-10, 17:39   

Witam
Cytat kolegi slawronk:
Cytat:
Wdomu wszystkie wymienione urządzenia działają poprawnie.

A w komórce nie chcą. Ja bym tu nie stawiał na złą jakość energii elektrycznej lecz na złe wykonanie instalacji zasilającej do komórki lub zły stan elektronarzędzi. Czy te elektronarzędzia w domu działają poprawnie czy tak samo jak w komórce. Za mało danych kolega podał. Jak jest zasilana komórka, linią napowietrzną, kablową itp. Na odległość ciężko coś wyrokować.
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 25-01-10, 18:14   

może jest bardzo duży spadek napięcia (źle wykonana instalacja jak pisał kol Jack) stąd niedziałanie niektórych urządzeń, które działają w domu
 
     
slawronk 
Uczestnik forum
slawronk


Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-01-10, 19:34   

Co do elektronarzędzi to są nowe i działają w domu idealnie. Linia jest pociągnięta
z tak zwanej suszarni która mieści się w ciągu komórek. Przewód jest przymocowany
na zewnątrz na ścianie w koszulce ochronnej. W kontakcie póbówka świeci się w jednym otworze w drugim nie świeci się jak w domu. Problemem nie są elektronarzędzia tylko instalacja, ale ja jestem laikiem. Żarówki świecą się normalnie, jak już wspomniałem wcześniej kilka urządzeń działa normalnie tylko ta piła i wyżynarka nie działa. Ktoś mi wspomniał że bezpiecznik w tej suszarni może jest za niski i nie przepuszcza ale nie przepala się. Cały czas myślę o instalacji może można ją jakoś sprawdzić.
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 25-01-10, 19:43   

slawronk napisał/a:
Ktoś mi wspomniał że bezpiecznik w tej suszarni może jest za niski i nie przepuszcza ale nie przepala się.

Witam,
czy to mozliwe?!Czyżby ktoś,coś powatował?! :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
slawronk 
Uczestnik forum
slawronk


Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-01-10, 19:51   

Co do narzędzi to:
wiertarka 230V 750W działa
wyżynarka 230V 720W nie działa
piła 230V 650W nie działa
pilarka 230V 1000W działa
W domu działają wszystkie.
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 25-01-10, 19:56   

Witam,
coś Kolega z Gdańska dużo wie o elektryce,a niby laik,a tu moce zna :roll:
Czyli moce nie mają nic do znaczenia...
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 41
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 195
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 25-01-10, 20:37   

moc zazwyczja jest na tabliczce znamionowej, wiec i laik przeczyta
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 25-01-10, 20:42   

ale laik nie będzie wiedział co to znaczy 230V-voltów 720W-watów :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
otlov 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 18
Skąd: Polska
Wysłany: 25-01-10, 20:43   

Spółdzielnia zamontowała na zasileniu komórek gospodarczych układ prostowniczy.
Pozdrawiam.
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 25-01-10, 21:10   

Witam,
odpowiedź tajemniczego Kolegi otlov zakończyła temat?!...notabene dla mnie drugie spotkanie z Nim :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 107
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1437
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 25-01-10, 22:43   

Prąd w komórkach jest wlasnością spółdzielni. Nie możesz bez zgody spóldzielni z komórki robić warsztatu. Ten prąd ( darmowy) jest tylko dla oświetlenia,

Ciesz się, że narzedzia tobie się nie popaliły. Przy okazji wiemy jak dziala tego typu zabezpieczenie przed kradzieżą pradu z instalacji oświetlenia.
Dzięki za darmowe badania w dziedzinie podbierania prądu.
marek
 
     
slawronk 
Uczestnik forum
slawronk


Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-01-10, 08:11   

Może i spółdzielnia zamontowała układ prostowniczy. A przy okazji warsztatu w komórkach
nie jest to warsztat są to narzędzia które używam przy pracach domowych w domu, dałem przykład, że część z elektronarzędzi działa a dwa urządzenia nie działają. Co do kradzieży
prądu łatwo kogoś ocenić na szerokim forum, w tej tzw. suszarni jest licznik i wartość do zapłaty jest dzielona równo na wszystkich mieszkańców. A żeby wszystkich trochę zdziwić
to u sąsiada w komórce w/w moje elektronarzędzia działają. Ale dziękuję za zainteresowanie
i opinie.
 
     
harry5 
Uczestnik forum


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 169
Skąd: Ludź
Wysłany: 26-01-10, 10:44   

Gdyby spółdzielnia zabezpieczyła obwód układem prostowniczym to raczej wszystkie elektronarzędzia by ci nie działały .Możliwe ,że elektryk spółdzielniany poszedł z duchem postępu i zastosował inne ,bardziej wyrafinowane urządzenie zabezpieczające przed kradzieżą prądu ,choć w takim przypadku troszkę chyba zawyżył parametry .
Możliwe jest również ,że masz wypalone gniazdo ,lub przewody zasilające elektronarzędzia są uszkodzone [raz działają a raz nie ]
Pozdrawiam
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 425
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 26-01-10, 11:54   

Jak nie użyjesz miernika to możemy tu tylko wszyscy gdybać.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group