|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
Oświetlenie Led |
Autor |
Wiadomość |
Daras
Uczestnik forum

|
Wysłany: 13-11-15, 15:26 Oświetlenie Led
|
|
|
Witam.
Mam problem z oświetleniem LED w podbitce pod dachem domu jednorodzinnego.
Obwody nr:1, nr:2, zasilane z dwóch oddzielnych różnicówek.
Chodzi oto żeby obw 1 był załączany i wyłączany z jednego wyłącznika, plus dodatkowe wspólne światło a obw 2 też był załączany i wyłączany z drugiego wyłącznika, plus dodatkowe wspólne oświetlenie. Chodzi żeby można było załączać i wyłączać z tego samego miejsca obw 1 z dodatkowym światłem, a także załączać i wyłączać obw 2 z swojego wyłącznika. Obwody oświetleniowe muszą się zaświecać z dodatkowym oświetleniem razem lub osobno.
Czy da się to w ogóle zrobić, bo kombinuję i cały czas wywala różnicówki.
Proszę o pomoc i ewentualnie jakieś mądre rozwiazanie.
Narysowałem szybki rysunek
schemat led.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 185 raz(y) 44,27 KB |
|
_________________ Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
kozi966
Aktywny uczestnik forum inżynier elektryk

Pomógł: 102 razy Dołączył: 28 Mar 2011 Posty: 1160 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-11-15, 17:03
|
|
|
Jedyne co mi na chwilę obecną przychodzi na myśl to wykorzystanie automatyki budynkowej.
Na stronie firmy ZAMEL można sobie sprawdzić jak to działa.
Tak jak kolega chce, z dwóch obwodów to wydaje mi się, że się nie da. |
_________________ Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu. |
|
|
|
 |
basick1
Uczestnik forum <>

Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 02 Sty 2009 Posty: 10 Skąd: Gadka
|
Wysłany: 13-11-15, 20:30
|
|
|
Wstaw przekaźnik 2 torowy. Ta wspólna lampa będzie zasilona przez styki NC z pierwszego włącznika lub przez styki NO z drugiego. Drugi włącznik zasila cewkę. |
_________________ Człowiek uczy się całe życie. |
|
|
|
 |
arkan [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-15, 09:11 Moja propozycja rozwiązania problemu.
|
|
|
Do jednego i drugiego obwodu oświetlenie podłączyć cewki przekaźników na odpowiednie napięcie (P1 i P2)
Styki przekaźników zasilić z trzeciego zasilacza, Powinno zadziałać.
Można również zrobić tak aby styki przekaźników P1 i P2 zasilały zasilacz LED a ten dopiero LED-y.
Oczywiście jeżeli LED-y są zasilane bezpośrednio z sieci nie potrzebny jest żaden zasilacz i wszystko nieco prostsze.
aa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 161 raz(y) 29,6 KB |
|
|
|
|
 |
Daras
Uczestnik forum

|
Wysłany: 14-11-15, 15:19
|
|
|
Witam.
Ledy będą zasilane na napięcie 230 V, ale czy jak się spotkają dwie fazy np: L1 i L2 czy na tych przekaźnikach i wspólnym Ledzie załączanym z obydwóch obwodów jednocześnie nie pojawi się napięcie fazowe 400 V. |
|
|
|
 |
arkan [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-15, 18:14
|
|
|
Daras napisał/a: | Witam.
Ledy będą zasilane na napięcie 230 V, ale czy jak się spotkają dwie fazy np: L1 i L2 czy na tych przekaźnikach i wspólnym Ledzie załączanym z obydwóch obwodów jednocześnie nie pojawi się napięcie fazowe 400 V. |
Nie, niema ryzyka pojawienia się napięcia 400V na LED-ach dlatego, że napięcie na cewkach jest całkowi niezależne od napięcia na stykach przekaźnika. Ten dodatkowy LED można zasilić z dowolnej fazy albo dowolnym napięciem także napięciem stałym. |
|
|
|
 |
kozi966
Aktywny uczestnik forum inżynier elektryk

Pomógł: 102 razy Dołączył: 28 Mar 2011 Posty: 1160 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-11-15, 19:50
|
|
|
No tak, dołożenie trzeciego obwodu załatwi sprawe.
Oświetlenie wspólne w powyższym przypadku będzie działać zawsze przy włączeniu jednego z dwóch obwodów i nie będzię wyłączalne z dowolnego punktu. |
_________________ Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu. |
|
|
|
 |
Daras
Uczestnik forum

|
Wysłany: 16-11-15, 10:59
|
|
|
Witam.
Spróbuję jeszcze z przekaźnikami.
Na razie dziękuję za informację, ale jak ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł to chętnie się z nim zapoznam i wypróbuje. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|