Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Schemat przyłącza do budynku
Autor Wiadomość
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 04-01-16, 21:47   Schemat przyłącza do budynku

Proszę o weryfikację i czy tak jest poprawnie?
Mile widziane wszystkie opinie za i przeciw będę wdzięczny.

Szybki schemat
_________________
Grzesiek
 
   
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 04-01-16, 22:39   

Sorry Panie. Klapa. Począwszy od 4x10 z przyłącza napowietrznego.
Zacznij od studiowania warunków przyłączeniowych i Umowy przyłączeniowej. Potem normy, rozporządzenia.
Gdzie jest zestaw pomiarowy a gdzie tablica mieszkaniowa?
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 05-01-16, 07:11   

Ok dla wyjaśnienia cel jest... " Przeniesienie układu pomiarowego z wnętrza budynku na zewnątrz"...
.
upin napisał/a:
Począwszy od 4x10 z przyłącza napowietrznego.

upin napisał/a:
Gdzie jest zestaw pomiarowy a gdzie tablica mieszkaniowa?


Przyłącze napowietrzne jest doprowadzone na ścianę budynku. Ja wyprowadziłem do przyłączenia 4x10mm2 na ścianie budynku jest tego ok 10mb. do rozdzielni z układem pomiarowym i wszystko jest w jednej rozdzielni na ścianie budynku przygotowane do przyłączenia z tej rozdzielni wychodzi na WLZ domu....
_________________
Grzesiek
 
   
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 05-01-16, 13:30   

Czyli od zacisków przyłącza doprowadziłeś 4x10 Cu. Ok.
Zabudowałeś zestaw pomiarowy w II klasie. Ok.
I teraz pytanie, co to ta czarna uziemiona kreska ;) ? Jeżeli tam zrobiłeś podział PEN-a to błąd. PEN-a puszczasz przez licznik do tablicy mieszkaniowej i tam go dopiero dzielisz.
Wszystkie przewody aż do TM powinny być oczywiście 10 Cu. Uziemienia żadnego nie wykonujesz dla skrzynki pomiarowej. Sorry, że zamieszałem.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 05-01-16, 16:30   

upin napisał/a:
I teraz pytanie, co to ta czarna uziemiona kreska ;) ?

hehe... to jest szyna ekwipotencjalna jest zabudowana w zestawie pomiarowym w skrzynce na ścianie budynku z połączoną bednarką z uziomu szpilkowego.

upin napisał/a:
Jeżeli tam zrobiłeś podział PEN-a to błąd.


Ok rozumiem błąd do poprawy zrobiłem to przed układem pomiarowym. :!:

Tylko pytanie czy poprowadzenie do układu pomiarowego przed i za 10 mm2 Cu nie jest problematyczne do podłączenia licznika w szczególności, że moc przyłączeniowa według umowy będzie do 14 kW :?:
_________________
Grzesiek
 
   
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 05-01-16, 16:46   

azor77 napisał/a:
Tylko pytanie czy poprowadzenie do układu pomiarowego przed i za 10 mm2 Cu nie jest problematyczne do podłączenia licznika w szczególności, że moc przyłączeniowa według umowy będzie do 14 kW :?:

Ta 10 Cu wynika z przepisów dotyczących PEN-a.
Skrzynki pomiarowe są fabrycznie osznurowane i przygotowane przewody LY/LgY z końcówkami po licznik.
Ty masz wpiąć odejście na TM. Z podpinaniem zasilania różnie bywa. Czasami robi to energetyka, czasami wykonawca.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 05-01-16, 17:01   

upin napisał/a:
Ta 10 Cu wynika z przepisów dotyczących PEN-a.


Tak wiem o co chodzi z PEN

upin napisał/a:
Skrzynki pomiarowe są fabrycznie osznurowane i przygotowane przewody LY/LgY z końcówkami po licznik.


Tu akurat skrzynka była goła bez przygotowanych przewodów i wszystko połączenia i wyprowadzenia robiłem YDY.... #-o
_________________
Grzesiek
 
   
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 05-01-16, 17:14   

azor77 napisał/a:
robiłem YDY....

Ja bym zamienił na linkę bo i tak musisz ją przesznurować.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 05-01-16, 18:58   

Ok 10mm2 LgY do i od licznika do wyłącznika mocy 25A, a dalej YDY

Poprawiony szybki schemat
_________________
Grzesiek
 
   
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 05-01-16, 19:11   

azor77 napisał/a:
Poprawiony szybki schemat

No szybki ten schemat.
A skąd wiemy że kolega ma TN ? Nigdzie nie znajduję takowej informacji, samo napisane PEN na rysunku niczego nie wnosi. A teraz to w ogóle.
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 05-01-16, 19:25   

azor77 napisał/a:
hehe... to jest szyna ekwipotencjalna jest zabudowana w zestawie pomiarowym w skrzynce na ścianie budynku z połączoną bednarką z uziomu szpilkowego.

Nie! Nie możesz tego zrobić z skrzynce pomiarowej.

Dalej. WLZ/TM nie 5x6 ale 4x10. Dopiero na TM robisz podział PEN-a.
simcode napisał/a:
A skąd wiemy że kolega ma TN ?

Pisząc powyższe posty założyłem, że to TN-C.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 05-01-16, 19:26   

oj tam ważne ,że ja wiem jakie są warunki przyłącza sieci nN wynikające z dokumentacji i jakim układzie sieć pracuje TN-C
_________________
Grzesiek
 
   
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 05-01-16, 19:36   

No i to 30Ω. Dlaczego tyle?
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 05-01-16, 19:50   

upin napisał/a:
No i to 30Ω. Dlaczego tyle?


Realna wartość według pomiaru wyniosła 8.78Ω
_________________
Grzesiek
 
   
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 05-01-16, 19:55   

azor77 napisał/a:
upin napisał/a:
No i to 30Ω. Dlaczego tyle?


Realna wartość według pomiaru wyniosła 8.78Ω

Tylko wywal te śmieci ;) związane z uziemieniem z szafki licznikowej.
PS
Podaj namiary gdzie mam wysłać fakturę za konsultacje :D
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group