Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w rozdzieleniu obwodow
Autor Wiadomość
yogi0660 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Lut 2016
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-02-16, 22:23   Pomoc w rozdzieleniu obwodow

witam wszystkich,

Planuję remont mieszkania, między innymi wymieniana będzie instalacja elektryczna.
Na razie wszystko jest w fazie początkowej jednak mam pewne wątpliwości co do projektu samej instalacji.
zasilanie jest jednofazowe, zabezpieczenie przedlicznikowe C 25A
siec tn-s
Mam jakby dwa zamysły co do podziału/rozdziału całości.
całość chciałbym oprzeć o dwa lub trzy RCD (przyjmijmy na początek ze jest 2 RCD)

WERSJA 1
jedno RCD zabezpieczy obwody gniazd łazienki oraz kuchni (w sumie 4 obwody 16A)
druga RDC zabezpieczy obwody gniazd oraz oświetlenia (3obwody 16A i 2 obwody 10A)

WERSJA 2
obwody identyczne jak w wersji 1 przy czym przemieszane pomiędzy dwoma RCD
np
RCD 1 obwód łazienki, obwód kuchni 1szt, obwód gniazd 2szt, oświetlenia 1szt,
RCD2 pozostałe

chodzi mi o to czy takie przemieszanie obwodów w ramach RCD jest dopuszczalne, praktykowane, no i czy ma sens. Moim zamysłem było to żeby uniknąć sytuacji w której jeśli zadziała RCD stracę np całe światło w mieszkaniu a dodatkowo nie będzie prądu w gniazdach pokojowych jedynie w kuchni.

z góry dziękuję za odpowiedzi.
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 22-02-16, 10:05   

W obwodach oświetlenia (oprócz łazienki) RCD nie jest wymagane.
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1072
Skąd: Suwałki
Wysłany: 22-02-16, 14:58   

zbich70 napisał/a:
RCD nie jest wymagane.
Co nie oznacza, że nie należy ich tam instalować.
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 22-02-16, 19:39   

yogi0660 napisał/a:
chodzi mi o to czy takie przemieszanie obwodów

Obwodów się nie miesza tylko wydziela. Wiec "mieszanie " oświetlenia i gniazd nie wchodzi w rachubę.
 
     
yogi0660 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Lut 2016
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-02-16, 19:55   

dziękuję za konkretne odpowiedzi :)

a czy w takim razie zastosować dwie czy trzy RCD?
z jednej strony stosując 3 RCD można podzielić wszystko ładnie na: obwody specjalne (łazienka, kuchnia), obwody gniazd i obwody oświetlenia, z drugiej zaś strony rosną koszta i rozrasta się rozdzielnica.

jak to najlepiej zrobić praktycznie?
Mieszkanie 50m2 -trzy pokoje.

Myślałem o spięciu oświetlenia pod jeden RCBO ale czy to dobry pomysł?

Dodatkowo w łazience przewiduję pralkę i gniazdo ogólne (suszarka do włosów 2000W) i w związku z tym zastanawiałem się nad dwoma oddzielnymi obwodami - warto? (do tej pory jest na jednym obwodzie 16A alu i nigdy nie było problemu)
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 109
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1438
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 28-02-16, 23:49   

yogi0660 napisał/a:
a czy w takim razie zastosować dwie czy trzy RCD?
Typowo to ludzie dają na to(50m2) 1 RCD + kilka bezpieczników. Razem wszystko się mieści w 12 modułach. Kolega chce lepiej. Ma prawo.
yogi0660 napisał/a:
Planuję remont mieszkania, między innymi wymieniana będzie instalacja elektryczna.
Na razie wszystko jest w fazie początkowej jednak mam pewne wątpliwości co do projektu samej instalacji. Zasilanie jest jednofazowe, zabezpieczenie przedlicznikowe C 25A
Mieszkanie 50m2 -trzy pokoje.
Zasilanie jednofazowe w 21 wieku - błąd w sztuce.
Babie się zachce indukcję - 1faza odpada.
Konieczne instalacja pod 3 fazy z podejściem na indukcję.
Bez indukcji 5,7kw w 21 wieku to za mało.
3-f i 3x 25A jest to o.k.
Mnie rozdzielnica wyszła na....... 30 modułów.
U kolegi deweloper zrobił na 12 modułów. Jeden RCD 3-f na całość.
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 109
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1438
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 28-02-16, 23:50   

yogi0660 napisał/a:
a czy w takim razie zastosować dwie czy trzy RCD?
Typowo to ludzie dają na to(50m2) 1 RCD + kilka bezpieczników. Razem wszystko się mieści w 12 modułach. Kolega chce lepiej. Ma prawo.
yogi0660 napisał/a:
Planuję remont mieszkania, między innymi wymieniana będzie instalacja elektryczna.
Na razie wszystko jest w fazie początkowej jednak mam pewne wątpliwości co do projektu samej instalacji. Zasilanie jest jednofazowe, zabezpieczenie przedlicznikowe C 25A
Mieszkanie 50m2 -trzy pokoje.
Zasilanie jednofazowe w 21 wieku - błąd w sztuce.
Babie się zachce indukcję - 1faza odpada.
Konieczne instalacja pod 3 fazy z podejściem na indukcję.
Bez indukcji 5,7kw w 21 wieku to za mało.
3-f i 3x 25A jest to o.k.
Mnie rozdzielnica wyszła na....... 30 modułów.
U kolegi deweloper zrobił na 12 modułów. Jeden RCD 3-f na całość.
 
     
yogi0660 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Lut 2016
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 29-02-16, 10:29   

Dziękuję za podpowiedzi jednak podciągnięcie 3 faz mogłoby okazać się nie lada problemem.
W mieszkaniu jest gaz i chce żeby tak pozostało.
Natomiast zgodzę się ze gdyby prąd był jedynym medium lub miałbym np termę albo ogrzewanie elektryczne te kilkanaście KW to minimum i szedłbym w taka instalację.
do tej pory bez zbędnego napinania wszystko działało na tych 4KW przydziału mocy, ja przy okazji remontu mieszkania dodałem te kolejne 1,3 KW i na tym poprzestanę. zresztą co rusz z UE wydostają się ograniczenia co do mocy urządzeń.

Co do samej instalacji wewnętrznej:
-1 RCD 40A, 30mA i wydzielę obwody
--kuchnia1 16A
--kuchnia2 16A
--kuchnia3 16A
--Łazienka 16A
-RCD 40A 30mA -i obwody
--Pokój 1 gniazda 16A
--pokój 2 gniazda 16A
--pokój 3 gniazda 16A
--pokój 1, pokój 2 oświetlenie 10A
--łazienka, kuchnia, pokój 3 oświetlenie 10A

ma to sens czy faktycznie wystarczy 1 RCD i w max12 modułach się zamknąć?
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 29-02-16, 21:43   

zbich70 napisał/a:
W obwodach oświetlenia (oprócz łazienki) RCD nie jest wymagane
To zdanie to ignorancja znanego rozporządzenia.
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 109
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1438
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 01-03-16, 17:00   

yogi0660 napisał/a:
W mieszkaniu jest gaz i chce żeby tak pozostało.

Cytat:
do tej pory bez zbędnego napinania wszystko działało na tych 4KW przydziału mocy,
Ja ne zaprzeczam.
Nie zamierzam ci wykazywać co i ile pobiera mocy przy kuchni gazowo-elektrycznej.
Bez płyty indukcyjnej.
Ja pisałem o rozwojowej instalacji w mieszkaniu.
Po remoncie niczego nie poprawisz, nie zmienisz.
 
     
azor77
[Usunięty]

Wysłany: 01-03-16, 19:25   

Witam
Mało udzielam się na tym forum, ponieważ jest tu wielu pieniaczy i wszech wiedzących ekspertów....ale nikogo nie urażając z góry przepraszam... ale jak widzę takie rzeczy to :shock:
yogi0660,
yogi0660 napisał/a:
Co do samej instalacji wewnętrznej:
-1 RCD 40A, 30mA i wydzielę obwody
--kuchnia1 16A
--kuchnia2 16A
--kuchnia3 16A
--Łazienka 16A
-RCD 40A 30mA -i obwody
--Pokój 1 gniazda 16A


--pokój 2 gniazda 16A
--pokój 3 gniazda 16A
--pokój 1, pokój 2 oświetlenie 10A
--łazienka, kuchnia, pokój 3 oświetlenie 10A

ma to sens czy faktycznie wystarczy 1 RCD i w max12 modułach się zamknąć?


Jedna wielka porażka ... moim zdaniem jak można mieszać obwody oświetleniowe z obwodami gniazd na jednym RCD , jak nie stać Cię na dodatkowe RCD na obwody oświetleniowe to zastosuj RCD 25 A ale będzie ich więcej i na pewno praktyczniej ;-) !?
Dodatkowo dlaczego stosujesz RCD 40A jak zabezpieczenie C 25 A :?:
 
     
andrzej17 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 26 Lut 2016
Posty: 15
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-03-16, 21:45   

yogi0660 napisał/a:
Dodatkowo w łazience przewiduję pralkę i gniazdo ogólne (suszarka do włosów 2000W) i w związku z tym zastanawiałem się nad dwoma oddzielnymi obwodami - warto? (do tej pory jest na jednym obwodzie 16A alu i nigdy nie było problemu)


Mam dokładnie tak samo, tylko suszarka 1500W, przewód Cu 3x2,5mm² i osobny RCD z członem nadprądowym B16 - od roku nie mam problemów a czasami zdarzy się korzystać jednocześnie z pralki i suszarki.
 
     
yogi0660 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Lut 2016
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-03-16, 22:10   

ja myślę spokojnie...

porażka porażką nie negujmy wszystkiego od razu i nie popadajmy w skrajności
Dopiero co ktoś pisał ze standardem jest 1 RCD i kilka bezpieczników.
Z kolei jak ktoś napisał ze chce mniej więcej tyle obwodów co ja podzielona na 3 RCD to został wyśmiany ze tablica jak dla hali produkcyjnej.
Nie twierdze ze źle mówisz czy coś.
Zdaję sobie sprawę jak byłoby najlepiej, jednak w tym wszystkim chce znaleźć złoty środek.
Mieszkanie jest małe i nie bardzo mam gdzie dać tak dużą rozdzielnice a do sypialni czy kuchni jej nie zamontuję, dlatego szukam najlepszego rozwiązania.
Po drugie to koszty.
co do pytania o RCD dlaczego 40A - odpowiem prosto, koszty. (takie akurat mogę mieć najtaniej) zresztą jakie to mam znaczenie w moim układzie czy 25A czy 40A?

a tak swoja droga czy aparaty schneider są godne polecenia?
 
     
andrzej17 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 26 Lut 2016
Posty: 15
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-03-16, 23:01   

Instalację wykonujesz na lata - przez okres jej funkcjonowania będziesz miał jeszcze kilka remontów, malowań, wymian mebli, kafelek itd. Na przewodach, aparatach, gniazdkach, wyłącznikach nie oszczędzaj. Koszty aparatów są niczym w porównaniu do kosztów remontu. Zbawi Cię koszt jednej różnicówki w tą czy w tą? Oszczędność taka, że nawet za to kubła dobrej farby z gruntem nie kupisz....
 
     
yogi0660 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Lut 2016
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-03-16, 23:18   

no dobrze w takim razie jakie byłyby Wasze uwagi co do mojego rozplanowania i czy jednocześnie ktoś może je uzasadnić. Znalazłem 4 problemy do rozwiązania.

1 wydzielenie obwodów oświetlenia pod oddzielna RCD (w jaki sposób zwiększy to funkcjonalność nie pytam prześmiewczo tylko po prostu chce aby ktoś to napisał)

2 nie pisze o instalacji 3faz bo to na pewno nie wchodzi w grę

3 mam zastosować RCD 25A zamiast 40A - czy tutaj również może ktoś wyjaśnić różnicę? (podany amperaż to wytrzymałość prądowa a nie wartość zabezpieczenia)

4 moze potrzeba inaczej rozdzielić obwody - tutaj ewentualnie poproszę o jakieś sugestie
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group