Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
24-03-16, 10:48
Okap i 2 żyłowa instalacja
Autor Wiadomość
Viez 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2016
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-02-16, 11:40   Okap i 2 żyłowa instalacja

Witam

Jestem na etapie, wieszania okapu w kuchni, niestety budowlańcy wyprowadzili kabel 2 żyłowy , z obwodu oświetlenia, na co nie miałem wpływu. W mieszkaniu występuje, całkowicie nowa instalacja tn-s, jest różnicowka. Potrzebuje podłączyć, okap z wtyczka z bolcem ochronnym. Czy jedynym rozwiązaniem jest, poprowadzenie nowego przewodu, z gniazdek?. Czy są jakieś inne możliwości rozwiązania tego problemu?

Proszę o szybką odpowiedź
Pozdrawiam
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1152
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-02-16, 16:28   

Viez napisał/a:
Czy jedynym rozwiązaniem jest, poprowadzenie nowego przewodu, z gniazdek?. Czy są jakieś inne możliwości rozwiązania tego problemu?

Jeżeli okap nie jest urządzeniem w drugiej klasie ochronności, to nie ma innego wyjścia.
Obwód oświetleniowy to obwód oświetleniowy, prawidłowo nie powinno się go "podłączać" do innych urządzeń.
Jeżeli istnieje taka możliwość, to proponuje poprowadzić nowy przewód.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3991
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-02-16, 18:40   

Witam
Cytat kolegi Viez:
Cytat:
Czy jedynym rozwiązaniem jest, poprowadzenie nowego przewodu, z gniazdek?.

Dokładnie tak jak kolega napisał. Należy doprowadzić do okapu oddzielny przewód zasilający z żyłą ochronną YDYp 3x2,5mm2 niezależnie czy jest to urządzenie wykonane w II klasie czy w I. Przy obecności urządzeń ochronnych różnicowoprądowych jakie są obecnie wymagane do obwodów gniazdowych w mieszkaniach, każdy przewód musi być wyposażony w żyłę ochronną zielono-żółtą nawet jeżeli jest podłączany do odbiornika bezpośrednio. Przy II klasie odbiornika przewodu PE się nie podłącza ( zostaje luźny ).
 
     
Viez 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Lut 2016
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-02-16, 21:07   

Czy kabel 3 x 1,5mm nie wystarczy? Imo to nie jest piekarnik, Obciążenie bedzie mialo nie cale 300 W.
 
     
młodyztechnikum 
Uczestnik forum


Wiek: 23
Dołączył: 27 Sty 2016
Posty: 13
Skąd: Wadowice
Wysłany: 26-02-16, 18:50   

Dla sieci 1f If=P/U = 300/230 = 1.3 A

http://perunwit.w.interiowo.pl/tabelka.jpg

A więc jak najbardziej można
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group