Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: kozi966
17-07-16, 20:41
pomiar napięcia i natężenia prądu w dysku ssd
Autor Wiadomość
sangwiniczek 
Uczestnik forum


Dołączyła: 13 Lip 2016
Posty: 1
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 13-07-16, 14:27   pomiar napięcia i natężenia prądu w dysku ssd

witam
muszę zmierzyć napięcie i natężenie jakie pobiera dysk ssd w komputerze stacjonarnym a nie wiem jak się za to zabrać. posiadam multimetr. dziękuje z góry za pomoc
połączony za pomocą sata2 lub sata3
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1139
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-07-16, 21:12   

sangwiniczek napisał/a:
muszę zmierzyć napięcie i natężenie jakie pobiera dysk ssd w komputerze stacjonarnym a nie wiem jak się za to zabrać. posiadam multimetr. dziękuje z góry za pomoc

Dysk nie "pobiera" napięcia, tak samo jak nie "pobiera" prądu.
Napięcie należy zmierzyć na zaciskach zasilających przy ustawieniu multimetru na zakres napięcia stałego do 20V.
Prądu takim narzędziem raczej kolega zmierzy, choć może próbować wpiąć się w obwód szeregowo.

Pozdrawiam.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 108
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1437
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 15-07-16, 23:56   

kozi966 napisał/a:
Dysk nie "pobiera" napięcia, tak samo jak nie "pobiera" prądu.
Jesteś tak pewien że że nie poobiera prądu ?
To oznacza cudowne działanie- bez poboru energii.
kozi966 napisał/a:
Napięcie należy zmierzyć na zaciskach zasilających przy ustawieniu multimetru na zakres napięcia stałego do 20V.
Po co to mierzyć - wystarczy przeczytać z danych na obudowie.Jest napisane.
kozi966 napisał/a:
Prądu takim narzędziem raczej kolega zmierzy, choć może próbować wpiąć się w obwód szeregowo.
Od kiedy multimetrerm nie można zmierzyć prądu stałego ? Dlaczego ma nie zmierzyć ?

Ps.Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1139
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-07-16, 20:47   

Twój post jest tak samo cudowny, jak każdy inny. Zero konkretnych odpowiedzi a jedyne bicie piany.
Marek9 napisał/a:
Jesteś tak pewien że że nie poobiera prądu ?

Pobierać to można sobie dane z internetu.
Przez odbiornik prąd może natomiast przepływać. Odbierać vel pobierać można energię.
Marek9 napisał/a:
Po co to mierzyć - wystarczy przeczytać z danych na obudowie.Jest napisane.

Po to samo, po co mierzymy napięcie w gniazdku. Równie dobrze można przeczytać na stacji transformatorowej, że w gniazdku jest lub będzie 230V.
Marek9 napisał/a:
Od kiedy multimetrerm nie można zmierzyć prądu stałego ? Dlaczego ma nie zmierzyć ?

Czytaj post ze zrozumieniem a nie rżniesz specjalistę. Napisałem, że autor raczej nie zmierzy ze względu na to, że nie ma o tym pojęcia a nie, że się nie da zmierzyć.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group