Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
WLZ do domku jednorodzinnego
Autor Wiadomość
egzekta 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Lis 2009
Posty: 7
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 05-08-16, 18:12   WLZ do domku jednorodzinnego

Witam.

Mam następujący problem: buduję domek jednorodzinny, mam projekt a w nim część dotyczącą instalacji elektrycznej. W części tej mam określone zapotrzebowanie na moc 12kW i wartość zabezpieczenia przedlicznikowego 20A. Odległość pomiędzy złączem kablowo-pomiarowym a rozdzielnicą główną domku będzie wynosiła 35m. Biorąc pod uwagę powyższe parametry kupiłem i położyłem jako WLZ kabel YKY 5x6 żo, który technicznie jest odpowiedni ze względu na obciążalność dopuszczalną długotrwałą, spadek napięcia itp.

Nie mam jeszcze warunków przyłączenia, ale obawiam się czy Zakład Energetyczny zaakceptuje ten przekrój kabla. Jest co prawda wymóg, aby WLZ miał minimum 10mm2 ale dotyczy on sieci TN-C i kabli czterożyłowych (z żyłą PEN). U mnie punkt podziału TN-C-S będzie w złączu kablowo-pomiarowym (przynajmniej zakładam, że takie dostanę warunki przyłączenia), zatem TN-C kończy się tam, gdzie zaczyna mój kabel 5x6.

Co o tym sądzicie?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1407
Skąd: śląsk
Wysłany: 05-08-16, 20:22   

egzekta napisał/a:
Nie mam jeszcze warunków przyłączenia, ale obawiam się czy Zakład Energetyczny zaakceptuje ten przekrój kabla.

Nie zaakceptuje .
egzekta napisał/a:
Jest co prawda wymóg, aby WLZ miał minimum 10mm2 ale dotyczy on sieci TN-C i kabli czterożyłowych (z żyłą PEN).

I tyle ma być.
egzekta napisał/a:
U mnie punkt podziału TN-C-S będzie w złączu kablowo-pomiarowym (przynajmniej zakładam, że takie dostanę warunki przyłączenia), zatem TN-C kończy się tam, gdzie zaczyna mój kabel 5x6.

Ciebie nic nie obchodzi to co zrobi ZE z PEN .
 
     
arlix 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Lut 2016
Posty: 2
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 05-08-16, 20:52   

Pomijajc prawidlowosc doboru kabla i jeszcz kilka innych czynnikow...
Co ZE ma do przekroju WLZ? ich interes konczy sie na zloczu pomiarowym, a dalej kolega moze sobie polozyc nawet 5x1 jak tylko znajdzue elektryja ktory mu to bedzie firmowal i wypisze zgloszenie.....
Arek
 
     
egzekta 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Lis 2009
Posty: 7
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 06-08-16, 03:58   

Czyli rozumiem, że pomimo, iż kabel YKY 5x6 jest dobrany całkowicie prawidłowo ze względu na Pz=12kW oraz Inb=20A, to jeśli ZE w warunkach przyłączenia napisze, że ma być kabel YKY 5x10, to nie ma sensu żadna dyskusja z nimi, tylko muszę wykopywać mój prawidłowo dobrany kabel i kłaść nowy kilkukrotnie przewymiarowany?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1407
Skąd: śląsk
Wysłany: 06-08-16, 08:14   

arlix napisał/a:
a dalej kolega moze sobie polozyc nawet 5x1

I po co mieszasz koledze w głowie.
egzekta napisał/a:
Czyli rozumiem, że pomimo, iż kabel YKY 5x6 jest dobrany całkowicie prawidłowo

Nieprawidłowo.
 
     
kmikos168 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Lip 2016
Posty: 3
Skąd: Tarnów
Wysłany: 06-08-16, 20:19   

simcode napisał/a:

Nieprawidłowo

Należę do zwolenników uzasadniania wypowiedzi chociaż w tym przypadku jestem też za przekrojem 10mm2. Co zrobi zakład energetyczny trudno powiedzieć, teoretycznie jest to za miejscem rozgraniczenia własności i na odpowiedzialności właściciela ale zakład może nie wyrazić zgody na podłączenie instalacji pomimo oświadczenia. Wg przepisów przekrój przewodu PEN nie może być mniejszy niż 10mm2 (Cu), tu mamy osobne przewody PE i N ale rozdział jest na majątku ZE i odbiorca nie ma wpływu na to czy nie zostanie to w przyszłości zmienione np. przy modernizacji sieci.

simcode napisał/a:

Ciebie nic nie obchodzi to co zrobi ZE z PEN .

Nie wiem co kolega miał na myśli ale mnie obchodzi co zakład energetyczny robi z przewodem PEN bo od tego zależy czy ciągniemy WLZ cztero- czy pięcio-przewodowy.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1407
Skąd: śląsk
Wysłany: 06-08-16, 20:30   

kmikos168 napisał/a:
Należę do zwolenników uzasadniania wypowiedzi chociaż w tym przypadku jestem też za przekrojem 10mm2.

Wtedy będziemy uzasadniać jak dostanie autor warunki .
kmikos168 napisał/a:
Nie wiem co kolega miał na myśli ale mnie obchodzi co zakład energetyczny robi z przewodem PEN bo od tego zależy czy ciągniemy WLZ cztero- czy pięcio-przewodowy.

Jako odbiorcy energii ciebie nic do przewodu PEN który jest w gestii dystrybutora. To by jeszcze było żeby odbiorcy decydowali jakie mam mieć przyłącze. Jeśli chcesz go rozdzielać to sobie go rozdziel u siebie po za granicami ZE . Dystrybutor energii wyznaczy tą granicę.
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 236
Skąd: CBR
Wysłany: 06-08-16, 22:13   

Autor pisze z Olsztyna, czyli OSD to Energa. Ten operator już od dawna nie wnika w typ i przekrój WLZ. Ale nie zezwala na rozdział PEN w ZKP.

PEN ma być rozdzielony w obiekcie, PE ma być uziemiony przez GSU/GSW i uziom fundamentowy.
Stąd nieprawidłowe, ale również bezsensowne jest prowadzenie piątej żyły od złącza odległego od obiektu, uziemionej obustronnie w ZK i w obiekcie.

Bezsensowny jest też materiał żyły. Proszę popatrzeć w cenniki kabli i jaki przekrój YAKY 4x można kupić za cenę YKY 5x6 czy 4x10 ???
Ile można przewymiarować na przyszłe ewentualne zwiększenie mocy i ile jeszcze zostanie na inne cele. Nawet gdyby tę różnicę przepić, to jest ryzyko, że wątroba nie wytrzyma... :roll:
 
     
kmikos168 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Lip 2016
Posty: 3
Skąd: Tarnów
Wysłany: 07-08-16, 12:50   

Jak już pisałem dla mnie jest ważne co zrobi ZE z przewodem PEN bo jeśli go rozdzieli to ciągnę WLZ w TN-C-S i nie uziemiam ponownie przewodu N a tylko PE ponieważ nie łączy się ponownie PE i N. Przy tym rozwiązaniu można by i tak pociągnąć WLZ w TN-C ale operator może tego nie dopuszczać. Nigdzie nie pisałem, że odbiorca decyduje o przyłączu a zwraca uwagę co z nim robi ZE. Oczywiście zwracamy też uwagę czy to nie sieć w układzie TT.
Jeśli w Enerdze rozdział jest w RG to WLZ oczywiście minimum 10mm2 (Cu) lub 16mm2 (Al). Aluminium dużo tańsze ale ze względu na większy przekrój trudniej wprowadzić do budynku i rozdzielnicy. Z tego co mi wiadomo ulega też utlenianiu a więc miejsca przyłączenia mogą się luzować z czasem. Powinno być to eliminowane przy kontroli instalacji ale w przypadku domu jednorodzinnego wątpię by taka była wykonywana w terminie.
Do autora postu - oprócz sprawdzenia kabla na długotrwałą obciążalność prądową sprawdzamy go również na spadki napięć oraz ochronę przed zwarciami (wymagane parametry sieci zasilającej)
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 236
Skąd: CBR
Wysłany: 07-08-16, 14:00   

kmikos168 napisał/a:
Jak już pisałem dla mnie jest ważne co zrobi ZE z przewodem PEN bo jeśli go rozdzieli to ciągnę WLZ w TN-C-S

Niby jak ZE rozdziela PEN ? Tym, że standardowo w ZKP instaluje pięć ZUG-ów ?
A gdy zainstaluje sześć, to będziesz szukał kabla sześciożyłowego... ???

Rozdział wykonujesz Ty jako odbiorca wyprowadzając z ZK:
- kabel pięciożyłowy -rozdział bedzie w ZK,
- kabel czterożyłowy - rozdział będzie w RG.

kmikos168 napisał/a:
Aluminium dużo tańsze ale ze względu na większy przekrój trudniej wprowadzić do budynku i rozdzielnicy. Z tego co mi wiadomo ulega też utlenianiu a więc miejsca przyłączenia mogą się luzować z czasem.

Powielasz powszechny stereotyp.
Na aluminium pracuje 99% energetyki jeśli nie więcej. Setki tysięcy połaczeń nie utlenia się i nie luzuje. Dobrze wykonane połączenia przetrwają wieki.
Warunek - dobrze wykonane.
Niektóre się upalają, ale to nie wina aluminium, ale niegramotnego lub niedbałego montera.

Wprowadzanie do budynków, rozdzielni i rozdzielnic jest łatwiejsze w przypadku aluminium.
Wprowadzałeś kiedyś do ciasnego ZK YAKY 4x240 ? Zapewniam Cię że wprowadzenie YKY 4x70 wcale nie jest łatwiejsze.

Jedyne co grozi kablom YAKY to nadmierne przeginanie w te i we wte (całego kabla albo pojedyńczych żył), gdy monter jest pierdoła.
Ale pierdoła potrafi też umeczyć i złamać żyły miedziane...
Pierdoła też łatwiej pokaleczy powłokę lub izolacje żył kabla o wiekszej sztywności. A kable miedziane są bardziej sztywne niż aluminowe o tym samym przekroju lub nawet kilka oczek większym.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1407
Skąd: śląsk
Wysłany: 07-08-16, 21:44   

Kolego Zbich nie denerwuj się tu piszą ludzie różnej maści . Nawet ci co w życiu nie podłączyli ani jednego złącza.
kmikos168 napisał/a:
Jak już pisałem dla mnie jest ważne co zrobi ZE z przewodem PEN bo jeśli go rozdzieli to ciągnę WLZ w TN-C-S i nie uziemiam ponownie przewodu N a tylko PE ponieważ nie łączy się ponownie PE i N.

Ale to jest dobre ,
kmikos168 napisał/a:
Przy tym rozwiązaniu można by i tak pociągnąć WLZ w TN-C ale operator może tego nie dopuszczać.

Ręce opadają .
 
     
kmikos168 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Lip 2016
Posty: 3
Skąd: Tarnów
Wysłany: 10-08-16, 21:49   

Zbich70 dziękuję za przydatne informacje, o tym utlenianiu aluminium słyszałem od kilku osób ale widocznie są to błędne dane. Pisząc o trudnościach we wprowadzeniu kabla nie miałem na myśli siły jaką trzeba włożyć w gięcie żył tylko o minimalnych promieniach gięcia kabli gdy jest na to mało miejsca. Niejasno się wyraziłem.
Z tym rozdziałem PEN w złączu również chodziło mi o to, że jakiś czas temu ten sposób był przyjęty w każdym przypadku, który widziałem (nie widziałem każdego więc nie mówię że zawsze tak było). Były montowane listwy 5-zaciskowe, to ZE wykonywał uziemiony mostek pomiędzy PE i N a każdy odbiorca montował kabel 5-żyłowy (przynajmniej w tych przypadkach, które widziałem). Pisząc o odejściu WLZ w TN-C miałem na myśli to, że w tym przypadku też można to zrobić przewodem czterożyłowym ale ze względu na to że w różnych ZE bywają różne praktyki nie wiem czy w każdym będzie to dopuszczalne, pomimo że jest to instalacja odbiorcy. Obecnie na odejściu nie montuje się już listew a WLZ-ty są tylko dwu lub czterożyłowe.

Simcode widocznie jestem człowiekiem gorszej maści niż Ty, nie montuje złącz a jedynie włączyłem się w dyskusję. Po to jest forum żeby wymieniać doświadczenia, nie zjadłem wszystkich rozumów i jeśli mam błędne informacje to oczywiście proszę o sprostowanie. Ale proszę też podawać poprawne rozwiązanie, wtedy więcej z tego wyniosą wszyscy czytający posty. Teksty jedynie negujące wypowiedzi przedmówców nie rozwiązują problemu.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1407
Skąd: śląsk
Wysłany: 11-08-16, 17:26   

kmikos168 napisał/a:
Simcode widocznie jestem człowiekiem gorszej maści niż Ty

Absolutnie tak nie jest zaręczam ci .
kmikos168 napisał/a:
. Po to jest forum żeby wymieniać doświadczenia, nie zjadłem wszystkich rozumów i jeśli mam błędne informacje to oczywiście proszę o sprostowanie

Dlatego je prostowałem . Cytat ;
Jako odbiorcy energii ciebie nic do przewodu PEN który jest w gestii dystrybutora
Jeśli chcesz go rozdzielać to sobie go rozdziel u siebie po za granicami ZE . Dystrybutor energii wyznaczy tą granicę.
 
     
Pompeusz 
Uczestnik forum
Elektryk


Pomógł: 4 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Lut 2010
Posty: 47
Skąd: polska
Wysłany: 12-08-16, 20:57   

Są województwa że ZE wymaga 5x a są i takie że ZE wymaga 4x
Zleży kto jest prezesem i jakie ma widzi misie , takie są fakty niestety, tak więc niech kolega poczeka na warunki . Choć ja sam osobiście uważam że przekrój minimum 10mm kw, czyli 4X10 i uziemiony rozdział u siebie .
_________________
Lepiej zachować milczenie i wyglądać na idiotę , niż zabrać głos i rozwiać wszelkie wątpliwości.
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 962
Skąd: Tarnów
Wysłany: 12-08-16, 21:14   

Pompeusz napisał/a:
Są województwa że ZE wymaga 5x

Karty na stół panie. Gdzie energetyka tak pisze w warunkach?
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group