Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogranicznik flt-cp-3c-350
Autor Wiadomość
Tomasz73 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-09-16, 06:26   Ogranicznik flt-cp-3c-350

Witam.
Chciałbym zapytać,czy taki ogranicznik flt-CP-3C-350 (taki jest w projekcie) kosztuje 2000-2500 tys ,mogę zastąpić jakims innym tzn. tańszym.Instalacja w domku jednorodzinnym będzie kładziona.

pozdrawiam.
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1072
Skąd: Suwałki
Wysłany: 06-09-16, 07:47   

Szacun temu, kto zaprojektował to cudo w instalacji.

Możesz oczywiście kupić sobie "ochronnik" np. Bemko, kosztuje jakieś 10-12 razy mniej. Co prawda jest wart jakieś 100 razy mniej od Phoenix-a, ale na ładniejsze płytki Ci coś zostanie, albo jakiś wodotrysk....
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Tomasz73 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-09-16, 13:23   

Dziękuję za odpowiedz...Dlatego własnie postanowiłem się zappytać,bo bardzo mnie to zdziwiło.Instalacja bardzo prosta a tu takie cudo.Bałem sie ,że to może jakis kruczek Długo szukałem w necie i nic nie znalazłem.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 06-09-16, 14:59   

Tomasz73 napisał/a:
mogę zastąpić jakims innym tzn. tańszym

Możesz, pod warunkiem ze będzie miał takie same parametry . Życzę powodzenia w owocnych poszukiwaniach.

Układ ochronny

Napięcie znamionowe UN 240/415 V AC (TN-C)
Częstotliwość znamionowa fN 50 Hz (60 Hz)
Najwyższe napięcie trwałe UC 350 V AC
znam. prąd obciążenia IL 125 A (< 55 °C)
Pobór mocy w trybie czuwania PC ≤ 300 mVA
znamionowy prąd odprowadzany In (8/20) µs 25 kA
Probierczy prąd piorunowy (10/350)˽µs, ładunek 12,5 As
Probierczy prąd pioruna (10/350) µs, energia właściwa 160 kJ/Ω
probierczy prąd pioruna (10/350)˽µs, wartość szczytowa Iimp 25 kA
Zdolność gaszenia prądu następczego Ifi 25 kA (264 V AC)
3 kA (350 V AC)
Odporność na zwarcie ISCCR 25 kA (264 V AC)
3 kA (350 V AC)
Poziom ochrony Up ≤ 1,5 kV
Napięcie resztkowe Ures ≤ 1,5 kV (przy In)
≤ 1,2 kV (przy 10 kA)
≤ 1 kV (przy 5 kA)
≤ 0,9 kV (przy 3 kA)
Napięcie udarowe zadziałania dla 6 kV (1,2/50)µs ≤ 1,5 kV
Zachowanie TOV dla UT 415 V AC (5 s / withstand mode)
457 V AC (120 min / safe failure mode)
Czas odpowiedzi tA ≤ 25 ns
Maksymalne zabezpieczenie wstępne w instalacjach w układzie promieniowym 315 A (gG)
Maksymalne zabezpieczenie wstępne w instalacjach przelotowych V 125 A (gG)
 
     
Tomasz73 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-09-16, 15:53   

Nie to chyba poproszę elektryka ,który bedzie składal TB zeby dobrał odpowiedni ogranicznik.
Chociaż nie jestem elektrykiem ale korci mnie żeby samemu spróbować podłączyc TB.
Elektryk powiedział że jak bedzie wszystko zgodne to spoko podbije papiery , ale nie wiem czy to warto szczerze mówiąc. Kable tak czy owak bedę kładł sam.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 06-09-16, 17:36   

Tomasz73 napisał/a:
Chociaż nie jestem elektrykiem ale korci mnie żeby samemu spróbować podłączyc TB.

To przynajmniej wysłuchaj tego elektryka jak należy to zrobić , bo tam drobne szczegóły są ważne.
 
     
Tomasz73 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-09-16, 18:41   

No własnie... własnie.. szczególy , o których ja nie mam pojęcia dlatego zadałem to pytanie.
Chciałbym zrobić dodatkowy obwód na ogrzewanie elektryczne w postaci grzejników konwektorowych szt,4 używanych czasowo ,sterowany czasowo, dać trzeba es 16 czy większy,i czy podłączć do osobnej rdc?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 06-09-16, 20:51   

Tomasz73 napisał/a:
Chciałbym zrobić dodatkowy obwód na ogrzewanie elektryczne w postaci grzejników konwektorowych szt,4

Tomasz73 napisał/a:
dać trzeba es 16 czy większy,i czy podłączć do osobnej rdc?

A skąd nam to wiedzieć my szklanej kuli nie mamy jakie są warunki dla tego obwodu .
Tomasz73 napisał/a:
czy podłączć do osobnej rdc?

Można dać oddzielny nic nie stoi na przeszkodzie .
 
     
Tomasz73 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 07-09-16, 12:42   

Mam prosbę, czy mógłby ktos podać jakis konkretny model, który mógłby mi to zastąpić?
Te o tych samych parametrach kosztują podobnie,od czego ewentualnie mogą być ustępstwa?

pozdrawiam.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 07-09-16, 14:49   

Tomasz73 napisał/a:
Te o tych samych parametrach kosztują podobnie,

To dlatego Mercedes czy Porsche kosztują podobnie drogo.
Tomasz73 napisał/a:
od czego ewentualnie mogą być ustępstwa?

Jak chcesz jeździć Matizem to twoja sprawa więc kup byle jaki za 200 zł . Ale pamiętaj masz projekt w razie uszkodzenia sprzętu ,pożaru ubezpieczyciel nie wypłaci ci nic. Bo zmieniłeś parametry, musisz mieć akceptację projektanta na owe zmiany.
 
     
Tomasz73 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 07-09-16, 16:26   

OK...Dziękuję.
 
     
Tomasz73 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 14-10-16, 06:58   

Witam ponownie....Czy zmiane w projekcie instalacji elektrycznej (konkretnie to zmianę tego ogranicznika przepięć)może dokonać uprawniony elektryk,czy to musi autor projektu?

pozdrawiam Tomek
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 14-10-16, 20:50   

"Domki" wbrew prawu rządzą się swoimi prawami chyba, że mamy do czynienia z indywidualnym projektem.
98% inwestorów potrzebuje projekt do czegoś tam a na budowie elektryk robi to co sobie życzy Inwestor.
Nadzór budowlany patrzy przez palce na skakanki na budowie i wszyscy są zadowoleni. Czyli na budowie rządzi Inwestor który rozdaje karty bo płaci, niezgodnie z Prawem Budowlanym. Ofiarą jest elektryk ale on ma wiedzę techniczną i zna normy i przepisy.
Można zabudować wszystko pod warunkiem, że T1 to iskiernik a T2 to warystor.
PS
B+C to archiwalne określenie.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
Tomasz73 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-10-16, 04:50   

Rozumiem.Dziękuję za odpowiedz. Myslę,że elektryk dobierze cos odpowiedniego.
 
     
Tomasz73 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-03-17, 15:38   

Witam ponownie . Dużo poczytałem ale ciężko mi wysunąć własne wnioski. A zdania są jakby mocno podzielone . Dać SPD przed FR czy za ? ( w projekcie mam przed ).
A czy FR 4P czy 3P? (w projekcie mam 4P) sieć TN-S. Jak to w praktyce wygląda?

Tomek.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group