Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Łączenie oziomu otokowego z fundamentowym + odejścia
Autor Wiadomość
Sylwek12 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 7
Skąd: Kraków
Wysłany: 07-09-16, 16:22   Łączenie oziomu otokowego z fundamentowym + odejścia

Witam wszystkich.

Mam pytanie czy zaproponowane w załączniku łączenie uziomów jest poprawne.

Chodzi mi o kwestię

1) czy można / powinno łączyć się uziom fundamentowy z otokowym w wielu miejscach
2) czy z uziomu fundamentowego można wychodzić kilkukrotnie tak jak zaproponowałem do GSW / kuchni / łazienki itp. , czy powinno wyprowadzić się tylko do GSW a tamtędy już miedzią.

Ewentualnie wszelkie sugestię do schematu mile widziane.

Z góry serdecznie dziękuje za opinie.

 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 965
Skąd: Tarnów
Wysłany: 07-09-16, 18:49   

Po co otok skoro jest fundamentowy?
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
Sylwek12 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 7
Skąd: Kraków
Wysłany: 07-09-16, 20:37   

upin napisał/a:
Po co otok skoro jest fundamentowy?

Przezornie, koszt wykonania niewielki, ziemia odkopana , nie ma problemu wrzucić tylko i połączyć .
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1436
Skąd: śląsk
Wysłany: 07-09-16, 21:23   

upin napisał/a:
Po co otok skoro jest fundamentowy?

Po to żeby mu się ogniwo galwaniczne zrobiło . :mrgreen:
I jeszcze dał stal pomiedziowaną do otoku . Nic gorszego nie możesz już tam dać.
Co to znaczy stal czarna przy fundamentowym, dokładnie z czego to jest.
 
     
Sylwek12 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 7
Skąd: Kraków
Wysłany: 07-09-16, 22:07   

fundamentowy:
Gatunek/norma stali: S235JRG2

A odnośnie ogniwa porównując zestawienie potencjałów elektrochemicznych par metali wyszło mi , że połączenie takie jest pod tym względem racjonalne.

Choć oczywiście mogę zrezygnować z uziomu otokowego , jeśli faktycznie miało by to tylko szkodzić nic "dobrego" nie wnosząc

Druga ważna sprawa to wyprowadzanie bednarki z uziomu fundamentowego w kilka miejsc , zrobić tak czy jednak tylko do GSW ?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1436
Skąd: śląsk
Wysłany: 08-09-16, 16:08   

Sylwek12 napisał/a:
A odnośnie ogniwa porównując zestawienie potencjałów elektrochemicznych par metali wyszło mi , że połączenie takie jest pod tym względem racjonalne

Przy założeniu że powłoka miedziana jest nie uszkodzona (zarysowana) .
Sylwek12 napisał/a:
Druga ważna sprawa to wyprowadzanie bednarki z uziomu fundamentowego w kilka miejsc , zrobić tak czy jednak tylko do GSW ?

A będziesz robił odgromówkę.
I mnie się wydaje że płaskownik położony w fundamencie tak jak zaproponowałeś musi być ocynkowany.
 
     
Sylwek12 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 7
Skąd: Kraków
Wysłany: 08-09-16, 19:22   

Hmm Spodziewałem się trochę bardziej "profesjonalnych" opinii :)

Źle Ci się wydaje, płaskownik w fundamencie, może nie musi być ocynkowany.
A nawet jak jest ocynkowany to jest to bezcelowe i niepotrzebne jako, że powłoka cynkowa i tak ulegnie dość szybko zniszczeniu w kontakcie z betonem.

Przyznam, że trochę dokumentów przeczytałem zanim to wyrysowałem.
Także prosiłbym o nie udzielanie w tym temacie opinii na zasadzie wydaje mi się, z tego powodu, że wiedzę na poziomie "chyba tak, wydaje mi sie" posiadam i wiele do tematu nie wnosi.


Aktualnie rozważam jeszcze taką koncepcję :


I w sumie dla tej opcji pozostałoby tylko pytanie:

2) czy z uziomu fundamentowego można wychodzić kilkukrotnie tak jak zaproponowałem do GSW / kuchni / łazienki itp. , czy powinno wyprowadzić się tylko do GSW a tamtędy już standardowo przewodami miedzianymi.
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 965
Skąd: Tarnów
Wysłany: 08-09-16, 20:52   

Ale po co chcesz wyciągać uziom do kuchni czy łazienki? Wychodzisz uziomem do GSW i resztę instalacji należy wykonać zgodnie z PN.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
Sylwek12 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 7
Skąd: Kraków
Wysłany: 08-09-16, 21:09   

łazienkę sobie już darowałem

została kuchnia , oraz salon ;)
Po co, jeśli nie zaszkodzi zawsze to dość pewne połączenie , a i koszt wykonania pomijalny
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1436
Skąd: śląsk
Wysłany: 08-09-16, 21:10   

Sylwek12 napisał/a:
A nawet jak jest ocynkowany to jest to bezcelowe i niepotrzebne jako, że powłoka cynkowa i tak ulegnie dość szybko zniszczeniu w kontakcie z betonem.

Nie zniszczeniu a przeistoczeniu , ale ciebie i tak nie przekona bo sie naczytałeś i lepiej wiesz .
Sylwek12 napisał/a:
Przyznam, że trochę dokumentów przeczytałem zanim to wyrysowałem.
 
     
Sylwek12 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 7
Skąd: Kraków
Wysłany: 08-09-16, 22:29   

hmm, naprawdę przepraszam, ale jak dla mnie E.Musiał jest większym autorytetem w tym zakresie od Ciebie zwłaszcza ze to co pisze w opracowaniu: http://edwardmusial.repub...undamentowe.pdf / dział materiał uziomu.

Jest wielokrotnie cytowane i nikt tego nie podważa. Także poproszę doczytaj, a nie cwaniakuj. To naprawdę niczego nie wnosi.
 
     
fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert


Pomógł: 121 razy
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 963
Skąd: łódzkie
Wysłany: 11-09-16, 10:12   

Witam
To bardzo miło, że kolega przytacza to opracowanie Edwarda Musiała. Ja ma wiedzę w dziedzinie ochrony odgromowej bardziej ukształtowaną na podstawie obecności w zagranicznych forach i amerykańskich i rosyjskich doświadczeń. Pomimo, że "UZIOMY FUNDAMENTOWE I PARAFUNDAMENTOWE" przeczytałem wielokrotnie - to nie znalazłem tam żadnej informacji, co do której miałbym inne zdanie, czego nie mogę powiedzieć o podobnych opracowaniach innych polskich autorów.

Sylwek12 napisał/a:
Witam wszystkich.
Mam pytanie czy zaproponowane w załączniku łączenie uziomów jest poprawne.
Z technicznego punktu widzenia tak - jest poprawne. Spotkałem się z podobnymi konstrukcjami, ale na obiektach, które tego wymagały. Kiedyś brałem udział w projekcie ochrony odgromowej reaktorów chemicznych i tam dodatkowo tworzono siatkę uziemienia w otoczeniu obiektu. Zrobiono to w celu wyrównania potencjałów, rezystancja miała drugorzędne znaczenie.

W przypadku kolegi - przy budowie domu - takie wykonanie nie ma podstaw ekonomicznych. Uziom fundamentowy jest wystarczający do pełnienia właściwych funcji (ochrona odgromowa i p. przepięciowa). Nikt jednak koledze nie zabroni mieć kaprys - to przecież wszystko idzie z kieszeni inwestora.

To co zauważyłem ciekawego w projekcie kolegi to:
1. Połączenia wewnętrzne - te na żółtym tle (oznaczające przejście przez grunt). Mnie się one podobają - głównie dlatego, że zmieniają mody drgań poszczególnych elementów uziomu, gdy zaistnieje bezpośrednie wyładowanie. Zmieniają oczywiście w korzystnym kierunku. Dla mnie ważne są one jako połączenie - nawet jeśli to jest YDY 1x10 łączący dwie cześci u.fundamentowego to robi to dużą różnicę.

2. Dodatkowe wypusty uziemienia (pokój, łazienka ... itd). tutaj niestety jestem b. sceptyczny. O ile nie mam wątpliwości co do wypustu do GSW, czy kotłowni to na pozostałych można postawić znak zapytania. Można spotkać dodatkowe uzasadnione wypusty dla:
- "alternatywnej" lokalizacji GSW, kiedy na etapie fundamentów Inwestor nie jest pewien, gdzie będzie miał RG (może w ganku, a może w garażu).
- uziemień dla potrzeb instalacji RTV
- uziemień funkcjonalnych - bo np. ktoś jest zapalonym radioamatorem-krótkofalowcem

Takie uziemienie np. w salonie może być także szkodliwe (np. gdy instalacja do gniazdek jest prowadzona górą a nie w podłodze). Może o tym wspomnę innym razem. Może kolega najpierw napisze do czego te wypusty miałby służyć.

pzdr
-DAREK-
_________________
谦虚 使 人 进步
 
     
Sylwek12 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 7
Skąd: Kraków
Wysłany: 11-09-16, 12:40   

Witam bardzo dziękuje za opinie
Finalnie zrealizowałem schemat drugi.

Zrezygnowałem z uziomu otokowego i instalacja wygląda dokładnie jak na schemacie drugim.

Ciekawa sugestia połączeń w ziemi, co prawda zostały zrealizowane aby zrobić strefy mniejsze niż 10x10m ( budynek ma 24x24m ). Ale tym lepiej :)

Finalnie wyprowadzono 3 miejsca: GSW, SALON, KUCHNIA

Koszt realizacji tych 2 dodatkowych wyprowadzeń także jest znikomy,
więc jeśli ich użycie nie będzie racjonalne to po prostu z nich nie skorzystam.

Co do GSW to oczywiście brak zastrzeżeń.

Odnośne wyprowadzenia do kuchni to sprawa tu wygląda tak, że tam generalnie będzie to miejsce w którym będzie zapewne najwięcej sprzętu, do tego największej mocy ( płyty indukcyjne, piekarniki itp )
Także zamysł był tego taki, że może będzie lepiej doziemić to tam bezpośrednio
(choć na tym etapie to tylko moje widzi mi się, nie podparte żadną teorią)

odnośnie wyprowadzenia do salonu tu także spodziewana jest większa ilość elektroniki
plus zapewne kable antenowe, choć te będą doziemione z ochronnikami na poddaszu do GSW.

Dodatkowo nadmienię, że w budynku zostaną zrealizowane wszystkie stopnie ochrony przepięciowej. (budynek na wsi, sieć zasilająca w znacznej części "gołe nie izolowane linki")

Także na tym etapie zostaje pytanie czy użyć tych dodatkowych dwóch szyn wyprowadzonych z uziomu fundamentowego.

Dodatkowo zapewne połączyłbym je też przewodem miedzianym wewnętrznym który pójdzie razem z przewodami zasilającymi.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1436
Skąd: śląsk
Wysłany: 13-09-16, 18:17   

Sylwek12 napisał/a:
Także poproszę doczytaj, a nie cwaniakuj. To naprawdę niczego nie wnosi.

Bredzisz bo nawet nie wiesz po co i jak wykonać takie połączenie. I kiedy taka korozja nastąpi . Co do korozji to występuje wtedy gdy potencjał stali umieszczonej w betonowym fundamencie otoczonym wilgotnym gruntem mierzony względem elektrody odniesienia Cu/CuSO4 i wynosi wtedy około 0.35 V . Czyli musisz mieć warunki i złe wykonanie do tego by takie ogniwo powstało. Ciekawe jak ta twoja bednarka będzie wyglądać w części nadziemnej po 20 latach .
Co do doktora to należy się nauczyć go czytać , spojrzy na zdjęcie 8 w tym artykule który pokazałeś i zgadnij z czego ta bednarka tam jest .Cytat .
Przewody przyłączeniowe uziomu (niem. Anschlussfahnen), wyprowadzone z fundamentu,
powinny być chronione od korozji. Stosuje się przewody ze stali cynkowanej albo ze stali nie-
rdzewnej
. Zawsze jest potrzebny przewód do połączenia z główną szyną wyrównawczą, wyprowa-
dzony w przestrzeni przyłączowej budynku (pomieszczenie przyłączowe, ściana przyłączowa lub
wnęka przyłączowa). Przewód powinien wystawać co najmniej 1,5 m ze ściany lub podłogi.

Nawet nie wiesz czy wolno łączyć uziom fundamentowy z otokowym a kogoś chcesz pouczać.
 
     
Sylwek12 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 7
Skąd: Kraków
Wysłany: 13-09-16, 19:17   

Kolego, zaczynasz być śmieszy :)

Z tego co piszesz, ewidentnie widać, ze albo nie umiesz czytać, albo właśnie nie doczytałeś. Ewentualnie nie rozumiesz co czytasz.

Zdania odnośnie łączenia uziomów są podzielone, ale zawsze z naciskiem jednak, że uziomy należy łączyć. Do tego połączenie ma być wykonane w ziemi a nie np do GSW
Kiedy mamy już uziom fundamentowy, a otokowy jak w moim przypadku chciałem wykorzystać do odgromówki.

Do tego nie można łączyć ze względów oczywistych stalą gołą, ani ocyknkowaną.
I nigdzie takie połączenia tutaj nie zostały zrealizowane.

Stal goła jest tylko oblana betonem, natomiast wyprowadzenia GSW są nierdzewnę, a wyprowadzenia poza fundament do ziemi ze stali pomiedziowanej, która jest dopuszczalna do takich zastosować. Nawet wewnątrz gdzie jest przejście przez ziemię do zamknięcia strefy 10x10 jest już stal pomiedziowana z tego właśnie powodu, że przechodzi przez grunt i aby za szybko nie skorodowała.

Tylko że Ty nawet nie zrozumiałeś pytania, w ogóle ta kwestia nie była pytaniami w tym wątku, bo to wiem i tu nie mam wątpliwości.
Ty natomiast czepiasz się czegoś, czego nie wiesz, przekrzykujesz że ktoś Cie poprawił i próbujesz swoje mądrości wygłaszać.
Zupełnie nie o to chodzi. Ja nie wątpię że masz w swoim mniemaniu jakąś wiedze, ale bądź tak miły i nie udzielaj się w tym wątku bo kolejny raz nic to nie wnosi.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group