Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Oprawy świetlówkowe źle zapalają się
Autor Wiadomość
didia12 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 2
Skąd: Kielce
Wysłany: 07-11-16, 22:05   Oprawy świetlówkowe źle zapalają się

Witam

Mam założone w budynku 2 rzędy lamp po 10szt opraw świetlówkowych ściemnianych Ilox HWDKC. Świetlówki Osram T8/36W.
Oświetleniem zarządza sterownik który włącza oświetlenie codziennie o zadanej porze zaczynając od minimalnego natężenia światła i stopniowo je rozświetla aż do zadanego poziomu.
Mój problem polega na tym że przy załączaniu lamp część opraw od startu świeci maksymalnym światłem i żadna zmiana napięcia sterowania w zakresie 1-10V nic nie zmienia.
Zauważyłem że jeżeli lampy poświecą kilka minut wtedy wystarczy wtedy je wyłączyć i znowu włączyć i wszystkie działają poprawnie - ściemniają i rozświetlają się tak jak chcę.
Problem występuje praktycznie codziennie i nie ma reguły które lampy bedą niewłaściwie pracować.

Czy ktoś może mi pomóc w zdiagnozowaniu przyczyny problemu?
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum
wkładam kij w mrowisko



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1047
Skąd: Suwałki
Wysłany: 08-11-16, 10:02   

1. brak uziemionej żyły ochronnej, zapewne pomocnik kowala użył 4-żyłowych przewodów...
2. funkcja "BOOST" powinna być uaktywniona
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
didia12 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 2
Skąd: Kielce
Wysłany: 08-11-16, 13:54   

Witam, instalacja prowadzona przewodem 5x1,5, żyła PE podłączone do GSU.
Poza tym sprawdzałem wszystkie oprawy czy nie ma luźnych styków.

Co do funkcji Boost jeśli dobrze wyczytałem ze znalezionej w necie instrukcji sterownika SLS to funkcja ta ma za zadanie chwilowo zwiększyć napięcie sterujące przy włączaniu się lamp.
W takim razie zakładam że w moim przypadku stateczniki w oprawach otrzymują na starcie zbyt niskie napięcie sterujące, co powoduje że niektóre lampy odczytują jako brak sterowania.
Czy dobrze myślę?
Sprawdzałem miernikiem i przy załączeniu sterownik generuje napięcie ok. 150mV
Sądzisz że to jest za mało?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group