Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy szyna GSW jest w tym przypadku wskazana czy nie ?
Autor Wiadomość
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 29
Skąd: Łódź
Wysłany: 16-12-16, 22:46   Czy szyna GSW jest w tym przypadku wskazana czy nie ?

Witam ,

kwestia dotyczy instalacji wewnętrznej domu mieszalnego - stan zastany po jego zakupie w 2002 (jakoś wcześniej nie miałem czasu się tym zająć ).
Na początek informacje podstawowe cytowane z "Projektu technicznego" wykonanego przez uprawnionego projektanta elektryka" - rok 1996 dla poprzedniego właściciela :
- złącze kablowe z licznikiem zlokalizowane w linii ogrodzenia , zasilone 4x35mm kw ze słupa , długość ok 50m .Na słupie wykonane wymagane zabezpieczenia, rozłączniki i odgromniki wraz z uziomem ochronnym prętowym , R<10 om
- ze złącza kablowego znajdującego się w linii ogrodzenia wchodzi do Tablicy rozdzielczej budynku kabel 5 x 16 mm kw (ok. 20 m),
- uziom ochronny na terenie posesji wykonany poprzez ułożenie we wspólnym wykopie z zewnętrzną linią zasilającą taśmy stalowej (bednarki) 25x4 długości 20m, dla uziemienia szyny PE złącza wymagana rezystancja uziomu max 30 om.

Tak więc mam w Tablicy Rozdzielczej sieć typu TN-S.
Jest ona zlokalizowana w pomieszczeniu gospodarczym przy ścianie garażu, wewnątrz domu. Stwierdziłem brak przy niej Głównej Szyny Wyrównawczej (GSW) - może dlatego, że w momencie sprzedaży poprzedni właściciel nie wykonał jeszcze pozostałych instalacji , typu instalacja wodociągowa, instalacja grzewcza , gazowa , alarmowa, antenowa itd. Niemniej instalacja elektryczna była już rozprowadzona .

Moje pytanie :
czy powinienem zrobić główna szynę wyrównawczą w pobliżu rozdzielni ?
Tylko jak do niej podłączyć skoro nie mam dostępu do w/w bednarki . Może gdzieś tam dochodzi pod skrzynkami rozdzielni i jest do niej podłączony główny PE , a nawet jeśli chciałbym się do niej dostać to musiałbym zdemontować wszystko w tablicach rozdzielczych , wypruć kable i na wierzch i szukać.
Nawet gdyby mi się ją zlokalizować to co do GSW podłączyć skoro :
- instalacje wodociągowe są wykonane z PVC (NIBCO),
- instalacja CO na rurkach miedzianych w odległości ok 3 m od tablicy rozdzielczej
- instalacja antenowa odłączona bo jest już światłowód

Dodatkowo - piwnicy nie ma, uziomów fundamentowych też nie ma , a wykonanie dedykowanego odrębnego uziomu dla GSW jest dość kłopotliwe, bo musiał bym przejść przez 2 ściany na zewnątrz, rozebrać kilka albo kilkanaście metrów kostki przed garażem aby wykonać uziom poziomy lub wyjść jeszcze dalej na ogród i robić uziom pionowy , coby nie wbić się w rurę wodociągową, gazową albo główny kabel zasilający

Co prawda instalacja funkcjonuje przez 15 lat poprawnie i nic się nie dzieje , ostatnio nawet zrobiłem podstawowe pomiary :
- ciągłości przewodów PE i ich rezystancji
- impedancję pętli zwarcia
- kontrolę RCD
i wszystko w normie .
Przepraszam, że wyszedł z tego prawie "laborat", ale zauważyłem na forum , że jeśli na początku napisze się za mało , to w następnych wątkach trzeba ciągle coś wyjaśniać , uzupełniać i prostować i w efekcie można stracić niepotrzebny czas po obu stronach .

Niemniej proszę o poradę i pozdrawiam
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 29
Skąd: Łódź
Wysłany: 17-12-16, 15:27   

Doprecyzuję jeszcze aby mnie dobrze zrozumieć :
Uziom jest zrobiony w złączu kablowym (ZK) z licznikiem , które jest w linii ogrodzenia.Do niego jest podłączony przewód PE kabla 5x16mm2, który idzie do budynku ok 20m .
Drugi koniec tego PE jest w tablicy rozdzielczej na listwie PE.
Tak więc PE mam uziemione tylko ok 20m od tablicy rozdzielczej , bo w ZK.
Pytanie czy powinienem zrobić niezależny dodatkowy uziom przy samym budynku i wprowadzić w pobliże tablicy rozdzielczej , tam zrobić GSW , do której podpiąć PE z tablicy ?
Pytanie o tyle zasadne, że zrobienie tego dodatkowego uziomu i tak będzie odległe od tablicy ok 10m , więc czy to ma sens , skoro mam PE uziemione w ZK 20m od budynku ?

Pozdr
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 974
Skąd: Tarnów
Wysłany: 17-12-16, 21:26   

Na ilu forach jeszcze napiszesz?
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 29
Skąd: Łódź
Wysłany: 17-12-16, 23:03   

Witam Pana ,
napisałem na wszystkich czterech szacownych.
Nie wiedziałem , że na tym forum jest to naruszenie regulaminu
Pozdr
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 29
Skąd: Łódź
Wysłany: 17-12-16, 23:12   

Witam ponownie Pana "upin"
dla spokoju ducha zapoznałem się jeszcze raz z regulaminem forum i nie znalazłem zakazu
Pozdr
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1473
Skąd: śląsk
Wysłany: 19-12-16, 21:40   

wojciech_pi napisał/a:
dla spokoju ducha zapoznałem się jeszcze raz z regulaminem forum i nie znalazłem zakazu

A o naszym spokoju nie pomyślał kolega. Zasada nie pisana jeśli nie znajdujemy odpowiedzi na innym forum zapytamy tu , lub odwrotnie.
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 29
Skąd: Łódź
Wysłany: 21-12-16, 21:39   

simcode napisał/a:
wojciech_pi napisał/a:
dla spokoju ducha zapoznałem się jeszcze raz z regulaminem forum i nie znalazłem zakazu

A o naszym spokoju nie pomyślał kolega. Zasada nie pisana jeśli nie znajdujemy odpowiedzi na innym forum zapytamy tu , lub odwrotnie.

Gdybym miał sensowną odp. na innych forach to bym tego wątku nie zakładał tutaj
Pozdr
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group