Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kozi966
28-08-15, 20:59
Remont instalacji w bloku 80'
Autor Wiadomość
tatanka 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 52
Skąd: woj. śląskie
Wysłany: 27-08-15, 23:20   Remont instalacji w bloku 80'

Kupiłem mieszkanie w bloku lata 80' i robię pełny remont.
Instalacje elektryczna to pełna partyzantka Al/Cu w podłodze i suficie.
Wszędzie jest instalacja YDYp 2x 1,5mm2

Zabezpieczenie na korytarzu mam 25A topikowy ( wymienię na S25).

Wymyśliłem sobie zrobić tak:
B20 3x2,5mm2:
- płyta grzejna i piekarnik
- B16:
- - łazienka pralka + suszarka do włosów
- - kuchnia zmywarka , czajnik , mikrofala

Reszta mieszkania 4 B16 2(3)x1,5mm2. Obciążenia będą znikome. Sporadycznie odkurzacz ( dlatego B16, a nie B10 )

Czy wszędzie dać 3x i gniazdka z bolcem czy tylko kuchnia / łazienka :?:
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum
wkładam kij w mrowisko



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1047
Skąd: Suwałki
Wysłany: 28-08-15, 11:46   

tatanka napisał/a:
Zabezpieczenie na korytarzu mam 25A topikowy ( wymienię na S25).
Nie wzmieniaj, ten topikowy ma sens, to lepsza opcja niż e-ski.
tatanka napisał/a:
Czy wszędzie dać 3x i gniazdka z bolcem czy tylko kuchnia / łazienka
Wszędzie 3 żyły i wszędzie z "bolcem".
tatanka napisał/a:
Reszta mieszkania 4 B16 2(3)x1,5mm2. Obciążenia będą znikome. Sporadycznie odkurzacz ( dlatego B16, a nie B10 )
Jeśli 1,5mm, to najwyżej B10. 10 amper to 2,3kW, nawet odkurzacz nie wyłączy takiej e-ski. W bloku nie ma potrzeby (na dobrą sprawę) używać zabezpieczeń większych niż 6 amper na oświetlenie i 10 amper na gniazda poza kuchnią i łazienką, tutaj 16 amper to 4kW!!
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
tatanka 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 52
Skąd: woj. śląskie
Wysłany: 28-08-15, 13:09   

Do tego B20 podłączę płytę i B16 z dużym obciążeniem tak jak wcześniej pisałem.
Nie chcę sytuacji gdy jest włączony piekarnik / płyta i moja pani włączy pralkę / czajnik biegać na korytarz i wymieniać bezpieczniki.

Na korytarzu stopka redukcyjna jest nie wkręcona ( lata luźno ) i nie potrafię jej tam wkręcić dlatego chcę dać e-skę.

e-sparks napisał/a:
większych niż 6 amper na oświetlenie

Pod warunkiem, że nie ma toroida do halogenów.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1443
Skąd: śląsk
Wysłany: 28-08-15, 16:15   

tatanka napisał/a:
Wymyśliłem sobie zrobić tak:
B20 3x2,5mm2:
- płyta grzejna i piekarnik
- B16:
- - łazienka pralka + suszarka do włosów
- - kuchnia zmywarka , czajnik , mikrofala

Kolego ty niczego nie wymyślaj to ma zrobić elektryk i dokonać pomiarów ochrony Ppor.
Nie wolno ci połączyć kuchni z łazienką na jednym zabezpieczeniu .
Płyta grzejna i piekarnik muszą być też osobno , poczytaj jakie mają obciążenia , poczytaj co pisze producent płyty i ile musi mieć faz .
Dlatego daj to elektrykowi bo sobie dom wypalisz.
 
     
tatanka 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 52
Skąd: woj. śląskie
Wysłany: 28-08-15, 17:22   

Po 1 nic nie wypalę.
Po 2 obecna instalacja jest bardziej niebezpieczna niż to co sam zrobię. Jakieś sztukowania instalacji zaklejone tynkiem. Co będzie jak się upali N :?:
Po 3 trzech faz i tak na 99% nie będę miał. ( wymiana licznika, .... )
po 4 dlaczego nie mogę zrobić kuchni i łazienki na 1 zabezpieczeniu ? Obecnie wszystkie gniazdka są na jednym :!:
Po 5 przez całe moje życie w blokach ( ponad 40 lat ) nie widziałem aby ktoś mi sprawdzał instalację :!:
Po 6 2 x w życiu miałem SEP do 1kV ( ostatnio z 10 lat temu ) więc dam radę
Po 7 raz w bloku upaliło się N. Niezły był kabaret.
po 8 widziałem już instalacje robione przez fachowców od wszystkiego.
po 9 skoro tak się o mnie martwisz ( dziękuję ) to co powiesz na to :?:
Podpowiadanie jak się wykonuje instalacje. Bierze się za coś takiego 1 z 2 . Później jest bohaterem własnego grobu.
Śwagier jest elektrykiem na kopalni i on potrafi.
po 10 i tak to zrobię. Więc mam prośbę podpowiedzcie jak mam zrobić dobrze sobie sam.

mieszkanie instalacja.JPG
Plik ściągnięto 151 raz(y) 24,8 KB

 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 98 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-08-15, 20:56   

tatanka napisał/a:
Po 1 nic nie wypalę.

Ilu takich ja już widziałem...
tatanka napisał/a:
Po 2 obecna instalacja jest bardziej niebezpieczna niż to co sam zrobię.
Jakieś sztukowania instalacji zaklejone tynkiem. Co będzie jak się upali N :?:


Generalnie to należy ocenić a nie strzelać. Może być tak jak kolega napisał. Widziałem instalacje dwużyłowe w lepszym stanie niż nowe trzyżyłowe, robione przez "fachowców".
tatanka napisał/a:
Po 3 trzech faz i tak na 99% nie będę miał. ( wymiana licznika, .... )

Płyta grzejna + piekarnik ile będą miały mocy wg kolegi?

tatanka napisał/a:
po 4 dlaczego nie mogę zrobić kuchni i łazienki na 1 zabezpieczeniu ? Obecnie wszystkie gniazdka są na jednym :!:

Gdyż wypadałoby się zapoznać z obecnym rozporządzeniem. Takie prawo, nie wolno.

tatanka napisał/a:
Po 5 przez całe moje życie w blokach ( ponad 40 lat ) nie widziałem aby ktoś mi sprawdzał instalację :!:

Zatem instalacja nie spełnia wymagań prawa budowlanego i inspektor nadzoru budowlanego może nałożyć karę. Co więcej, taka instalacja stanowi zagrożenie a ew. szkody nie zostaną pokryte przez ubezpieczyciela. To nie jest żaden argument aby nie robić pomiarów (obowiązkowych prawem).

tatanka napisał/a:
Po 6 2 x w życiu miałem SEP do 1kV ( ostatnio z 10 lat temu ) więc dam radę

Będziemy się przebijać kwalifikacjami? Chyba byś nie chciał ;)

tatanka napisał/a:
Po 7 raz w bloku upaliło się N. Niezły był kabaret.

To zależy czy N czy PEN. Niemniej jednak rozumiem ból który z tematem ma mało wspólnego.

tatanka napisał/a:
po 8 widziałem już instalacje robione przez fachowców od wszystkiego.

I co w związku z nimi? Też widziałem, poprawiałem po takich wiele razy.

tatanka napisał/a:
po 9 skoro tak się o mnie martwisz ( dziękuję ) to co powiesz na to :?:
Podpowiadanie jak się wykonuje instalacje. Bierze się za coś takiego 1 z 2 . Później jest bohaterem własnego grobu.

Co to ma do rzeczy w związku z tematem?

tatanka napisał/a:
Śwagier jest elektrykiem na kopalni i on potrafi.
po 10 i tak to zrobię. Więc mam prośbę podpowiedzcie jak mam zrobić dobrze sobie sam.


Elektryk na kopalni różni się od elektryka od instalacji. Ten natomiast różni się od tego z zakładu energetycznego, itd. To są odrębne działy jak w medycynie. Z bólem zęba też lecisz do chirurga?

Skoro kolega nie oczekuje pomocy a "sam wszystko wiem i zrobię dobrze" to po co ten temat?

Założenia są błędne.
Schemat jest nieprawidłowy.
Źle dobrane zabezpieczenia.
Brak selektywności.
Brak ochrony uzupełniającej.
Brak ochronnika.
Brak układu sieciowego.
Przewody PE wg schematu są rozłączane przez zabezpieczenia.
Nie wolno koledze ingerować w zab. przedlicznikowe.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1443
Skąd: śląsk
Wysłany: 28-08-15, 21:20   

Ja tylko dodam do postu kolegi że w schemacie masz gniazdka bez bolca więc źle . Ciekawe ja kolega zabezpieczy odbiorniki w 1 klasie bo o ochronie uzupełniającej zapewne słyszał skoro miał uprawnienia.
tatanka napisał/a:
Śwagier jest elektrykiem na kopalni i on potrafi.

Co potrafią elektrycy na kopalni to ja bardzo dobrze wiem , ostatnio jeden z nich udowadniał mi że łącząc mufy 95 mm2 wystarczy przewód 1,5 mm2 jako ochronny bo to tylko do RGX (urządzenie do kontroli stanu izolacji )potrzebne.
 
     
tatanka 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 52
Skąd: woj. śląskie
Wysłany: 28-08-15, 21:35   

Cytat:
Skoro kolega nie oczekuje pomocy a "sam wszystko wiem i zrobię dobrze" to po co ten temat?

Założenia są błędne.
Schemat jest nieprawidłowy.
Źle dobrane zabezpieczenia.
Brak selektywności.
Brak ochrony uzupełniającej.
Brak ochronnika.
Brak układu sieciowego.
Przewody PE wg schematu są rozłączane przez zabezpieczenia.
Nie wolno koledze ingerować w zab. przedlicznikowe.

Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.


Właśnie, że oczekuję pomocy :!:
Zwracam się do Was jako fachowców :!:
Zrobię sam, ale chcę to zrobić dobrze.
Mam dosyć pseudo fachowców.
Gdzie się nie odwrócę to mam wrażenie, że uczestniczę w programie usterka.

Schemat jest poglądowy. Przepraszam ale nie znam dokładnej symboliki.
Ja na co dzień naprawiam elektronikę samochodową i tu Wam mogę pomóc.
Nie mam czasu na jakieś przekomarzanie się.

Instalacja na 99% jest TN-C. Jutro sprawdzę.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1443
Skąd: śląsk
Wysłany: 28-08-15, 21:45   

tatanka napisał/a:
Zwracam się do Was jako fachowców

To nie neguj naszych spostrzeżeń , bo są słuszne . Więc zacznij od poprawki schematu zwracając uwagę na nasze sugestie .
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 98 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-08-15, 21:46   

Pomijając już nieścisłości.

Ma być:
Oddzielny obwód na gniazda ogólnego przeznaczenia i oddzielny na oświetlenie.
Oddzielne obwody dla oświetlenia i gniazd łazienkowych.
Oddzielne obwody dla gniazd kuchennych.
Oddzielne obwody dla urządzeń typu pralka, lodówka, zmywarka, płyta indukcyjna, itd. (tych powyżej 2kW).
Brakuje wyłączników różnicowoprądowych dla gniazd, ogólnie dla łazienki (musi być oświetlenie + gniazda na RCD).
Bezpiecznik topikowy jest bardzo dobrym rozwiązaniem jako zab. przedlicznikowe, ewentualnie ogranicznik mocy/ wył. selektywny.
Nie poprzedza się wyłącznika wyłącznikiem (np. B20->B16).
Dorysuje kolega przewód PE do tego schematu.
Gniazda mają być na B16 oraz 2,5 mm2. To że kolega sporadycznie sobie będzie używać nie znaczy, że ktoś inny nie będzie chciał podłączyć czegoś "mocniejszego". A potem będzie "podmiana B10 na B16". To prawie żadna różnica w koszcie wykonania.
itd...
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
tatanka 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 52
Skąd: woj. śląskie
Wysłany: 28-08-15, 22:56   

kozi966 napisał/a:
Brakuje wyłączników różnicowoprądowych dla gniazd, ogólnie dla łazienki (musi być oświetlenie + gniazda na RCD).

Różnicówka w TN-C :?:
simcode napisał/a:

Ja tylko dodam do postu kolegi że w schemacie masz gniazdka bez bolca więc źle

Dla mnie logiczne, ze skoro daję 3 przewody to będą bolce.
kozi966 napisał/a:
Oddzielny obwód na gniazda ogólnego przeznaczenia i oddzielny na oświetlenie.

Każdy pokój ma własny bezpiecznik, oświetlenie wspólny na całe mieszkanie.
Narysowałem.
kozi966 napisał/a:
Gniazda mają być na B16 oraz 2,5 mm2.

Wszystkie bezpieczniki B16 i YDYp 3x2,5mm2 :?:
kozi966 napisał/a:


Nie poprzedza się wyłącznika wyłącznikiem (np. B20->B16).
Dlaczego :?:
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 98 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-08-15, 23:05   

tatanka napisał/a:
Różnicówka w TN-C

Ty masz mieć TN-S w mieszkaniu. Nie ma znaczenia, że do mieszkania przychodzi TN-C.
Wykonujesz rozdział przewodu PEN na PE i N w swojej rozdzielnicy
tatanka napisał/a:
Dla mnie logiczne, ze skoro daję 3 przewody to będą bolce.
.
Dla nas nie.
tatanka napisał/a:
Każdy pokój ma własny bezpiecznik, oświetlenie wspólny na całe mieszkanie.

Z wyjątkiem oświetlenia łazienki!
tatanka napisał/a:
Wszystkie bezpieczniki B16 i YDYp 3x2,5mm2

Rób jak ci napisałem :mrgreen:
tatanka napisał/a:
Dlaczego

Dlatego, że ich charakterystyki czasowo-prądowe się przecinają.
Dlatego, że w przypadku zwarcia na obwodzie i tak wyłączą oba wyłączniki.
Nie ma selektywności ani zwarciowej ani przeciążeniowej.
Po co tak robić? jakie to ma spełniać zadanie?
W samochodzie też na "jeden obwód" dasz 10 i 6A?
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
tatanka 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 52
Skąd: woj. śląskie
Wysłany: 28-08-15, 23:39   

Napisałem wcześniej, że nie kupować wiadra bezpieczników topikowych.
Dlatego takie rozwiązanie.
Włączy kobita piekarnik, pralkę, czajnik i lecę na korytarz.
kozi966 napisał/a:
Brakuje wyłączników różnicowoprądowych dla gniazd,

Hmm. To mam założyć więcej niż jeden :?:
Przez różnicówkę przepuścić całe mieszkanie czy tylko kuchnię i łazienkę :?:
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 98 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1098
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-08-15, 23:46   

No fajnie a gdzie masz podział własności na swoja instalację i część dostawcy?

tatanka napisał/a:
To mam założyć więcej niż jeden

Jeden wyłącznik różnicowoprądowy teoretycznie wypełnia wymagania przepisów i norm.
Natomiast spowoduje spadek komfortu użytkowania instalacji.
Działać to będzie na zasadzie jednego bezpiecznika na wszystkie urządzenia w aucie.

Wymagana ochrona przez wyłącznik różnicowoprądowy jest na:
Gniazda (wszystkie), oświetlenie łazienki.
Jak "przepuścisz" całą instalację to generalnie nic się nie stanie strasznego. W razie ew. wyłączenia, wyłączy ci wszystko w mieszkaniu.

tatanka napisał/a:
Włączy kobita piekarnik, pralkę, czajnik i lecę na korytarz


Skoro się o to martwisz, to wystąp o zwiększenie mocy przyłączeniowej.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
  
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 28-08-15, 23:46   

tatanka napisał/a:
Zrobię sam, ale chcę to zrobić dobrze.
Można samemu zrobić dobrze ;)
Tylko trzeba mieć pojęcie co chce się zrobić, znać obowiązujące akty prawne i mieć jakiekolwiek pojęcie o tzw wiedzy technicznej.
A może w tzw międzyczasie zrobisz przeszczep bay-pasów? A może wymienisz w garaży sprzęgło w samochodzie? Kapujesz o czym piszę?
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group