Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wykonanie uziomu - podstawowe informacje
Autor Wiadomość
prezesAdammm 
Uczestnik forum
spawacz MAG i TIG



Wiek: 35
Dołączył: 01 Paź 2012
Posty: 13
Skąd: Wrocław (okolice)
Wysłany: 07-01-17, 00:40   Wykonanie uziomu - podstawowe informacje

Witam,

Potrzebuję informacji a właściwie porad od ludzi doświadczeniem z branży.

Pewnie 99% procent postów to jak zrobić itd, mi chodzi tylko jak sprawdzić czy elektryk zna się na rzeczy i zaproponuje sensowne wykonanie pracy. Mi zależy na zapewnieniu długotrwałej ochrony a nie potrzebuję tego bo muszę mieć papierek. Niestety jakoś nie mam szczęścia do elektryków, muszę poszukać jeszcze innych co byli.

Proszę więc o odpowiedź jakie materiały powinien elektryk zaproponować, najlepiej nowoczesne które posłużą trochę lat, interesują mnie minimalne przekroje a lepiej że

No a co go dyskwalifikuje, rażące błędy itd. Nie chciałbym wracać do tematu, w tym domu nie mam zamiaru mieszkać ale jest to dom rodzinny i wszystkie problemy zrzucane są na mnie, nie będę przecież za każdym głupstwem latał do POLSKI

Sytuacja wygląda następująco jest to stary poniemiecki dom, ponad 100 lat nie ma więc ławy z prawdziwego zdarzenia ale co najważniejsze przewody ze słupa napowietrznego idą 4 czyli brak rozdziału PE i N. Otoczenie wokół domu gliniaste, skrzynka bezpiecznikowa na strychu, starego typu ebonitowa. Poziom zamarzaniu gruntu przyjmuje się u nas chyba na 1,6 m.

Niestety ochrona teraz jest realizowana przez połączenie PE z N w tej skrzynce.

Niestety moje uprawnienia SEP robiłem w 2002 drugim roku no i nie pracowałem stricte w zawodzie, owszem robiłem drobne naprawy czy podłączałem jakieś wentylatory i urządzenia ale temat około uziemienia jest mi obcy. Więc nawet nie umiem sprawdzić czy dany uziom został wykonany prawidłowo.

Paliły się parciane przewody około liczniki jednofazowego, to jak zobaczyłem jak to wygląda skłoniło mnie to do zlikwidowania tego licznika jednofazowego przeszedłem na trójfazowy na którym do tej pory był hydrofor, w pomieszczeniu tym umieściłem skrzynkę rozdzielczą natynkową w niej umieścilem ES i cztery obwody. Od liczników mam bezpieczniki topikowe 25 A następnie przewód ziemny 5x6mm2, ze skrzynki idą 4 obwody na przewodzie 3x2,5mm2. No i włąśnie po to chciałbym zabezpieczyć ten dom w różnicówki, dla mojego spokoju

Więc może ktoś to do końca doczytał no i umie dać mi ściągę jak sprawdzić fachowca, bo o tych co napotkałem wiecie nie chce mi się nawet pisać... szkoda mi zdrowia a muszę znaleźć kogoś kto mi zrobi to poprawnie i jeszcze sprawdzi.
_________________
Spawacz 135 MAG, 141 TIG, 136
   
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 87 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1408
Skąd: śląsk
Wysłany: 07-01-17, 20:03   

prezesAdammm napisał/a:
tylko jak sprawdzić czy elektryk zna się na rzeczy

To proste wystarczy jego pomysły skonfrontować na tym forum .
prezesAdammm napisał/a:
Niestety ochrona teraz jest realizowana przez połączenie PE z N w tej skrzynce

Zacznij od sprawdzenia w ZE rodzaju sieci zasilającej ten budynek .
prezesAdammm napisał/a:
Więc może ktoś to do końca doczytał no i umie dać mi ściągę jak sprawdzić fachowca, bo o tych co napotkałem wiecie nie chce mi się nawet pisać.

Wystarczy tu na forum dać ogłoszenie, a elektryk z naszego forum może znany ci odpowie na wezwanie.
Wykonanie " uziomu " jak to nazwałeś to nie zrobienie "kogla mogla ' od jego prawidłowego wykonania zależy często życie ludzi . A zza klawiaturki tylko wróżka Sybilla daje porady .
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 73 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 421
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 07-01-17, 20:33   

Trochę to dziwne , zazwyczaj w przy tego typu remontach wynosi się ZKP na zewnątrz i tam punkt rozdziału jest uziemiony.Nie wiem na jakich elektryków trafiłeś ale mi tu pachnie tym ,ze Ty sam chcesz to wykonać .Jak masz problem to tu na forum po możesz znaleźć osoby które wykonają Ci projekt , bo od tego trzeba zacząć i prace i dyskusję.
 
     
prezesAdammm 
Uczestnik forum
spawacz MAG i TIG



Wiek: 35
Dołączył: 01 Paź 2012
Posty: 13
Skąd: Wrocław (okolice)
Wysłany: 07-01-17, 23:24   

simcode,

Słuszna uwaga, postaram się pokończyć inne tematy a następnie za jakiś czas skontaktować się z elektrykami których znam, co do tego co mi pomagał jednak mam wątpliwości.

Porozmawiam w pierwszej kolejności właśnie z elektrykami którzy pracują / pracowali dla ZE . Jest jeszcze paru innych u mnie w miejscowości, ale nie znam ich kwalifikacji długo tu nie byłem

novx,

Remont jest doraźny, finansuję go sam jak również realizuję, co podkreśliłem, miałem uprawnienia SEP kiedyś, mam na tyle pojęcie żeby część instalacji wykonać samemu a resztę zlecić komuś z większym doświadczeniem... Projektu jako takiego nie było, ponieważ ten dom wymaga większego remontu niż robię, jest tylko kilka pomieszczeń oraz bardzo duży strych który jest zupełnie nie do użycia. W przypadku jeśli przełożą dach i będą robili w przyszłości adaptowali to na pomieszczenia mieszkalne to już będzie potrzebny projekt bo to już przebudowa, ale to już nie mój problem.

Wtedy mogą sobie wyciągnąć na zewnątrz ZKP, w linie ogrodzenia sobie wstawią... w chwili obecnej pełne koszty poniosę ja, do tego to bym musiał jakieś ogrodzenie zrobić bo to no cóż.

Po prostu pomagam mamie, siostra i szwagier którzy tu mieszkają nic nie interesuje. Kwestia mojego wykonanie jest również wątpliwa, przyleciałem do Polski wyłącznie robić kursy nie związane z elektryką, no i prawo jazdy w końcu, więc jest wątpliwe że zostanę do wiosny, a wtedy trzeba by było zrobić po podpięcie...

Co do elektryków:
1 przyszedł bo mama poprosiła, bo przewody się paliły - podważył tablicę na której się znajdowały bezpieczniki topikowe aż popękała po środku no i neutralny który był problemem połączył na kostkę ebonitową która mi gdzieś się walała... no i wisiał parciany przewód w powietrzu obok tej tablicy... akurat był z ZE to nie było problemu, przyjechali zaplombowali

2 obiecał mi przyjść no i poradzić na to coś na którym było postawione zasilanie w domu, na tym parcianym czymś... no i tyle razy obiecywał... no nie miałem przyjemności spotkania go

3 no robił, jak przyszedł to robił, wolno ale dobrze tylko że trzeba było go pilnować, jak jednak dostał cugu to go kilka dni nie było... też miał wątpliwości a po co ty tam dałeś 6 mm2 przecież tu 4 mm2 wystarczy, dlaczego dajesz tylko bezpieczniki 35A a nie 63A

Miałem zrobić wyłącznie remont kuchni no i pociągnąć nowy przewód do zasilania hydroforu, remont miał się skończyć do świąt, a tu mi się trafił nagły wyjazd do Norwegii z powrotem, elektryk mi chodził w kratkę, musiałem mu pomagać bo bym tego nie skończył nigdy. Jestem cały czas pod telefonem, jak mnie wezwą to muszę się stawić i jak dadzą pracę to jadę w każdy rejon Norwegii, a mi zależy na skończeniu budowlanki w domu, ten kłopotliwy uziom zostawiam na wiosnę, już nie na własne ręce...

Więc zrobię jak mi poradził kolega simcode, no i jak skończę te gładzie po prostu udam się osobiście do elektryków i podzielę się pytaniami w tym temacie, to w ramach możliwości mi doradzicie czy takie coś jest zrobione zgodnie ze sztuką a jeśli nie to po prostu dam ogłoszenie na forum.

novx, masz oczywiście rację z tym wyniesieniem... to pewnie już mama zrobi jak w końcu zacznie ruszać z miejsca sprawę spadkową i przekształcenie pola na działki budowlane. To już nie mój problem, na chwilę obecną zagrożenie pożarem zostało zredukowane do minimum, ale ktoś jeszcze musi zająć się zapewnieniem porządnej ochrony...
_________________
Spawacz 135 MAG, 141 TIG, 136
   
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group