Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wyłacznik i rozłacznik w sieci SN
Autor Wiadomość
peteero 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 5
Skąd: Łochowo
Wysłany: 03-03-17, 07:18   wyłacznik i rozłacznik w sieci SN

Witam
Panowie to mój pierwszy post. Zarejestrowałem sie na to forum bo mam nurtujące mnie pytanie. Pracuje w firmie i mam projekt wykonania stacji SN-NN o mocy 1,6MW. Mam projektanta i niby wszystko zaprojektował podpisze się itp, ale no właśnie. Wyłapałem pewien błąd związany z bezpieczeństwem, przed którym projektant bronił się moim zdaniem nieudolnie. Ale wracając do tematu. Sytuacja wygląda tak:
Mam rozdzielnie do której dochodzi zasilanie SN. Z tego miejsca za głównym wyłącznikiem SN rozchodzi się na poszczególne wyłączniki rotoblokowe SN. Wyłączników jest tyle ile transformatorów. Teraz z tego wyłącznika wychodzi zasilanie na transformator 1,6MW. I moje pytanie:
Czy pomiędzy wyłącznikiem a transformatorem w stacji trafostacji po stronie SN powinien być zastosowany również rozłącznik. Stacja z wyłącznikiem od stacji z wyłącznikiem (GPZ) znajduję się 100-150metrów w linii prostej.

Taki wyłącznik: http://zpue.pl/rozdzielnice-sn/rotoblok-sf
Taki rozłącznik: http://www.zwae.com.pl/ro...12-i-24-kv.html

Proszę o informacje bo projektant (do którego nie mam do końca zaufania), uważa że rozłącznik jest zbędny
Firma wykonująca tą instalacje też ma to samo zdanie
Brygadzista elektryków uważa inaczej i chciałbym wiedzieć który ma więcej racji i w która stronę przeciąć temat.
z powazaniem
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 03-03-17, 10:58   Re: wyłacznik i rozłacznik w sieci SN

peteero napisał/a:
Taki wyłącznik: http://zpue.pl/rozdzielnice-sn/rotoblok-sf

To nie jest wyłącznik ale kompletne pole rozdzielnicy.
Kolega wczyta się w powyższy link to znajdzie różne warianty pól.
Przypuszczam, że w kolegi projekcie jest wariant St2 z rozłącznikiem bezpiecznikowym i uziemnikiem typu GTR SF 2V.
Rozłącznik z drugiego linku w ogóle nie pasuje do rozdzielnicy Rotoblok.
 
     
peteero 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 5
Skąd: Łochowo
Wysłany: 03-03-17, 13:09   

kolego chyba mnie nie do końca zrozumiałeś. Co do pierwszej cześci to masz rację: rozłącznikiem bezpiecznikowym i uziemnikiem typu GTR SF 2V.
Co do ostatniego zdania:
Taki rozłacznik jeśli jest wymagany ma być zainstalowany tuz przed transformatorem czyli w innym budynku niz rozdzielnica rotoblok. Pytania czy jest wymagany w torze prądowym po Stronie średniego napięcia taki rozłącznik skoro wyłacznik znajduje się 150m dalej w innym budynku.
Czy jest jakiś przepis który o tym mówi.
Tutaj instalacja zadziała poprawnie tylko chodzi o przepisy i o wymagania prawne stawiane instalacją.
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 03-03-17, 18:08   

Nie ma takiego przepisu. Znaczna część sieci energetycznej działa tak, że wyłącznik jest tylko w stacji WN/SN (GPZ) i zasila dziesiątki trafostacji oddalonych nawet o wiele kilometrów.
Stacje SN wyposażone są rozłączniki albo odłączniki. Transformatory są w oddzielnych komorach lub budynkach i nie posiadają rozłączników w bezpośrednim sąsiedztwie.
Chyba koledze pomylił się przepis o widoczności "czegoś" ze strefy pracy.
To coś to nie miejsce odłączenia (przerwa zolacyjna) ale uziemienia (uziemniki, przenośne uziemiacze) - przynajmniej jeden ma być widoczny.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 03-03-17, 22:42   

peteero napisał/a:
Pracuje w firmie i mam projekt wykonania stacji SN-NN o mocy 1,6MW.

To kolega jest inwestorem lub jego przedstawicielem , tak rozumiem.
 
     
peteero 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 5
Skąd: Łochowo
Wysłany: 04-03-17, 10:28   

Tak jestem przedstawicielem albo inaczej reprezentantem inwestora i chce byc pewny że jest okej. W fimie mamy taki rozłacznik tylko ze wzgledu na dość mała komorę trafostacji trzeba by troszkę kombinacji zrobić. Dlatego dopytuje czy jest to konieczne bo na chłopski rozum GPZ jest blisko i dobrze go widac z trafostacji. GPZ jest zamykany więc mozna wyłacznikiem wyłaczyć (wyłącznik automatycznie uziemia linie ) zamknąć GPZ i iść do trafostacji i tam na dojściu po stronie SN równiez uziemić, bez konieczności dublowania rozłaczenia trakcji. Ale nie jestem specjalista dlatego pytam czy spotykacie sie z takimi trafostacjami bo u mnie w zakładzie wszystkie trafostacje posiadają taki rozłącznik ale to sa trafostacje z lat 50-siątych.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 04-03-17, 22:20   

peteero napisał/a:
Tak jestem przedstawicielem albo inaczej reprezentantem inwestora i chce byc pewny że jest okej.

Nie rozumiem rozterek inwestorów, kto bogatemu zabroni. Co ma projektant czy wykonawca do twoich zapatrywań , dajesz polecenie i masz. Niech projektant znajdzie przepis zabraniający tego. Pamiętaj że takie rozwiązanie rodzi inne zagrożenie ( w myśl twojej idei ) ten odłącznik musiał by mieć blokadę do wyłącznika by ktoś nie pociągnął za niego pod obciążeniem.
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 04-03-17, 23:20   

simcode napisał/a:
Pamiętaj że takie rozwiązanie rodzi inne zagrożenie ( w myśl twojej idei ) ten odłącznik musiał by mieć blokadę do wyłącznika by ktoś nie pociągnął za niego pod obciążeniem.

Ten aparat ZWAE to akurat rozłącznik.
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 05-03-17, 15:58   

zbich70 napisał/a:
Ten aparat ZWAE to akurat rozłącznik

Oczywiście, co nie oznacza że mogę nim pociągnąć pod obciążeniem.
Na stronie 37 DTR są dane znamionowe.
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 05-03-17, 19:18   

simcode napisał/a:
Oczywiście, co nie oznacza że mogę nim pociągnąć pod obciążeniem.
Na stronie 37 DTR są dane znamionowe.

No tak, zgadza się, max trafo 1600kVA ale bez obciążenia.

Ale tak w ogóle jaka jest przyczyna tego tematu ?
Autor (laik w zakresie elektroenergetyki) kwestionuje założenia projektanta i forsuje montaż rozłącznika w komorze trafo, tylko dlatego że widział jakieś inne rozwiązania.
Chętnie je zobaczę - poproszę foto.
peteero napisał/a:
Ale nie jestem specjalista

Więc po jakie licho wtryniasz się w kompetencje specjalistów ?
Sprzątaczkom także nakazujesz jakie mopy i ścierki mają używać ???
 
     
peteero 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 5
Skąd: Łochowo
Wysłany: 06-03-17, 11:31   

Po pierwsze Panowie to bez agresji, uważam że jeśli się czegoś nie wie to się pyta. Nie jestem specjalistą w zakresie elektrenergetyki i dlatego zwracam się do specjalistów z taka rozterką.
Czemu kwestionuje!? Bo projektant który projektuje mi instalacje i komorę i miał dać wytyczne robi to bardzo długo i mam ogromny problem z otrzymaniem projektu. Dwa od początku patrzył jak wykonują poszczególne etapy prac a potem wykręca się że nie wiedział nic że na pewno tak nie mówił. Dlatego prace wstrzymałem i czekam ...... na projekt.
Dodatkowo został przeoczony przekaźnik Buchholza który powinien zabezpieczyć transformator po stronie SN, a projektant upierał się że po NN. Dlatego jako przedstawiciel zakładu zacząłem się mocniej interesować inwestycja.
I wydaje mi się że ja jako laik zadałem dośc proste i czytelne pytanie na które znawcy tematu powinni odpowiedzieć "Nie jest wymagane "lub "jest wymagane" i jako że jesteśmy w grupie osób technicznych wypada podać argument za lub przeciw potwierdzający swoja wypowiedz.
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 06-03-17, 13:25   

peteero napisał/a:
I wydaje mi się że ja jako laik zadałem dośc proste i czytelne pytanie na które znawcy tematu powinni odpowiedzieć "Nie jest wymagane "lub "jest wymagane" i jako że jesteśmy w grupie osób technicznych wypada podać argument za lub przeciw potwierdzający swoja wypowiedz.

Napisałem wcześniej, że nie ma przepisu nakazującego montować dodatkowy rozłącznik w komorze trafo. Skoro adwersarz uważa inaczej, to on powinien udowodnić, że się mylę i wskazać ten przepis.
peteero napisał/a:
Dodatkowo został przeoczony przekaźnik Buchholza który powinien zabezpieczyć transformator po stronie SN, a projektant upierał się że po NN.

Ten tekst to już wyjątkowe kuriozum. Pomijając, że Buchholz powinien być na trafie >1MVA, to już zupełnie nie rozumiem w jaki sposób można go instalować "po stronie" SN albo nn :shock:
Buchholz chroni kadź trafa, w której są obydwa uzwojenia.
 
     
peteero 
Uczestnik forum


Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 5
Skąd: Łochowo
Wysłany: 06-03-17, 13:48   

Dzięki dlatego wzbudziło to mój niepokój. Zadałem pytanie bo nie jestem znawcą a słyszałem sprzeczne wykluczające się opinie i chciałem posłuchać podpytać opinii innych. Co do Buchholz`a udało mi się dojść w jaki sposób dojść z sygnałem do rozdzielnicy Rotoblok.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Mam nadzieje że w przypadku dodatkowych tematów pytań będe mógł korzystać z Waszych rad.
 
     
Muzahedin 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Maj 2010
Posty: 27
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-05-17, 14:39   

1. Pytania nie klarowne
2. Doceniam chęć doedukowania
3. Chronisz kabel w GPZ wyłącznikiem.
4. W stacji SN/nN rozłącznik/wyłącznik pełni rolę "ruchową", a nie zabezpieczającą. Chcesz dublować funkcję aparatów to proszę bardzo tylko po co.
5. Może rysunek tego co jest napisane?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group