Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie płyty indukcyjnej 400v 2N POMOCY!
Autor Wiadomość
tomaszp85 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Mar 2017
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-03-17, 12:07   Podłączenie płyty indukcyjnej 400v 2N POMOCY!

Cześć,

Mam do podłączenia nową płytę indukcyjną amica 230v / 400v obsługuje oba zasilania. Umówiłam się z elektrykiem z wymaganymi uprawnieniami, aby wykonać od razu wpis świadectwo podłączenia w karcie gwarancyjnej. Przyjechał elektryk, podłączył na 400v i z płyty choinka wszystko miga nie działa. Kolejna próba, bez zmian. No to próba na 230v, nic to nie zmienia, cały czas miga i nie działa. Elektryk stwierdził, że płyta uszkodzona... No jak skoro nówka dopiero co z kartonu wyjęta. Pojechał. No to już sam podłączyłem do niej kabel zasilający na 230v (wg. schematu z naklejki) i odziwo zadziałała. Elektryk podłączał jakoś 230v z przewodów siły.

Potrzebuję pomocy aby podłączyć ją na 400v skoro mam siłę w kuchni.
Elektryka podłączenie na którym nie działa poniżej:

https://www.dropbox.com/s...20400v.jpg?dl=0

Podłączenie, wymagane na 400v opisane jest jako 400v 2N~ (widać schemat na powyższym zdjęciu)

W internecie znalazłem 2 różne schematy wg. których powinienem zmostkować 2, niebieski z szarym które razem będą N.
http://obrazki.elektroda...._1389125393.jpg

Jednak przed wykonaniem takiej próby chciałbym się skonsultować, gdyż to dla mnie nie naturalne mostkować N z fazą obawiam się o bezpieczniki i jeszcze bardziej o płytę.

Może ktoś coś podpowie jak to podłączyć?
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 425
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 07-03-17, 12:44   

Od opcji podłączenie "elektryka" odłącz szary ( także i w puszcze by nie doprowadzić do przypadkowego zwarcia )Na zaciski N możesz dać mostek.Schemat podłączenia na 400V wykorzystuje 2 fazy L1(brązowy ) i L2( czarny) tak jak na naklejce powyżej śrub zaciskowych.
 
     
tomaszp85 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Mar 2017
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-03-17, 12:50   

Hej, w instrukcji jest napisane:

* W przypadku domowej instalacji 3-fazowej 230/400V, pozostały przewód podłączyć do
zacisku:L3, który nie jest połączony z wewnętrzną instalacją płyty.
* Zaciski N-N są wewnętrznie połączone, nie trzeba ich mostkować

Tak jak jest teraz podłączone i niestety nie działa. Po podłaczeni na 230v zgodnie z naklejką działa... chciałbym skoro jest taka mozliwośc podłaczyć ja do siły. Pod płyta będzie piekarnik i zrobiłem tam tylko jedno gniazdko 230V nawet jak je rozdziele ta na jednym obwodzie płyta z piekarnikiem nie wyda takie obciążenie.

Dokładnie teraz jest L1 czarny, L2 brązowy (na odwrót) nie wiem czy to ma znaczenie
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 07-03-17, 20:23   

tomaszp85 napisał/a:
Mam do podłączenia nową płytę indukcyjną amica 230v / 400v obsługuje oba zasilania.

Typ tej płyty ?
 
     
elpapiotr 
Uczestnik forum



Pomógł: 22 razy
Wiek: 64
Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 268
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 09-03-17, 22:06   Podłączenie płyty indukcyjnej 400v 2N POMOCY!

Witam.

Problem autora wątku został rozwiązany na innym forum.
_________________
Pozdrawiam.
Paweł Piotr
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group