Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbyt duża impedancja Z(L-PE) w nowej instalacji
Autor Wiadomość
Pork32 
Uczestnik forum
Piotr


Pomógł: 3 razy
Wiek: 51
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 38
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 23-03-17, 09:08   Zbyt duża impedancja Z(L-PE) w nowej instalacji

Witam Koleżanki i Kolegów.
Ostatnio robiłem pomiary instalacji w biurach nowej hali (2 lata po odbiorze). We wszystkich gniazdach 230V wychodzi mi zbyt duża impedancja pętli Z(L-PE), ponad 1,0Ω, nie wiem z czego to wynika. Instalacja TN-S, przekrój przewodów 2,5mm². Wykonawca instalacji i pomiarów odbiorczych powiedział mi, że samoczynne wyłączenie realizowane jest przez RCD, które zabezpiecza kilka obwodów i niepotrzebnie robię pomiary pętli. W protokole odbiorczym, rzeczywiście nie ma wyników takich pomiarów. Mnie zastanawia dlaczego nie ma SWZ realizowanego przez wyłączniki nadmiarowe poszczególnych obwodów C16A. Może niepotrzebnie się czepiam, ale to ja jestem odpowiedzialny za eksploatację i konserwację tej instalacji i chciałbym wiedzieć z czego to wynika. Pomiary robiłem MPI-520 z opcją Z(L-PE)RCD, oraz po zmostkowaniu różnicówki Z(L-PE), wszystkie odbiory wyłączone. Proszę Szanowne Grono o wyjaśnienie. Pozdrawiam.
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1065
Skąd: Suwałki
Wysłany: 23-03-17, 22:00   

Swz nie powinno być realizowane przez RCD, to ochrona dodatkowa. Swz obwodów należało sprawdzić dla zabezpieczeń C16 (1,43Ω minus to co jest napisane w C.61.3.6.2)
Masz zastrzeżenia do wartości pętli zwarcia, ale czy sprawdziłeś jej wartość na początku instalacji? Jak ta wartość ma się do Twoich pomiarów? Czy impedancja obwodu jest zbyt wysoka, czy impedancja zasilania ?
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Pork32 
Uczestnik forum
Piotr


Pomógł: 3 razy
Wiek: 51
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 38
Skąd: mazowieckie
  Wysłany: 24-03-17, 10:24   

Witam. Przepraszam wszystkich, ale popełniłem szkolny, żeby nie powiedzieć przedszkolny błąd w obliczaniu dopuszczalnej impedancji pętli dla wył. C16A. Dzieliłem Ia/Uo zamiast Uo/Ia i wychodziło mi 0,695Ω. Stąd moje błędy w interpretacji. Dopiero post kol. Wiesława naprowadził mnie na mój błąd. Wyniki pomiarów mieszczą się między 0,9Ω a 1,40Ω więc jest ok. Dziękuję i przepraszam. Oczywiście sprawdzę jeszcze instalację zgodnie z sugestiami kolegi i zachowam je na później. Pozdrawiam.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group