Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ustalenie mocy silnika trójfazowego - brak tabliczki.
Autor Wiadomość
herman 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Mar 2017
Posty: 3
Skąd: Istebna
Wysłany: 01-03-17, 23:13   Ustalenie mocy silnika trójfazowego - brak tabliczki.

Witam szanowne grono.

Zacznę od wprowadzenia. Mam silnik bez tabliczki znamionowej do przerobienia z pracy w połączeniu w gwiazdę do pracy gwiazda-trójkąt. Brak tabliczki znamionowej. Przy przełączaniu wywala bezpiecznik 16A. Testowany na zabezpieczeniu 32A jedno uzwojenie jakby "buczy" i silnik zwalnia.
Zacznę najpierw od ustalenia mocy, a szanowni koledzy uświadomią mi gdzie popełniam błąd.
Indukcyjność : 17 mH
rezystancja : 4 Ω
napięcie : 230/400 V
Częstotliwość : 50 Hz.
I tak: reaktancja wychodzi 5,5 Ω (będę nieco zaokrąglał); impedancja obwodu 6,8 Ω.
Przy napięciu 230 V i przyjęciu cosφ 0,8 prąd płynący przez uzwojenie powinien mieć wartość 27 A, a moc pobierana 6,2 kW.
Teraz dla połączenia w trójkąt liczyłem prąd fazy jako: Rz = 2,6 Ω; L= 11mH; X=3,45 Ω; Z=4,36 Ω.
Przy 400 V prąd powinien płynąć rzędu 73 A, więc moc pobierana prawie 30 kW ?
Powiem Wam ... coś chyba źle kombinuję. Podpowiecie ?

Inną sprawą jest pytanie: czy można jakimś sposobem określić początek i koniec uzwojenia w silniku, bez rozbierania go ? Odnoszę wrażenie, że jedno z uzwojeń jest podłączone odwrotnie i przy przełączaniu w trójkąt silnik głośniej pracuje i zwalnia (wszystkie fazy obecne, za bezpiecznikami wpięte żarówki 40W).
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1497
Skąd: śląsk
Wysłany: 03-03-17, 22:46   

herman napisał/a:
Powiem Wam ... coś chyba źle kombinuję. Podpowiecie ?

Chyba tak, jak niema tabliczki to zawsze musi być zdjęcie bo szklanej kuli nie mamy .
Wymiary silnika zgodnie z katalogiem są potrzebne .
 
     
herman 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Mar 2017
Posty: 3
Skąd: Istebna
Wysłany: 04-03-17, 23:16   

simcode napisał/a:

Chyba tak, jak niema tabliczki to zawsze musi być zdjęcie bo szklanej kuli nie mamy .
Wymiary silnika zgodnie z katalogiem są potrzebne .


Wybacz kolego ale pierwsze słyszę, żeby ze zdjęcia ustalać parametry. Silnik mógł być przewijany. Co do szklanej kuli ... podałem indukcyjność i oporność uzwojenia stojana.
Niestety na razie nie posiadam odpowiedniego amperomierza, żeby zmierzyć prądy.
Ewentualnie poszukuję materiałów nt obliczania silników asynchronicznych. Na razie te co znalazłem nie odpowiadają na moje pytanie. Pozostaje mi otwarta kwestia wirnika, którego nie mam jak zmierzyć. W tym temacie chodzi mi po głowie wykonanie pomiarów podobnych jak dla trafo (zwarte uzwojenie wtórne).

Wychodząc na przeciw oczekiwaniom zamieszczam zdjęcia. Nadmienię, że w zdjęciach na sieci znalazłem kilka identycznych z mocami 0,6kW do 5,5 kW.
Długość (bez wałka) 300mm, średnica 230mm. Masa - nie mam czym zważyć.

3.jpg
3
Plik ściągnięto 85 raz(y) 49,57 KB

2.jpg
2
Plik ściągnięto 58 raz(y) 48,28 KB

silnik1.jpg
1
Plik ściągnięto 41 raz(y) 53,6 KB

 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1497
Skąd: śląsk
Wysłany: 05-03-17, 16:12   

herman napisał/a:
Wybacz kolego ale pierwsze słyszę, żeby ze zdjęcia ustalać parametry.

To mało słyszałeś. To zapewne silnik SZJe co daje pewne namiary.
Pisałem że wymiary zgodne z katalogiem są potrzebne.
Tu przykład wymiarów katalogowych.
Interesują nas wymiar A B D H oczywiście jak już napisano silnik przezwajany, więc to może mieć tylko odniesienie do silnika oryginalnego.

silnik1.png
Plik ściągnięto 236 raz(y) 44,9 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group