|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
Zamknięty przez: kozi966 01-10-17, 12:49 |
Urządzenie SZR |
Autor |
Wiadomość |
taro 1941
Uczestnik forum taro

|
Wysłany: 26-09-17, 14:05 Urządzenie SZR
|
|
|
Mam pytanie odnośnie urządzenia SZR w budynku (rok budowy 1989) jedenasto piętrowym. Urządzenie SZR ze sterowaniem ręcznym zamontowane jest w rozdzielni głównej.Budynek posiada tylko jedną linie zasilania. Zastanawia mnie zasadność zamontowania tego urządzenia. Natomiast miejsce w którym znajduje się SZR mogło by nam posłużyć do zamontowania urządzeń awaryjnego oświetlenia. Jak to załatwić czy można usunąć SZR - a
Prawdopodobnie w razie awarii miał przełączyć obwody administracji lub WLZ |
_________________ Tadeusz |
|
|
|
 |
b@b@
Uczestnik forum

Pomógł: 29 razy Dołączył: 09 Paź 2008 Posty: 345 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 28-09-17, 18:19
|
|
|
Witam.
Nie podał kol. kim jest - z opisu wnioskuję, że wykonawcą, a budynek jest kogoś obcego.
Projektu z lokalizacją SZR też chyba brak (choć dziwiłbym się temu, bo wszelkie zmiany instalacji muszą mieć odzwierciedlenie w książce obiektu).
Jeśli tak, to prawidłowym jest, by ktoś, kto prawnie odpowiada za stan techniczy budynku (właściciel, zarządca) na piśmie zlecił likwidację SZR i montaż w to miejsce innych urządzeń.
Takie standardowe postępowanie w 99 przypadkach będzie zbędnym zabezpieczeniem praw wykonawcy, a w setnym przypadku uwolni od odpowiedzialności.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
taro 1941
Uczestnik forum taro

|
Wysłany: 28-09-17, 20:15
|
|
|
Jestem konserwatorem Wspólnoty.Zrobiliśmy oświetlenia na ledach na 12 V. Zrodził się pomysł zainstalowania oświetlenia ewakuacyjnego a więc potrzeba troche miejsca na zasilanie tego urządzenia. Jak zaznaczyłem budynek zbudowano końcem poprzedniego ustroju (1989) dokumentacji Zarząd nie posiada Jest jedna książka z rzutem budowlanym poziomym parteru ,Nie raz marzyliśmy o projekcie powykonawczym zwłaszcza elektrycznym. Szukając przerw przewodów posługiwałem się metodą dedukcji |
_________________ Tadeusz |
|
|
|
 |
upin
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 89 razy Dołączył: 17 Lis 2005 Posty: 976 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 29-09-17, 00:00 Re: Urządzenie SZR
|
|
|
taro 1941 napisał/a: | Mam pytanie odnośnie urządzenia SZR w budynku (rok budowy 1989) jedenasto piętrowym. Urządzenie SZR ze sterowaniem ręcznym zamontowane jest w rozdzielni głównej.Budynek posiada tylko jedną linie zasilania. Zastanawia mnie zasadność zamontowania tego urządzenia. Natomiast miejsce w którym znajduje się SZR mogło by nam posłużyć do zamontowania urządzeń awaryjnego oświetlenia. Jak to załatwić czy można usunąć SZR - a
Prawdopodobnie w razie awarii miał przełączyć obwody administracji lub WLZ |
Odpowiedź dostałeś w wątku http://www.forumsep.pl/vi...ighlight=#89966
Czego jeszcze więc oczekujesz? Od SZR-u odczep się. |
_________________ ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|