Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak prawidłowo połączyć dwa gniazda w układzie TN-C.
Autor Wiadomość
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-17, 13:11   Jak prawidłowo połączyć dwa gniazda w układzie TN-C.

Dzień dobry.
Proszę o poradę.
Chcę w remontowanej kuchni zamienić jedno podwójne gniazdo elektryczne z/u na dwa pojedyńcze z/u w podwójnej ramce ( osprzęt Kontakt Simon 10)
Przewód jest dwużyłowy (2.5mm) i należy wykonać tzw. mostek.
O ile z brązowym przewodem nie ma dylematu ;) i mocuje się go do zacisku L czyli fazy o tyle spotkałam się z dwoma odmiennymi sposobami prowadzenia przewodu neutralnego (niebieskiego).
W sklepie powiedziano mi że przewód niebieski w pierwszym gnieździe należy zamocować do zacisku Neutralnego, a potem poprowadzić mostek między zaciskiem N Neutralnym a PE ochronnym.
Natomiast na tym forum
http://www.forumsep.com/viewtopic.php?p=58901
czytałam co innego.

Nie mogę umieścić screena jaki przygotowałam, ale proszę o ocenę czy prawidłowe będzie takie połączenie:

1 Pierwsze gniazdo.
- przewód brązowy L mocujemy do zacisku L
- przewód niebieski N prowadzimy do zacisku PE
- mostek prowadzimy między zaciskiem N i PE.

2.Drugie gniazdo
- przewód L prowadzimy z "wolnego" zacisku L z pierwszego gniaza do zacisku L drugiego gniazda.
- przewód N prowadzimy z "wolnego" zacisku N pierwszego gniazda do zacisku PE w drugim gnieździe
- nastepnie mostek prowadzimy między zaciskiem N i PE w drugim gniazdku.

Czy to prawidłowy montaż?
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 16-11-17, 09:51   Re: Jak prawidłowo połączyć dwa gniazda w układzie TN-C.

Kasiaa napisał/a:
W sklepie powiedziano mi że przewód niebieski w pierwszym gnieździe należy zamocować do zacisku Neutralnego, a potem poprowadzić mostek między zaciskiem N Neutralnym a PE ochronnym.

Źle!!
Sprzedawcy w tym sklepie niech lepiej ziemniakami albo cebulą handlują, bo o elektryce nie mają pojęcia a zwłaszcza o jednej z najważniejszych zasad - najpierw ochrona, później zasilanie.
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-11-17, 12:29   

zbich70,
Dzięki za odpowiedź.
Rozumiem że przedstawiony plan połączenia dwóch gniazd jest prawidłowy :D


zbich70 napisał/a:

Źle!!(...) niech lepiej ziemniakami albo cebulą handlują, bo o elektryce nie mają pojęcia..

No właśnie tak mówią :mrgreen: ,niektórzy w tym konserwator "złota rączka "z Administracji, mówią że
połączenie przewodem Neutralnym dwóch gniazd między sobą musi być N-N (analogicznie PE-PE) nigdy PE-N czy N-PE ( czyli tak jak zamierzam zrobić)

Na logikę jednak, skoro mostek w gnieździe "zajmuje" jedno mocowanie N i jedno mocowanie PE, a gniazdo ma po dwa punkty mocowań dla L, N oraz PE, to mocujac w pierwszym gnieździe przewód Neutralny do mocowania PE (lub analogicznie N) nie da się połączyć przewodem Neutralnym drugiego gniazda z pierwszym gniazdem PE-PE, (lub analogicznie N-N) bo nie ma trzeciego otworu mocującego PE. (analogicznie N ).
W tej sytuacji należałoby nie łączyć/nie mostkować bezpośrednio przewodami drugiego gniazda z pierwszym gniazdem, tylko za pomocą łączników np.wago przewód główny rozdzielić na dwa oddzielne przewody dla każdego gniazda..

Cóż zachciało mi się dwóch pojedynczych gniazd wtykowych w podwójnej ramce ;-) i muszę to zrobić...otwór pod podwójną puszkę (na swoją zgubę kupiłam głęboką 6 cm) i bruzdę pod przewód już zrobiłam 💪, potem wypelnię ubytki goldbandem, teraz tylko muszę tak podłączyć przewody, i połączyć dwa gniazda (nad blatem kuchennym) by mnie nie prąd nie kopnął chałupa nie spaliła etc..
Myślę że akurat tę czynność mogę i bardzo chcę i zrobić sama...inne prace powierzyłabym specjaliście...

Czyli zrobię tak:
Przewód L
Do pierwszego gniazda do zacisku L --> i łączenie L-L do drugiego gniazda

Przewód N
Do pierwszego gniazda do zacisku PE +mostek w pierwszym gnieździe N -PE -->i łączenie N z pierwszego gniazda do PE w drugim gnieździe + mostek w drugim gnieździe N-PE.

Ok?
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 16-11-17, 14:27   

Sorry, wydaje mi się że trollujesz forum.
I kiepsko ci to wychodzi.
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-11-17, 14:54   

zbich70, co takiego???
A na czym trollowanie ma polegać? Na pytaniu jak podłączyć przewody w gniazdach??

Skoro uważasz że jako kobieta nie dam rady podłączyć tych gniazdek to się mylisz! Zrobię to, tylko muszę wiedzieć jak! Po to zarejestrowałam się na tym forum bo liczylam na poradę specjalistów...
Jak chcesz to doradź, nie chcesz -to trudno...
Może ktoś inny powie czy opisany przeze mnie sposób jest właściwy, czy nie, doradzi jak mam to zrobić.
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-11-17, 16:24   

zbich70, achaa, chyba wiem czemu tak napisałeś...myślisz że reklamuję produkty tak? :mrgreen:
Ech, nic z tych rzeczy, zatem prośba do moderatora o usunięcie z moich postów nazwy produktów, nie było bowiem moim zamiarem ani reklamowanie czegokolwiek, ani tym bardziej obrażanie sprzedawców czy "złotych rączek".
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-11-17, 19:39   

Kasiaa napisał/a:
Rozumiem że przedstawiony plan połączenia dwóch gniazd jest prawidłowy

Nie jest. Prawidłowo, to należy odpowiednio rozdzielić przewód łączący funkcję ochronną i neutralną.

Kasiaa napisał/a:
Na logikę jednak, skoro mostek w gnieździe "zajmuje" jedno mocowanie N i jedno mocowanie PE, a gniazdo ma po dwa punkty mocowań dla L, N oraz PE, to mocujac w pierwszym gnieździe przewód Neutralny do mocowania PE (lub analogicznie N) nie da się połączyć przewodem Neutralnym drugiego gniazda z pierwszym gniazdem PE-PE, (lub analogicznie N-N) bo nie ma trzeciego otworu mocującego PE. (analogicznie N ).

Logika nie ma tu nic do rzeczy. Zasady ochrony przeciwporażeniowej mówią wyraźnie, że wpierw chronimy, a potem zasilamy.
Przewód zerowy umieszczamy WPIERW na styk ochronny gniazda, a dopiero potem na zacisk neutralny.

Kasiaa napisał/a:
Myślę że akurat tę czynność mogę i bardzo chcę i zrobić sama...inne prace powierzyłabym specjaliście...

Prace przy instalacjach elektrycznych, w tym montaż, mogą wykonywać osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje zawodowe wyszczególnione w rozporządzeniu.

Kasiaa napisał/a:
Skoro uważasz że jako kobieta nie dam rady podłączyć tych gniazdek to się mylisz! Zrobię to, tylko muszę wiedzieć jak! Po to zarejestrowałam się na tym forum bo liczyłam na poradę specjalistów...

Ja rozumiem chęci, ale nie trzeba być bohaterem w swoim domu. Po tej operacji montażu gniazda należy zweryfikować poprawność jego podłączenia pomiarem. Najlepiej pomiarem impedancji pętli zwarcia.

Zapytam za wczasu:
W jakim układzie pracuje sieć zasilająca instalację którą szanowna użytkuje? TN, TT?
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 16-11-17, 22:09   

Kasiaa napisał/a:
zbich70, co takiego???
A na czym trollowanie ma polegać? Na pytaniu jak podłączyć przewody w gniazdach??

Skoro uważasz że jako kobieta nie dam rady podłączyć tych gniazdek to się mylisz! Zrobię to, tylko muszę wiedzieć jak!

Równie dobrze możesz zarejestrować się na forum mechaników i pytać jak wymienić np. klocki albo przewody hamulcowe. Przecież to jest proste jak barszcz... dasz radę.
Niby tak, ale trzeba znać wiele szczegółów, szczególików i niuansów, które mają znaczny wpływ na Twoje bezpieczeństwo.
Z elektryką jest dokładnie tak samo.
I nie chodzi, że jesteś kobietą, bo jeszcze trudniej jest z facetami, którym wydaje się że znają się absolutnie na wszystkim, tylko czasem potrzebują niewielkiej podpowiedzi... ;)
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-11-17, 00:20   

Dobry wieczór :)

kozi966 napisał/a:
W jakim układzie pracuje sieć zasilająca instalację którą szanowna użytkuje? TN, TT?

To chyba od ZE mogę się tego dowiedzieć?
kozi966 napisał/a:

Prace przy instalacjach elektrycznych, w tym montaż, mogą wykonywać osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje zawodowe wyszczególnione w rozporządzeniu.

Dotąd prace przy instalacji elekrycznej jak montaż lamp sufitowych, kinkietow wykonywali panowie z Administracji.
Z 7 lat temu, montowali u mnie w kuchni 3 nowe gniazda podwójne z/u.
Jedno z nich to właśnie to gniazdo nad blatem, które właśnie zdemontowalam...i niestety okazuje się mimo że przez tyle lat gniazda działają bez problemu, to przewody są źle połączone, bo przewód zerowy jest zamocowany do zacisku neutralnego a dopiero potem jest mostkowanie ze stykiem ochronnym gniazda..czyli pozostałe dwa gniazda też tak są zrobione...
Mam zdjęcia, ale niestety rozmiar jest za duży i nie mogę ich tutaj umieścić.
kozi966 napisał/a:
Przewód zerowy umieszczamy WPIERW na styk ochronny gniazda, a dopiero potem na zacisk neutralny.

Zapamiętam.
Dlatego mając instalację dwuprzewodową w taki sposób "rozpisalam" schemat połączeń...m.in. że łączenie pierwszego gniazda z drugim gniazdem przewodem zerowym, musi iść od zacisku neutralnego w pierwszym gnieździe do styku ochronnego w drugim gnieździe, dopiero potem na zacisk N.
I myślałabym że prawidłowo...gdybyś nie napisał
kozi966 napisał/a:

Prawidłowo, to należy odpowiednio rozdzielić przewód łączący funkcję ochronną i neutraln

Ale tylko do tego jednego gniazda w kuchni które wymieniam ?, co z pozostałymi gniazdami w kuchni?...cała instalacja w moim mieszkaniu jest nieprawidłowa, dwuprzewodowa..w pokojach wciąż mam stare gniazda bez uziemienia..

zbich70
Oczywiście masz rację. Doskonale wiem że z prac związanych z elektrycznością sama mogę wymienić żarówkę, a inne czynności do których niezbędna jest specjalistyczna wiedza- powierzyć profesjonalnemu elektrykowi.
Wiem o tym... ale poważnie sądziłam że to gniazdo dam radę wymienić sama i z Waszą pomocą nie zrobię tego gorzej od panów z ADM.

Dziękuję Wam za komentarze i poświęcony czas, pozdrawiam.
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-11-17, 16:51   

Muszę czekać bo niełatwo uzyskać z ZE informację jaki jest układ sieci: TN-C czy TT.
Ale czytałam sobie i..
Skoro w kuchni i łazience mam wykonane "zerowanie" (mostek z PEN między stykiem ochronnym i zaciskiem N )to wskazuje że mam TN-C, bo instalacja TT jest "uziemiana" a przewód to N (nie PEN) którego mostkować nie wolno. Zgadza się Panowie?

@kozi966, czytałam o rozdziale PEN na dwie osobne listwy PE i N, a następnie zmostkowane tak by powstał układ TN-C-S, ale to za gruba sprawa... nie chcę pruć ścian... tylko wymienić gniazdo wtykowe na nowe.

Swoją drogą z tego co zrozumiałam (jako laik w temacie) to układ sieci TN-C jest najgorszy pod względem bezpieczenstwa ...dlaczego zarządcy nieruchomości nie wykonują modernizacji takich instalacji? Nie są do tego zobowiązani?
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-11-17, 18:44   

Kasiaa napisał/a:
bo instalacja TT jest "uziemiana" a przewód to N (nie PEN) którego mostkować nie wolno. Zgadza się Panowie?

Instalacja TT powinna być wykonana analogicznie do układu sieci TN-S. Z tą różnicą, że przewód PE nie łączy się z przewodem PEN (bo go nie ma) a jest wyprowadzony z uziomu.

Kasiaa napisał/a:
to układ sieci TN-C jest najgorszy pod względem bezpieczenstwa

Najgorszy pod względem bezpieczeństwa to jest układ w którym brakuje okresowej kontroli.
Kasiaa napisał/a:
dlaczego zarządcy nieruchomości nie wykonują modernizacji takich instalacji? Nie są do tego zobowiązani?

Nie ma przepisu prawnego który by wymagał modernizacji instalacji. Tak samo jak nie ma wymogu modernizacji starych kamienic do dzisiejszych wymogów.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-11-17, 19:38   

Jedyna okresowa kontrola w mieszkaniu to raz w roku przegląd instalacji gazowej i szybów wentylacyjnych :neutral: ..przeglądów dokonują specjaliści mocujący PEN do zacisku N, a potem mostkiem do styku ochronnego ;P

Wychodzi na to że odpowiedzialność za stan instalacji elektrycznej -od tablicy z 3 "korkami" i jednym bezpiecznikiem automatycznym znajdującej się w mieszkaniu przy drzwiach wejściowych- spoczywa na lokatorze, a nie na S.M.?
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-11-17, 20:39   

kozi966 napisał/a:

Instalacja TT powinna być wykonana analogicznie do układu sieci TN-S. Z tą różnicą, że przewód PE nie łączy się z przewodem PEN (bo go nie ma) a jest wyprowadzony z uziomu.


Tego nie rozumiem..
Chyba chodziło Ci o to, że w TT przewód PE jest uziemiony w innym miejscu niż przy transformatorze, a w TN-S przewód PE i N w tym samym miejscu przy transformatorze?
 
     
topmir 
Uczestnik forum
topmir


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 94
Skąd: świętokrzyskie
Wysłany: 19-11-17, 20:50   

Zapoznaj się dokładnie z tym ( sama znajdziesz odpowiedź)

układy sieci.JPG
Plik ściągnięto 36 raz(y) 53,18 KB

 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-11-17, 21:41   

A coś źle napisałam, że mam znaleźć odpowiedź?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group