Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak prawidłowo połączyć dwa gniazda w układzie TN-C.
Autor Wiadomość
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-17, 10:15   

To się dowiedziałam- Z.E. (innogy) ma zgłoszoną instalację w układzie TN-C-S...i tyle.
Powiedziałam że ze ścian sterczą dwa przewody a nie trzy, że w mieszkaniu mam też gniazda z "bolcem" w których wykonane jest mostkowanie pomiędzy bolcem a przewodem neutralnym, którego to mostkowania nie może być w układzie TN-C-S...- usłyszałam że Z.E. w to nie wnika.
Echhh
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1149
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-17, 21:10   

Kasiaa napisał/a:
usłyszałam że Z.E. w to nie wnika

ZE nie interesuje to co masz w mieszkaniu. Natomiast ZE narzuca układ sieciowy (TN lub TT).
Z TT nie zrobisz TN, stąd w przypadku TT nie można zerować.
W przypadku TN(-C) już można zerować. Pod warunkiem, że jest to TN-C i nie była wykonana modernizacja do TN-C-S/TN-S. Można też wyprowadzić obwód w układzie TN-S.
Z układu TN mozna przejść też do układu TT, ale nie o tym tu mowa.

Jeżeli instalacja w mieszkaniu pracuje w układzie TN-C to zerowanie jest jedną formą ochrony przeciwporażeniowej z dawnych przepisów. Z tego względu wpierw podłączamy przewód zerowy (bo ani o przewodzie neutralnym, ani o przewodzie PEN tu mowy być nie może) do styku ochronnego, a potem na zacisk neutralny. Względnie rozdzielamy sobie przewód zerowy na przewody PE i N, a potem odpowiednio podłączamy.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-11-17, 22:08   

kozi966,

Rozumiem.
Fazowy i zerowy.
(mój blok został oddany do użytku w '90 r. )

Zatem...jako że instalacja nie będzie wymieniana, to oprócz tego że zamonuję przedmiotowe gniazdka w podwójnej ramce, to w pozostałych gniazdach posiadających zacisk ochronny, dodatkowo "poprawię" po konserwatorach podłączenia skoro to jedyna w tej sytuacji ochrona przeciwporazeniowa polegająca na wyłączeniu zasilania w przypadku upalenia się mostka.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1149
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-11-17, 18:26   

Kasiaa napisał/a:
ochrona przeciwporazeniowa polegająca na wyłączeniu zasilania w przypadku upalenia się mostka

Nie upaleniu się mostka, bo przed tym nie da się uchronić zabezpieczeniami (tylko okresową kontrolą), a przy zwarciu przewodu fazowego do części dostępnej przewodzącej która ma połączenie z przewodem PE (stykiem ochronnym).

Jeden obrazek, a tysiąc słów poniżej:
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-11-17, 10:24   

Świetne.
Czyli przy podłączeniu przewodu zerowego najpierw do styku ochronnego, ZAWSZE sygnałem o tym że coś się dzieje -jest "niedziałające" gniazdo.
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-11-17, 22:24   

Czy można łączyć ze sobą przewody o różnych rozmiarach? Bo miałam połączyć kostką (zwykłą) nowe 2.5mm przewody ż obecnymi...ale okazało się że dwa przewody sterczące ze ściany były kilkucentymetrową "przedłużką" z przewodu 2.5mm, połączone na skretkę (i okręcone sowicie taśmą izolacyjną) z oryginalnym przewodem o mniejszej średnicy....

Skrętka, przewody o różnych rozmiarach i tyle lat działało....
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-01-18, 23:08   

Dobry wieczór.
Gniazda wtyczek zrobione.
https://naforum.zapodaj.net/d013fa0cedd8.jpg.html

Teraz kolej podłączyć dwa przewody do nowego włącznika/wyłącznika światła z podświetleniem (z tej samej serii co gniazda) 😁, który zastąpi stary natynkowy łącznik też z podświetleniem.

Wyczytałam, że ze względów bezpieczeństwa włącznik światła należy montować na przewodzie neutralnym, a wyłącznik na fazie, bo gdyby wyłączyć przewód zerowy to w lampie byłoby napięcie.

W związku z tym mam pytanie jak to wygląda obrazowo, bo obecnie mam tak (czyżby nieprawidłowo?), że aby włączyć światło, naciskam na dół klapki (czyli górna krawędź klapki zbiera kurz),
a przy wyłączonym świetle, klapka w(y)łącznika jest w górę (tzn. górna krawędź klapki nie zbiera kurzu).
Zdjęcie
https://naforum.zapodaj.net/d11cb2ba3441.jpg.html

Przewód zerowy, niebieski jest podłączony na górze łącznika, a faza na dole tuż przy podświetleniu.
Zdjęcie
https://naforum.zapodaj.net/fa5f61c5c57b.jpg.html

Proszę o powiedzenie, czy to prawidłowe czy nie?
Jak poprowadzić przewody w nowym łączniku? Bo oznaczenia na nowym łączniku są odwrotnie, takie że faza L ma być podłączona na górze, a przewód niebieski na dole....czyli że klapka w dół będzie wyłączać, a w górę włączać światło?
Zdjęcie
https://naforum.zapodaj.net/dc7dc9eb35da.jpg.html
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 42
Skąd: Łódź
Wysłany: 13-01-18, 23:54   

Witaj,
najważniejsze droga koleżanko aby Twój "włącznik/wyłącznik oświetlenia" odłączył przewód fazowy idący do żyrandola/kinkietu, niezależnie od położenia klapek góra/dół , bo możesz go przecież odwrócić w kontekście zbierania lub nie zbierania kurzu.
To wbrew pozorom bardzo cenna uwaga kobiet i sam posłuchałem żony , aby klapki wyłączników zbierały mniej kurzu to je tak ustawiłem, że w dzień nie zbierają.

PS
Koleżanko Kasiu jesteś "złotą kobietą" , szczególnie jak chłopa nie ma, albo długo nie ma w domu , sama bierzesz sprawy w swoje rączki - gratuluję odwagi, determinacji , pragmatyzmu itd - tylko ostrożnie !!!

Swoją drogą brakuje takich atrakcji na tym forum, stąd masz pewnie takie powodzenie i wyrozumiałość "starych" wyjadaczy

Pozdr
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-01-18, 17:34   

wojciech_pi, dziękuję za życzliwość :)

No staram się być ostrożna, dlatego tutaj proszę o poradę.

Tak więc.... już wiem, że najważniejsze jest by wyłączając światło odłączony został przewód fazowy.
Czyli prawidłowe jest obecne podłączenie w starym łączniku.

Ale łącznik z podświetleniem na dole, który kupiłam ma prawidłowe, ale odwrotne niż obecny łącznik- wyłączanie "na dół" , tam gdzie ma być podpięty niebieski przewód, a włączanie "na górę " gdzie zgodnie z oznaczeniem podpięta ma być faza.
Zdjęcie nr.1

...sęk w tym że ja chcę nowy łącznik "wyłączać na górę" .

Więc mam chyba dwa wyjścia,
1.
Albo będę musiała odwrotnie niż na schemacie łącznika umieścić przewody i fazowy umieścić na dole tam gdzie strzałka wyjścia , a zerowy na górze tam gdzie "L" , wówczas będę mieć "moje" wyłączanie do góry i podświetlenie na dole klapki,
Tylko czy tak można?
Czyli zdjęcie nr.2
2.
Albo podepnę przewody zgodnie ze schematem łacznika: faza na górze i zero na dole, ale zamontuję łącznik w puszce odwrócony o 180 stopni. Wówczas będę mieć wyłączanie do góry , ale w takiej sytuacji podświetlenie też niestety będzie na górze klapki. :(
Nie podoba mi się, ale jak trzeba...
Zdjecie nr.3

https://naforum.zapodaj.net/3a84e66656df.jpg.html

No i proszę o radę :)
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 42
Skąd: Łódź
Wysłany: 14-01-18, 22:11   

Witaj,
myślę , że wariant-wyjcie nr 2 będzie odpowiednim kompromisem.
Co do zdjęcia nr 3 nie mogę się odnieść , bo te malunki obok są niezrozumiałe , ale może z tym dajmy pokój.
Pozdr
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-01-18, 11:07   

wojciech_pi,

Dziękuję Ci za odpowiedź :)

Czyli niestety wyjście nr.2 ....przewody mam podpiąć zgodnie z oznaczeniami producenta : faza na górze na wejściu "L" , a przewód niebieski na dole i łącznik zamontować "do góry nogami".
Szkoda, bo choć dzięki temu wyłączanie będzie "w górę " to podświetlenie też będzie na górze klapy łącznika....szkoda że nie ma innego wyjścia ;(

Ps.
Te ponumerowane "malunki" są odzwierciedleniem analogicznie ponumerowanych zdjęć, na których wszystkie klapy łączników są w pozycji "wyłączone", przy czym na zielono oznaczylam klapkę łącznika a żółtym kolorem podświetlenie na klapie :P :D

I tak:
Na zdjęciu i "malunku" nr.3, schemat połączenia przewodów jest taki sam jak na zdjeciu i "malunku" nr.1- z tą różnicą że jest obrócony o 180 stopni, lub jak ktoś woli zamocowany "do góry nogami", przez co podświetlenie na klapie łącznika znalazło się na górze.

Myślę że u większości ludzi światło w ciągu doby jest wyłączone, tym bardziej nie rozumiem po co w ogóle projektować zbierające kurz- wyłączniki do dołu ...

Pozdrawiam, Kasia.
 
     
wojciech_pi 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 42
Skąd: Łódź
Wysłany: 15-01-18, 21:28   

A z ciekawości sprawdziłem jakie mam w swoim domu i wyobraź sobie , że mam lamkę na dole przy wyłączonym zasilaniu oświetlenia tj górnej klapki wciśniętej nie zbierającej kurzu. Ale kupowałem je 15 lat temu. Nawet się pokusiłem i rozebrałem dla Ciebie -producent to :


http://www.abex.pl/produk...kowe/seria-nova

Pozdr
 
     
Kasiaa 
Uczestnik forum


Dołączyła: 15 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-01-18, 10:41   

:)
Czyli to kwestia producenta, albo danego modelu wyłącznika skoro Twój abex wejście fazy ma na dole, a simon na górze.
Ciekawe, że istnieje taka dowolność, ale widocznie nie ma przepisów które by to normowały.

Fakt, że przed wyborem i zakupem tego osprzętu powinnam była to sprawdzić, ale szczerze- nie spodziewałam się że pozycja klapki wł/ wył może być inna niż w dotychczasowym, starym włączniku...a to dla mnie jednak bardzo istotne..

Muszę jeszcze sprawę przemyśleć...tym bardziej że mogę jeszcze osprzęt wymienić na inny.

Wojtek, bardzo Ci dziękuję za okazaną życzliwość i pomoc. Pozdrawiam Cię serdecznie! :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group