Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie przyłączacza do wieży
Autor Wiadomość
Wini 230 
Uczestnik forum


Pomógł: 16 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 267
Skąd: Radom
Wysłany: 17-04-07, 19:44   Podłączenie przyłączacza do wieży

Witam

Czy podłączając przewód zasilający wieżę stereo można użyć do tego celu kostki? Czy bezpośrednie skręcenie przewodów od transformatora z przewodami przyłączacza i zaizolowanie ich taśmą izolacyjną jest prawidłowym rozwiązaniem?
_________________
Pozdrawiam
Marcin.W
 
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-04-07, 19:59   

Witam
Cytat kolegi Wini 230:
Cytat:
Czy podłączając przewód zasilający wieżę stereo można użyć do tego celu kostki? Czy bezpośrednie skręcenie przewodów od transformatora z przewodami przyłączacza i zaizolowanie ich taśmą izolacyjną jest prawidłowym rozwiązaniem?
Kolego, co za banalne pytanie. Czy się da złączkę, czy się zaizoluje to i tak będzie działać. A co koledze podpowiada fachowa sztuka instalatorstwa elektrycznego?
100 % forumowiczów zrobiło by to na kostce dodatkowo pobielając cyną końcówki przewodu zasilającego.
 
     
Wini 230 
Uczestnik forum


Pomógł: 16 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 267
Skąd: Radom
Wysłany: 17-04-07, 20:14   

Witam

Szczerze mówiąc to ja dwa lata temu wymieniałem ten przewód i skręciłem przewody od transformatora i przyłączacza bezpośrednio ze sobą :oops: następnie zaizolowałem je taśmą izolacyjną.Żyły przewodów transformatora wykonane są z jakiegoś śiwego metalu,być może z aluminium,natomiast żyły przyłączacza są miedziane.Czy takie połączenie może pozostać?
Teraz uważam,że lepiej by było zastosować kostkę,ale wtedy tego nie zrobiłem,bo bałem się że jakiś element elektroniczny wejdzie w dziórkę kostki i napięcie przedostanie się np.na metalowy mechanizm magnetofonu.Chciałem zapewnić dobrą izolację połączenia.
_________________
Pozdrawiam
Marcin.W
 
 
     
Wini 230 
Uczestnik forum


Pomógł: 16 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 267
Skąd: Radom
Wysłany: 18-04-07, 18:36   

Witam

A czy można te przewody skręcić ze sobą bezpośrednio,nawet jeśli jeden z nich jest aluminiowy,a drugi miedziany i szczypcami zacisnąć na tych skręconych przewodach tulejkę ? Bo mam takie malutkie bananki którymi zakańcza się przewód,aby można go było gdzieś przykręcić,ale mógłbym je wykorzystać jako tulejki i zaizolować połączenie taśmą izolacyjną.Połączyłem w ten sposob przewody jak wymieniałem przewód zasilający telewizor,ponieważ miał uszkodzoną znacznie izolację.Z tym że łączone żyły były miedziane.
Czy łącząc przewody za pomocą kostki koniecznie trzeba ocynować ich końcówki ? Jeśli tak to jak to zrobić ? bo mi to nie wychodzi za dobrze.
Czy zostawić tak jak jest?
_________________
Pozdrawiam
Marcin.W
 
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-04-07, 18:45   

Witam
Cytat kolegi Wini230:
Cytat:
A czy można te przewody skręcić ze sobą bezpośrednio,nawet jeśli jeden z nich jest aluminiowy,a drugi miedziany i szczypcami zacisnąć na tych skręconych przewodach tulejkę ?
Kolega dobrze wie że skręcanie aluminium z miedzią po jakimś czasie zaczenie się utleniać. Nie lepiej zastosować przewód z żyłami miedzianymi i nie kombinować.
Cytat:
Czy łącząc przewody za pomocą kostki koniecznie trzeba ocynować ich końcówki ? Jeśli tak to jak to zrobić ? bo mi to nie wychodzi za dobrze.
Nie koniecznie, można zastosować końcówki kablowe, takie jak na rysunku tylko o mniejszym przekroju. Najszybciej i najtaniej polutować linki żył przewodów, trening czyni mistrza - trzeba próbować i nie zrażać się niepowodzeniami.

Końcówki kablowe tulejkowe.JPG
Plik ściągnięto 5238 raz(y) 3,33 KB

 
     
Wini 230 
Uczestnik forum


Pomógł: 16 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 267
Skąd: Radom
Wysłany: 18-04-07, 18:56   

Witam

Jack napisał/a:
Kolega dobrze wie że skręcanie aluminium z miedzią po jakimś czasie zaczenie się utleniać. Nie lepiej zastosować przewód z żyłami miedzianymi i nie kombinować.


Tak wiem o tym.Przyłączacz ma żyły miedziane,tylko przewody odchodzące od transformatora wieży sa z jakiegoś metalu koloru śiwego.Nie jestem pewien jaki to metal,być może to aluminium.
Jednak kupię i zastosuję te końcówki kablowe i połączę przewody na kostkę.
Dziękuję Koledze za pomoc.
_________________
Pozdrawiam
Marcin.W
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group