Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
rozdział PEN w wynajmowanym pokoju
Autor Wiadomość
softcom_ 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Lut 2021
Posty: 1
Skąd: Szczecin
Wysłany: 07-02-21, 11:28   rozdział PEN w wynajmowanym pokoju

Dzień dobry Wszystkim.

Mam pytanie jak w temacie i podpowiedź:
W wynajmowanym mieszkaniu, a właściwie pokoju są wyłącznie 1 gniazdko bez bolca oraz puszka. Instalacja 2 przewodowa a w puszce na kostce połączono Al z CU (jako podtynkowe odejście 2 przewodowe do tego gniazdka)

Chodzi mi o dołożenie jednego gniazdka ale z wykonana ochroną.

1. Co można w takiej sytuacji zrobić a nie ma możliwości ingerencji w innych pomieszczeniach?
2. Czy wyprowadzając ew. dodatkowy kabel (3 żyłowy) od puszki muszę zrobić "zerowanie" dopiero w gnieździe, czy mogę to już połączyć w puszce (N+PE)?

Z góry bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam
softcom_
 
     
Magic_moon 
Uczestnik forum
Członek SEP Wałbrzych


Wiek: 29
Dołączył: 17 Gru 2015
Posty: 8
Skąd: Jedlina Zdrój
Wysłany: 18-03-21, 10:11   

Jeśli zasilanie do obiektu jest w układzie TN to tzw zerowanie gniazda trzeba zrobić. Z tym że przewód fazowy podłączamy w gnieździe z lewej strony ( tak jest praktykowane ) A przewód zerowy podłączmy pierw do zacisku ochronnego ( Bolec ) i następnie z niego robimy mostek na gniazdo.

Natomiast jeśli do butynu dochodzi zasilanie w układzie TT to trzeba wykonać remont instalacji i wykonać ją zgodnie ze sztuką.
_________________
Pozdrawiam
Magic_moon
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2346
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 28-04-21, 20:47   

Daj juz spokój z tą "praktyką" dotyczącą umiejscowienia fazy w gniazdku.
Ale jeśli już o praktyce wspominasz to dlaczego pominąłeś bardzo istotną kwestię.
Otóż w pomieszczeniu nie mogą znajdować się gniazda ze stykiem ochronnym i bez styku ochronnego.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 141 razy
Wiek: 42
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1239
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 29-04-21, 06:01   

kkas12 napisał/a:
Otóż w pomieszczeniu nie mogą znajdować się gniazda ze stykiem ochronnym i bez styku ochronnego.

Jakie jest uzasadnienie takiego stwierdzenia. Przecież w pomieszczeniu mogą być używane urządzenia z wtyczką ze stykiem ochronnym - np dla komputerów, oraz urządzenia bez styku - ładowarka do telefonu.

Nie włączajmy do dyskusji pomieszczeń w układzie TN-S. Dla uproszczenie przyjmijmy układ jaki jest w temacie: instalacja z podejrzeniem układu TN-C lub TT.
Są regiony w Polsce gdzie zasilanie od strony zakładu jest TT.
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2346
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 29-04-21, 16:33   

Urządzenie to urządzenie agniazdo to gniazdo, więc układ sieci nie ma tu żadnego znaczenia.
Znaczenie ma, to że do gniazda bez styku ochronnego można bez problemu przyłączyć odbiornik w I klasie ochronności. Obok niego (w zasięgu rąk) będzie usytuowany odbiornik również w I klasie ochronności przyłączony jednak do gniazda ze stykiem ochronnym.
W odbiorniku zasilonym z gniazda bez styku PE nastąpi uszkodzenie izolacji skutkującym pojawieniem się pełnego potencjału (fazy) na jego obudowie.

Jaki może być finał takiego stanu chyba elektrykowi tłumaczyć nie trzeba.

Tysiące razy była ta kwestia wyjaśniana tak na tym jak i na innych forach.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 141 razy
Wiek: 42
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1239
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 30-04-21, 06:47   

kkas12 napisał/a:
Jaki może być finał takiego stanu chyba elektrykowi tłumaczyć nie trzeba.

Tysiące razy była ta kwestia wyjaśniana tak na tym jak i na innych forach.


Podobna sytuacja występuje w przypadku błędów w montażu gniazd lub przerwania ciągłości przewodu ochronnego. Dlatego trzeba stosować zabezpieczenia różnicowo-prądowe na wszystkich obwodach a nie tylko dla pomieszczeń "mokrych".
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2346
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 30-04-21, 16:25   

Jak zastosujesz RCD skoro instalacja dwużyłowa?
A 4-41 wymaga RCD we wszystkich obwodach gniazdowych, a od 2017 roku również we wszystkich obwodach oświetleniowych w instalacjach obsługiwanych przez laików. Czyli w mieszkaniówce.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 141 razy
Wiek: 42
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1239
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 06-05-21, 08:00   

Cytat:

Jak zastosujesz RCD skoro instalacja dwużyłowa?

Czy to jest przeszkoda do prawidłowego działania RCD? Do czego jest potrzebny przewód ochronny w obwodzie zabezpieczonym RCD?
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2346
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 12-06-21, 19:52   

Brak słów.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 141 razy
Wiek: 42
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1239
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 17-06-21, 08:25   

kkas12 napisał/a:
Brak słów

Faktycznie bardzo merytoryczna wypowiedź. Może czasem warto samemu coś przemyśleć, przeliczyć, przeprowadzić doświadczenie zamiast powtarzać za tłumem.
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
Arek 
Uczestnik forum


Dołączył: 05 Lip 2020
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-06-21, 12:23   

Jarek79 napisał/a:
Cytat:

Jak zastosujesz RCD skoro instalacja dwużyłowa?

Czy to jest przeszkoda do prawidłowego działania RCD? Do czego jest potrzebny przewód ochronny w obwodzie zabezpieczonym RCD?


W instalacji 2 żyłowej jest żyła L i PEN, czyli jedna żyła jest neutralna i ochronna.
Dla prawidłowego działania, czyli takiego, że RCD wykrywa upływ prądu ma to znaczenie.
Żyła PE jest po to by wykryć różnicę.

W takiej konfiguracji nie wykryje przebicia do obudowy metalowej, która np. w jakiś sposób jest izolowana.

Na co komu RCD, który tylko zadziała na przebicie do ziemi z żyły L przy wyłączonym urządzeniu?
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2346
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 09-07-21, 07:29   

Jarek79 napisał/a:
Czy to jest przeszkoda do prawidłowego działania RCD? Do czego jest potrzebny przewód ochronny w obwodzie zabezpieczonym RCD?
To jeszcze raz.
RCD jest środkiem ochrony dodatkowej.
Przewód ochronny połączony z obudową to ochrona podstawowa.
Nie można więc demagogicznie pytać do czego potrzebny jest PE, bo jeśli odbiornik w I klasie ochronności nie będzie miał żyły ochronnej z obudową połączonej to w przypadku uszkodzenia izolacji tego odbiornika na jego obudowie pojawi się napięcie będzie ono obecne do czasu gdy (najczęściej) człowiek tej obudowy dotknie.
Taka sytuacja jest niedopuszczalna i propagować takie rozwiązanie mogą tylko kompletni laicy nie znajacy zasad ochrony przed porażeniem.

A poza tym kto przerywa PEN'a ten rozumu nie ma.
To proszę zapamiętać tak jak i to, że RCD jest najbardziej awaryjnym aparatem w tablicy bezpiecznikowej.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group