Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozdzielnica ze piętrowymi złączkami Wago
Autor Wiadomość
kozi_t 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 10-07-21, 15:17   Rozdzielnica ze piętrowymi złączkami Wago

Dzień dobry.
Proszę zerknąć na zdjęcie rozdzielnicy i zasugerować co zrobiłem źle.

Generalnie jeżeli na gniazdku zewrze się przewód neutralny z PE wyłącznik różnicowo prądowy powinien zadziałać. W tym przypadku tak nie jest. Macie Państwo doświadczenie z piętrowymi złączkami WAGO? Możecie coś zasugerować?
Sieć TN-C.
Rozdział PEN na głównym bloku zasilającym za pomocą zwory.
Na szynie TH powinien być potencjał PE.

Pozdrawiam

https://drive.google.com/file/d/1oQ0l_e0tVzTIgZwcQZlHsjqS2QYFl_6c/view?usp=sharing

20210710_150721.jpg
Plik ściągnięto 6296 raz(y) 52,93 KB

 
     
Arek 
Uczestnik forum


Dołączył: 05 Lip 2020
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-07-21, 16:22   

załączony plik jest w słabej jakości.
A do google drive nie puszcza.
 
     
kozi_t 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 10-07-21, 20:28   

Arek napisał/a:
załączony plik jest w słabej jakości.
A do google drive nie puszcza.


Może teraz
https://drive.google.com/file/d/1oQ0l_e0tVzTIgZwcQZlHsjqS2QYFl_6c/view?usp=sharing
 
     
Arek 
Uczestnik forum


Dołączył: 05 Lip 2020
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-07-21, 00:39   

teraz lepiej. :D

kozi_t napisał/a:
neutralny z PE wyłącznik różnicowo prądowy powinien zadziałać.

Dlaczego? Jakby było więcej gniazdek i gdzieś obciążenie to może i tak. Ale z jednym gniazdkiem jak tu?
Przecież w tym przypadku PE i N mają ten sam potencjał. Nie ma różnicy potencjału nie płynie prąd. :)

A jak podłączysz żarówkę i dopiero zewrzesz N z PE? tak powinno zadziałać.

Patrząc na zdjęcie to jak dobrze widzę to:
od góry idą dwa przewody L i PEN i wychodzą dwa przewody L i N i PE przez szynę TH

L idzie na rozłącznik izolacyjny
dalej w prawo na sygnalizator fazy
dalej w lewo ... na różnicówkę (od góry?)
dalej z różnicówki (od dołu?) na eskę B16
dalej z eski na piętrowe wago (po co tyle skoro korzystasz z jednej?)
dalej z wago na gniazdo

N idzie na różnicówkę (rozgałęzienie na sygnalizator faz)
dalej z różnicówki na szynę
dalej z szyny na gniazdo

PE przez szynę TH do gniazda.

czy różnicówka działa? a przynajmniej "T" rozłącza? Ja bym podłączył ją odwrotnie. tj. wejście z dołu wyjście z góry.
czy jesteś pewny, że PE ma ciągłość na przez tą szynę PE? wg zdjęcia piętrowe wago jest dobrze podłączone.
A czy to pierwsze wago ma połączenie z szyną PE? sprawdziłeś miernikiem?

kozi_t napisał/a:
Możecie coś zasugerować?

więszy porządek w kablach :D
 
     
kozi_t 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 11-07-21, 10:42   

Ten bałagan to tylko na czas modernizacji instalacji w domu.
T na różnicówce działa.
Sprawdzę z żarówką.
Pierwszy raz korzystam że złączek piętrowych.
Może faktycznie upływ po zwarciu N i PE w gniazdku jest na tyle mały, że RCD nie zadziałało.
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2346
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 11-07-21, 16:05   

kozi_t napisał/a:
Na szynie TH powinien być potencjał PE.
A tablica pewnie w II klasie ochronności?
Jeśli tak to żaden potencjał na szynie TH obecny być nie może. Nawet a może szczególnie potencjał ziemi.

A poza tym uwazam, że w tak małej tablicy korzystanie ze złączek (ZUG'ów) nie tylko niczemu nie służy, ale jest wręcz dobitnym przykładem przerostu formy nad treścią.
Ot, taka fanaberia nie dająca żadnych efektow.
Ale to tylko moje zdanie.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
kozi_t 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 11-07-21, 17:10   

Sprawdziłem miernikiem.
Ciągłość na szynie jest.
Ta główna złączka żółto zielona gdzie podpięty jest PEN ma na spodzie blaszki, które przenoszą potencjał na szynę. Złączki piętrowe też takowe posiadają i przenoszą potencjał do gniazda gdzie podłączamy przewód PE.
Tablica posiada 5 rzędów i docelowo będzie w niej kilkanaście aparatów.
Podpiąłem żarówkę do gniazda i połączyłem przewody N i PE w gniazdku. RCD nie wybija.

https://drive.google.com/file/d/1p3Crkj8XD5qpkQex5BOlKqjiHkB_Jk9E/view?usp=sharing
 
     
kozi_t 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 11-07-21, 18:14   

Może od tej szyny gdzie jest zasilanie główne i rozdział PNE trzeba odłączyć te pionowe blaszki, które łączą szynę z pozostałymi?
Poradźcie co jest nie tak?
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2346
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 11-07-21, 18:47   

Nie po to producent stosuje szyny N i PE o IP 20 abyś ty swą radosną twórczością obracał w niwecz jego wysiłki i dokonywał zmian niezgodnych z oznaczeniami na obudowie.
Tak postepując bierzesz na siebie całą odpowiedzialność za następstwa ewentualnych uszkodzeń czy wypadków.

Naprawdę albo trzeba mieć bardzo małą wiedzę, albo kompletnie nie mieć rozumi by coś takiego wykonać.
I ani pierwszy, ani drugi przypadek nie jest żadną okolicznością łagodzącą.
Każdy kumaty pomiarowiec powinien takie rozwiązanie zakwestionować.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
kozi_t 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 11-07-21, 20:34   

kkas12 napisał/a:
Nie po to producent stosuje szyny N i PE o IP 20 abyś ty swą radosną twórczością obracał w niwecz jego wysiłki i dokonywał zmian niezgodnych z oznaczeniami na obudowie.
Tak postepując bierzesz na siebie całą odpowiedzialność za następstwa ewentualnych uszkodzeń czy wypadków.

Naprawdę albo trzeba mieć bardzo małą wiedzę, albo kompletnie nie mieć rozumi by coś takiego wykonać.
I ani pierwszy, ani drugi przypadek nie jest żadną okolicznością łagodzącą.
Każdy kumaty pomiarowiec powinien takie rozwiązanie zakwestionować.
 
     
Arek 
Uczestnik forum


Dołączył: 05 Lip 2020
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-07-21, 22:12   

kozi_t napisał/a:
Może od tej szyny gdzie jest zasilanie główne i rozdział PNE trzeba odłączyć te pionowe blaszki, które łączą szynę z pozostałymi?
Poradźcie co jest nie tak?

1. porada od kkas12: nie łączyć PE po PH w takiej obudowie.
2. poukładać kable (to ja :D )
3. masz i tak ciasno to po co się jeszcze zagracać ZUGami
4. różnicówka działa dobrze i jest dobrze podłączona. Zwarcie N i PE nie powinno wyzwolić różnicowego prądu w układzie jaki masz. (zmierz napięcie między PE a N. Zapewne jest niemal równe zero)

:D

Jeszcze tak z ciekawości to czemu masz tylko jedną fazę?
 
     
kozi_t 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 12-07-21, 07:56   

1 faza jest na czas modernizacji instalacji żeby można korzystać z elrktronarzędzi.
Na koniec będą trzy po wymianie przyłącza.
Co do rozdzielnicy. Na filmach Wago mają tego typu rozdzielnice przy zastosowaniu złączek i PE jest na szynie
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2346
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 12-07-21, 08:11   

A świstak dalej w te sreberka zawija.

Przedstaw w przekonywujący sposob, używając merytorycznych argumentów powód zastosowania złączek na rzecz rezygnacji z tego co producent tablicy zastosował.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Arek 
Uczestnik forum


Dołączył: 05 Lip 2020
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-07-21, 10:08   

kozi_t, czy mógłbyś podać co to dokładnie jest za tablica rozdzielcza?
 
     
kozi_t 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 12-07-21, 16:16   

https://www.hager.pl/kata...60nc/342657.htm
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group