Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakładanie plomb na licznik
Autor Wiadomość
mlody 
Uczestnik forum
wisnia


Dołączyła: 16 Wrz 2007
Posty: 1
Skąd: Złotów
Wysłany: 16-09-07, 10:55   Zakładanie plomb na licznik

Witam, mój problem polega na tym, że wprowadziliśmy się do mieszkania gdzie był robiony remont i cała stara instalacja elektryczna jest zlikwidowana a zrobiona jest nowa.
Tą usłuę robił nam znajomy z kwalifikacjami już niepracujący. Moje pytanie co z plombami? Licznik nie jest zaplombowany i w każdej chwili "ktoś" się może doczepić i oskarżyć o kradzież prądu! Jak mam przedstawić dostawcy sprawę aby nie mieć problemów. Proszę o pomoc
_________________
wisnia
 
     
azor77
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-07, 11:15   

Witam

Pierwszą rzeczą jaką należało zrobić przed przystąpieniem do pracy z wymianą instalacji na nawą a w szczególności z faktem zerwania plomby na liczniku należało powiadomić o tym fakcie rejon energetyczny i złożyć stosowne oświadczenie.
Jeżeli tego nie zrobił ten kolega to teraz w twojej gestii jest udanie się do rejonu i wyjaśnienie całej sytuacji, może spojrzą na Panią przyjaznym okiem O:)
 
     
irekub 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 105 razy
Wiek: 48
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 1121
Skąd: Wadowice
Wysłany: 16-09-07, 11:33   

Niech wasz zaprzyjaźniony elektryk uruchomi wszelkie możliwe znajomości w RE(moze ktoś przyjedzie na tzw.fuchę i zaplombuje licznik),bo w przeciwnym przypadku to "czapa".
_________________
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej
 
 
     
ŚP KSKRAK_Krystyn 
Aktywny uczestnik forum


Wiek: 63
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1585
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-09-07, 14:04   

Witam Koleżankę „mlody” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM
mlody napisał/a:
Tą usłuę robił nam znajomy z kwalifikacjami już niepracujący.
Z całym szacunkiem do tego znajomego ale z kwalifikacjami to chyba jest coś nie tak.
Plomby układów pomiarowych są instalowane przez dostawców energii i tylko oni mogą je instalować lub zrywać. Czasami zdarza się, że udzielą zezwolenia aby plomby zerwał wykonawca robót, jednak występuję to w przypadkach gdy daną firmę znają. Takie zezwolenia przeważnie są stosowane na piśmie, potwierdzonym faksem lub nagraną rozmową telefoniczną.
mlody napisał/a:
Licznik nie jest zaplombowany i w każdej chwili "ktoś" się może doczepić i oskarżyć o kradzież prądu!
Ja na pewno Koleżanki nie oskarżam ale dostawca energii zada sobie pytanie
kiedy plomba została zerwana i ile energii w tym czasie zużyto?’.
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 140 razy
Wiek: 39
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1221
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 17-09-07, 07:58   

Witam
Cytat:
Tą usłuę robił nam znajomy z kwalifikacjami już niepracujący


I całe szczęcie, że nie pracujący bo nie narobi więcej problemów.

Moja rada:
Poszukać kogoś z pomiarowców w ZE i załatwić odbiór instalacji tj. żeby przepisał plomby ze starego OT do nowego w pozycji zdjęto. (jeżeli są to plomby na listwie to pół biedy ale jak się ktoś rozpędził i skasował wszystkie jakie znalazł to będzie problem bo plomb urzędu miar nikt nie porobi)

Pozdrawiam
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group