Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ograniczniki mocy w piwnicach - jak zdjąć ??
Autor Wiadomość
oma 
Uczestnik forum


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2
Skąd: JAworzno
Wysłany: 19-02-08, 15:11   Ograniczniki mocy w piwnicach - jak zdjąć ??

Siema wszystkim, jestem tu nowy mam problem, potrzebuje się dowiedzieć, jak mozna wylaczyc ogranicznik mocy w bloku. Nie wiem co to za tym ogranicznika ale wiem, ze ma ograniczenie do 400 w. Moc ta jest podzielona na 2 klatki wiec jak podlacze cos w piwnicy mocniejszego to wybija mi prad. Z góry dzieki za odp.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 26-01-13, 07:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-02-08, 15:30   

Witam
Cytat kolegi oma:
Cytat:
potrzebuje się dowiedzieć jak mozna wylaczyc ogranicznik mocy ?? w bloku .

Najlepszą metodą wyłączenia ogranicznika mocy jest jego demontaż. Rozumiem że z montażem czegoś może być problem ale z demontażem ..........!
Zdjąć i po ptakach. Problem znika jak kamfora. Proste i łatwe zadanie. No problem.
Tylko co na to administracja, bo to może być posądzenie o kradzież prądu.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 26-01-13, 07:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
oma 
Uczestnik forum


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2
Skąd: JAworzno
Wysłany: 19-02-08, 15:47   

DObrze tylko ogranicznik ten montowala elektrownia .wiec całkowicie nie chce tego sciagnac tylko najlepiej odłaczyc
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 19-02-08, 16:02   

witam.
Jack napisał/a:
Najlepszą metodą wyłączenia ogranicznika mocy jest jego demontaż. Rozumiem że z montażem czegoś może być problem ale z demontażem ..........!
Zdjąć i po ptakach. Problem znika jak kamfora. Proste i łatwe zadanie. No problem.


[-X Chyba Kolega zbytnio pospieszył się z odpowiedzią na pytanie nie doczytawszy do końca postu pytającego. A jak Kolega myśli, z jakiego powodu został on tam zaprojektowany i zabudowany? Ja powody znam.

Do Kolegi Oma.
Siema \:D/
Niestety, musisz się z tym faktem pogodzić. Wyłączyć go nie można. Tzn można ale nie o to Ci pewnie chodzi.
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-02-08, 16:13   

Witam
Kolega upin napisał:
Cytat:
A jak Kolega myśli, z jakiego powodu został on tam zaprojektowany i zabudowany? Ja powody znam.

Każdy zna powody.
Zazwyczaj ograniczniki zakłada się w celu zapobiegania kradzieży prądu elektrycznego z obwodów podłączonych do licznika administracyjnego.
Ale urządzenie nie jest plombowane i zapewne da się go trochę podkręcić, choć może to być niezgodne z prawem. Zależy jaki typ ogranicznika.
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 19-02-08, 16:23   

witam.
Powiem tak. Ogranicznik mógł sie pojawić z dwóch powodów albo mieć dwóch ojców.
Po pierwsze założyła go spółdzielnia w celu ograniczenia poboru a nie kradzieży energii elektrycznej.
Po drugie, może on być zabezpieczeniem przedlicznikowym ponieważ spółdzielnia wystąpiła np o 3 kW mocy przyłączeniowej na zasilaniu 3 fazowym dla licznika administracyjnego.
Sam już taki projekt wykonywałem. Szkoda było spółdzielni pieniędzy na opłatę za moc przyłączeniową.
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 140 razy
Wiek: 39
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1221
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 19-02-08, 17:14   

Witam
oma napisał/a:
DObrze tylko ogranicznik ten montowala elektrownia .wiec całkowicie nie chce tego sciagnac tylko najlepiej odłaczyc

W takim przypadku jakakolwiek manipulacja przy ograniczniku mocy może być potraktowana jako złamanie warunków umowy w zakresie mocy przyłączeniowej i umownej. Konsekwencje ciężko przewidzieć - ekstremalnie może skończyć się nowymi warunkami przyłączenia z obowiązkiem ich realizacji. Dodatkowo życzliwy może szepnąć w spółdzielni, że Kolega ma w piwnicy jakieś urządzenia podpięte co jest niedozwolone i z tego tytułu może Kolega spodziewać się nieprzyjemności ze strony spółdzielni. Moja rada: nie ruszać urządzeń, których nie jesteś właścicielem a instalacja w piwnicy jest własnością spółdzielni.
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-02-08, 20:47   

Pozdrawiam !
Kolego Oma ! Czy to twój prąd ? Płacisz za ten prąd ?
Dlaczego chcesz go ukraść ? To zwykła nieuczciwość, wlaściciel ma prawo decydować
o używaniu tego za co płaci.
Jak chcesz dlubac w piwnicy, to zawrzyj umowe z Z.E. i bedziesz to robił legalnie.


Sprawa druga, to dlaczego chcesz innym umożliwiać okradanie Spóldzielni i darmowe ogrzewanie. jak bezprawnie zdejmiesz ogranicznik to tak będzie.
A później bedziesz narzekal na koszty i czynsz.

Spółdzielnia zalożyla to nie dla fantazji, musiała za to zaplacić ! Bo ją okradano.
Zakladałem ograniczniki i uważam że rady dla ciebie to przykładanie reki do łamania prawa.
Cerberus
 
     
Debesciak 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 35 razy
Wiek: 54
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 529
Skąd: LW
Wysłany: 19-02-08, 23:14   

pociągnij z własnego licznika obwód do piwnicy i sprawa załatwiona :)
_________________
zycie jest piekne :D
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-02-08, 23:58   

Później elektryk musi się nakombinować, co tutaj zrobić, aby uniemożliwić korzystanie z darmowego prądu. I najtrudniej jest zrobić tak, aby "uziemić" różnych cwaniaków i kombinatorów, aby nie mogli obejść systemu.
Cerberus
 
     
Jan Ziółkowski 
Uczestnik forum
janzet


Wiek: 52
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 1
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 21-02-08, 21:12   

A może zacznij dłubać w sypialni...? To mi przypomina tzw. kompleks Kalego: Jak Kali ukraść krowę to dobry uczynek, ale jak Kalemu ukraść krowę to zły uczynek... Cała polska rzeczywistość-lepiej zadać sobie dużo trudu i mieć trochę zysku niż zapłacić dosłownie parę groszy i mieć święty spokój. Takie kombinowanie się nie opłaca.
_________________
Pozdrawiam. Janek
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 22-02-08, 14:52   

oma napisał/a:
DObrze tylko ogranicznik ten montowala elektrownia .wiec całkowicie nie chce tego sciagnac tylko najlepiej odłaczyc


Podaj namiary na siebie, to kukniemy co i jak. Ale niczego nie obiecuję i jeśli to będzie niezgodne z prawem :-"
_________________
Grzesiek
 
   
     
solaris557 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Sty 2013
Posty: 5
Skąd: warszawa
Wysłany: 25-01-13, 15:16   

Witam.
Umnie w klatce jest ogranicznik mocy F&F OM-601. Odkręciłem korek i zdementowała go. Wkręciłem
korek i nie było prądu. Elektryka przyjechała i zamontowała nowy. Jak odłączć ten ogranicznik żeby był prąd.
 
     
elmacher 
Uczestnik forum
elmacher


Pomógł: 4 razy
Wiek: 63
Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 82
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 25-01-13, 17:27   

O to aby był prąd zapytaj tych którzy powtórnie zamontowali ogranicznik. \:D/
 
 
     
solaris557 
Uczestnik forum


Dołączył: 25 Sty 2013
Posty: 5
Skąd: warszawa
Wysłany: 26-01-13, 08:33   

Jak mogę się ich zapytać, odrazu wiedzieliby kto to rozwalił. Człowiek nie może mieć pożądanej żarówki w piwnicy bo gaśnie odrazu. musi być wkręcona 25W a co tu mówić o pocięciu drewna na zimę.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group