Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie gniazdka przez pseudo elektryka
Autor Wiadomość
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 05-04-08, 21:34   Podłączenie gniazdka przez pseudo elektryka

Witam

W jednym mieszkaniu pseudo elektryk podłączył gniazdko, ale jak to zobaczcie, horror [-(
Na przewodzie niebieskim L
Czarny PEN
a żółto zielony ucięty i nie podłączony bo poco podłączać [-(
Cała instalacja w mieszkaniu jest w aluminium a tu Cu 1.5 mm^2 i na tym obwodzie podłączony był bojler i właśnie już po kilkunastu razach przepalenia bezpiecznika na tym gniazdku nie ma napięcia 8-[
Ogólny bajzel.

Obraz 059.jpg
Plik ściągnięto 893 raz(y) 112,5 KB

_________________
Grzesiek
 
   
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 140 razy
Wiek: 38
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1221
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 05-04-08, 21:45   

Witam
Do tego wykonanie zerowania może służyć za klasyczny przykład jak go nie należy wykonywać. Niedawno pisał pewien kolega czujący się na siłach i prosił o poradę. Mam nadzieję, że to nie jest efekt pracy elektryka kształcącego się na forach.
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
Łukasz-O 
Uczestnik forum


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 38
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-04-08, 02:02   

Jarku, podejrzewam, że jest to efekt pracy elektryka, przepraszam glazurnika który jak wiadomo ma największe zaufanie wśród klientów i jest wszech wiedzący.
Zółto-zielony jest nie potrzebny, przecież przez 40 lat nie było, więc po co teraz. Niebieski i czarny - co za różnica prąd i tak płynie. Najważniejsze, że puszka dobrze obsadzona no i bojler działa a i gniazdo najdroższe, czyli instalacja full wypas. Ahh jaki ten nasz fachowiec jest doskonały posiada dwa a może nawet trzy fachy w jednym palcu - nie to co zwykły elektryk, który nawet glazury nie potrafi położyć.
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 140 razy
Wiek: 38
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1221
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 06-04-08, 07:54   

Witam
Łukasz-O napisał/a:
Podejrzewam, że jest to efekt pracy elektryka, przepraszam glazurnika

Nie wykluczone. Bo któż inny osadziłby puszkę na zaprawie klejowej do płytek ;-)
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 06-04-08, 11:29   

Łukasz-O napisał/a:
Najważniejsze, że puszka dobrze obsadzona no i bojler działa a i gniazdo najdroższe, czyli instalacja full wypas. Ahh jaki ten nasz fachowiec jest doskonały posiada dwa a może nawet trzy fachy w jednym palcu - nie to co zwykły elektryk, który nawet glazury nie potrafi położyć.


Bojler działał, =P~ teraz nie działa bo gdzieś się ten glazurnik-elektryk wpiął się do puszki z aluminiową instalacją ale gdzie tego nie potrafię zlokalizować, położona glazura w łazience pod sam sufit, przedpokój panele #-o
horror.
Zamierzam położyć cała nową instalację od początku zgodnie z zasadami tak będzie najbezpieczniej ;-)
_________________
Grzesiek
 
   
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2341
Skąd: Galicja
Wysłany: 06-04-08, 11:47   

Witam.

Tak na marginesie, daleko ten bojler i gniazdko od wanny?
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 06-04-08, 12:40   

siekierowy napisał/a:
Witam.

Tak na marginesie, daleko ten bojler i gniazdko od wanny?


hehe około 1m nad wanną jest zawieszony bojler i gniazdko :-"
_________________
Grzesiek
 
   
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 220 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1266
Skąd: Lublin
Wysłany: 06-04-08, 22:08   

azor77 napisał/a:
Bojler działał, =P~ teraz nie działa bo gdzieś się ten glazurnik-elektryk wpiął się do puszki z aluminiową instalacją ale gdzie tego nie potrafię zlokalizować,


No to na razie 1:0 dla glazurnika. On potrafił to wszystko wykonać, a Ty nie umiesz nawet znaleźć usterki :mrgreen:

A teraz serio, jak już przekonasz klienta, że siedzi na minie, to nie zapomnij go uświadomić ile kosztuje praca prawdziwego elektryka. =;
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 07-04-08, 16:48   

jarecki56 napisał/a:
No to na razie 1:0 dla glazurnika. On potrafił to wszystko wykonać, a Ty nie umiesz nawet znaleźć usterki :mrgreen:


Po takim glazurniku jego toku rozumowania i układania trasy przewodów można się wszystkiego spodziewać :mrgreen:

jarecki56 napisał/a:
A teraz serio, jak już przekonasz klienta, że siedzi na minie, to nie zapomnij go uświadomić ile kosztuje praca prawdziwego elektryka. =;


Z tym akurat nie będzie problemu.
_________________
Grzesiek
 
   
     
irekub 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 105 razy
Wiek: 47
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 1121
Skąd: Wadowice
Wysłany: 11-04-08, 21:41   

A to Polska właśnie............
W firemce dla której próbuję skonfigurować starą frezarkę do RCD ,kierownik produkcji powiedział : a co to jest podłączyć dwa kabelki! no to na razie zabawka stoi już dwa tygodnie i jak na razie miałem już chyba z 5 tel. kiedy ją podłączę .
_________________
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej
 
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 12-04-08, 02:24   

irekub napisał/a:
A to Polska właśnie............
W firemce dla której próbuję skonfigurować starą frezarkę do RCD ,kierownik produkcji powiedział : a co to jest podłączyć dwa kabelki! no to na razie zabawka stoi już dwa tygodnie i jak na razie miałem już chyba z 5 tel. kiedy ją podłączę .

Ja przypuszczam ,że do tej frezarki nie jest potrzebny RCD. Prędzej do kabla od frearki.
Dobre PE to jest postawa.
Jak stosujemy RCD, także inny sprzęt, to należy zastanowić się, jakie oczekiwania ma spełnić.
Co jest źle ,lub niwystarczjąco, że porzebny jest RCD. W jakiej sytuacji oczeujemy,
że zadziała.
Jeżeli standardowa ochrona przed dotykiem pośrednim ma wady. to powinno się je usunać.
Norma nie przewiduje RCd do ochrony przed dotykiem pośrednim.
RCD 30mA nie jest panaceum na kiepską instalację.
Cerberus
 
     
irekub 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 105 razy
Wiek: 47
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 1121
Skąd: Wadowice
Wysłany: 12-04-08, 07:04   

cerberus napisał/a:
Ja przypuszczam ,że do tej frezarki nie jest potrzebny RCD. Prędzej do kabla od frearki.
Dobre PE to jest postawa.

Ta frezka nie ma RCD wbudowanego w urządzenie.
RCD jest na dopływie w rozdzielnicy i zabezpiecza grupę 5 szt.gniazd 3-f.
Ale co ja poradzę jak instalator umie tylko robić mieszkaniówkę,a projektant poszedł po najmniejszej linii oporu .
_________________
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej
 
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 12-04-08, 18:02   

irekub napisał/a:

RCD jest na dopływie w rozdzielnicy i zabezpiecza grupę 5 szt.gniazd 3-f.
Ale co ja poradzę jak instalator umie tylko robić mieszkaniówkę,a projektant poszedł po najmniejszej linii oporu .

Norma zaleca zabezpieczenie gniazd wtykowych przed dotykiem bezpośrednim w łazience. Pewnie z powodu tego,że tam sie ludzie kapią.
Intencja zbezpieczenia samych gniazd nie jest przekinywująca.
Ja uważam,że wieksze zagrożenie stwarza zla eksploatwcjw sprzętu i wypadki.
Tego niestety bnieda sie powiązac z normą i samymi gniazdami.

Uważam,ze RCD w łazience jest bardzo potrzebny.
Natomiast mechanizm zadziałania RCd przy frezarce nie jest jasny.
Podobnie jak przy gniazdach silowych/
Tak jak opiszesz, projektanci robią taśmę bez zastanowienia. Zamrażarki w szpitalu powiesili na RCD.
RCD w wekeend wyrzuci, i cenny material genetyczny sie zmarnuje. Zamrażarki są w
1 klasie, i tam jest dobre PE.
Cerberus
Cerberus
 
     
irekub 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 105 razy
Wiek: 47
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 1121
Skąd: Wadowice
Wysłany: 12-04-08, 21:35   

W firemce dla której próbuję skonfigurować starą frezarkę do RCD ,
I d..a zbita.Niczego bez rozbierania zabawki nie przeskoczę! W silniku głównym urządzenia wbudowany jest hamulec 3-f skojarzony w gwiazdkę a(N) zero jest wpięte do obudowy! Masakra..........
_________________
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej
 
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 13-04-08, 00:54   

Zmierz rezystancję omiedzy obudową frezarki, a PEN.
Zrób to metoda techniczna znapiecia 12V. Np trafo dzwonkowe ma na pusto 14V.
Prawdopodobnie fezarka stoi na betonie. Jak będzie 5kΩ, to można dalej rozmawiać.
To niejestwygorowane wymaganie, moze będzie więcej.
Zmierz napicie pomiędzy PEN, a obudową frezarki, przy wyłączonym gnieździe.
Napisz co ci wyjdzie.
Cerberus
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group