Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie gniazdka przez pseudo elektryka
Autor Wiadomość
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1070
Skąd: Suwałki
Wysłany: 11-05-08, 10:26   

cerberus napisał/a:
e-sparks napisał/a:
Wydaje mi się, że długo jeszcze pozostaniesz elektrykiem budowlanym i nie będziesz dokonywał "odbiorów" instalacji, ponieważ nie posiadasz elementarnej wiedzy o instalacji elektrycznej, zwłaszcza tej na wyspach.


Kolego sparks ! Jesteś bardzo naiwny. Normy można spokojnie opanować zwłaszcza, że udaje się to Irlandczykom.
Problem jest głębszy - nazywa się nie dla Psa kiełbasa. Na zachodzie jesteśmy obywatelami 3 -kategorii. Druga kategoria to Hindusi i Muzułmanie ze Zjednoczonego Królestwa.
Zdaje się, kolego, że uważasz Irlandczyków za głupszych od Ciebie, tak jak wielu Polaków uważa inne nacje za głupie, nic nie umiejące, nic nie wiedzące, tylko Polacy są kumaci, tylko Polacy nie lubią przestrzegać norm i przepisów. Tylko Polak potrafi zaciągnąć przedłużacz do łazienki (tylko w jakim celu?). W efekcie tylko Polacy są biedni, bo są głupi, a może są głupi bo są biedni? Dobrym przykładem są Twoje, kolego, posty: krytykujesz w czambół wszystko i wszystkich, którzy mieli inne niż Ty zdanie o elektryce, jak :
cerberus napisał/a:
Niestety,nasi habilitowani do tego nie dorośli.
Sanadal na etapie "napięcia dotykowego50V wartosci skutecznej pradu przemiennego".
Za to na fizyce dostaje sie palke, a unas taki tekst jest w normach.
Czemu to służy? Komu pomagasz wygłaszaniem na forum swoich teorii o nieukach tworzących normy i przepisy? Na pewno nigdy nie zwróciłeś uwagi na to, że może te Twoim zdaniem idiotyczne teorie ocaliły komuś zdrowie, czy życie? Na głupim zachodzie, gdzie ludzie przestrzegają norm, zasad i przepisów, gdzie RCD jest stosowane od kilkudziesięciu lat, w wyniku porażenia prądem ginie wielokrotnie mniej ludzi (i zwierząt), niż w mądrej Polsce.
Co do kiełbasy: pracuję jako uprawniony inspektor elektryczny, "głupi" angole i szkoci szanują moją pracę, nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ktokolwiek kwestionował moją decyzję o stanie instalacji.
cerberus napisał/a:
Ale nadal Pies kiełbasy nie dostanie.
Ja dostałem.
cerberus napisał/a:
Kuzyn po 2 fakultetach jeździ wózkiem w Irlandii.
A po angielsku potrafi tylko "yyyyyyy yhy" ? powiedzieć. Na zachodzie jest szanowany każdy, co coś potrafi i posiada wiedzę adekwatną do swojej roli, a Polacy cieszą się wysoką renomą. Jeśli nie potrafisz wystękać nic w miejscowym języku, możesz liczyć najwyżej na zmywak, albo zamiatanie, wtedy jesteś gorszy od Hindusa, czy Pakistańczyka, biegle mówiącego po angielsku. Ja nie czuję się jako obywatel 3 kategorii, wręcz przeciwnie.
Proponuję, kolego Cerberus, żebyś zaczął szanować fachowców, inżynierów, profesorów i innych habilitowanych naukowców, bo oni posiadają wiedzę, do której w swoim krytykanctwie nie dorosłeś.
Koledze irmar01 należy się też uznanie za odwagę w wyrażeniu swoich opinii na tym forum, gdzie na pewno nie znajdzie uznania, tylko krytykę (również taką jak moja), docinki (jak jerzegoromanowskiego), albo totalne lanie wody jak Cerberusa.
cerberus napisał/a:
I słuchałem tych bajek
I opowiadasz te bajki..
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
jerzyromanowski 
Uczestnik forum
jurasek


Pomógł: 3 razy
Wiek: 57
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 26
Skąd: kolobrzeg
Wysłany: 11-05-08, 11:34   

prosiłbym moje docinki traktować jako ciężkożartobliwe wyrażenie zdziwienia w kwestii wyposażenia łazienki ( bez zamiarów krytykanctwa)
pozdrawiam
 
     
irmar01 
Uczestnik forum
irmar01


Wiek: 50
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 61
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 11-05-08, 14:57   dyskusja

Ale nakrecilem spirale dyskusji. dziekuje moim obroncom i krytykom, wlasnie na tym polega dyskusja, zyskujemy doswiadczenie i wymieniamy opinie. A ja mimo wszystko czasem napisze jak to jest w Irlandii. Mowimy na forum, ze niby jedna UE, ze niby te same przepisy obowiazuja badz powinny, a dam kilka przykladow rozbieznosci, w samej elektryce (budowlanej): sa to normy, nie umowne zasady:
- wtyczki, gniazda i wylaczniki zupelnie inne
- w calym domu ani jednej puszki polaczeniowej
- obligatoryjne prowadzenie fazy najpierw do lampy a nastepnie do wylacznika
- dwustronne zasilanie gniazd (bezpiecznik, gniazdo, gniazdo... gniazdo, bezpiecznik)
- dzwonek domowy max. 12V
- jak juz wspominalem 10 mm kw uziemienie i tylko taki
- obowiazek stosowania czujnikow dymu w pomieszczeniach (a PL?)
- zasada zachowania kolorystyki, przekroju i ilosci przewodow (par) w kablach instalacji elektrycznej, alarmowej, telefonicznej i internetowej, co naprawde ulatwia prace
- zasada stosowania przepieciowek 10,20,32, 63 i 80A, jak juz wspominalem
- zakaz prowadzenia kabli "poziomo" lub bez plastikowych rurek (w PL wszystkie chwyty dozwolone, nawet skosnie)
Moglbym tak jeszcze troche, no ale moze poczytamy jak to jest w ...Anglii, Inspektorze
Pozdrawiam z Dublina
 
 
     
nrd 
Uczestnik forum


Pomógł: 3 razy
Wiek: 40
Dołączył: 07 Maj 2006
Posty: 26
Skąd: Londyn
Wysłany: 11-05-08, 17:04   

Witam

W Wlk.Brytanii od 1 czerwca wchodza nowe przepisy (w celu ujednolicenia z przepisami EU) , wedlug ktorych gniazdko w lazience moze byc 3m od wanny/prysznica, natomiast wlaczniki moga byc w odl. min 60cm(poza Strefa 2). Jedyne gniazdko , ktore moze byc montowane w lazience to odseparowane galwanicznie (np. takie ). Wczniesniej nie mozna bylo w lazienkach montowac takze i wylacznikow.

Wedlug nowych przepisow wszystkie obwody w lazienkach MUSZA byc zabezpieczone RCD 30mA, w zwiazku z tym nie jest konieczne juz wykonywanie polaczen wyrownaczych(przed zmiana przepisow, polaczenia wyrowawncze byly obowiazkowe, ale nie RCD)
Najwieksze zmiany dotycza stosowania RCD wlasnie w budynkach mieszkalnych. Jesli przewody sa osadzone nie glepiej niz 50mm od powierzchni sciany(albo na niej) i jesli nie ma zadnej ochrony mechanicznej czyli stalowej rurki lub np. kabla ze stalowym oplotem SWA oraz obwod jest oblsugiwany przez nie przeszkolona osobe to obwod MUSI byc zabezpieczony RCD . W praktyce sprowadza sie to do uzywanieaRCD dla niemalze calej instalacji, co jest dosc czesto krytykowane przez elektrykow (np. systemy CCTV, alarmy itp. stanowia problem).

Kolego irmar01, nie wiem jakie sa przepisy w Irlandii, ale jesli chodzi o umowne zasady, to w Anglii sa podobne, z tym ze:

- wtyczki, gniazda i wylaczniki zupelnie inne - inne od europejskich rozumiem?

- w calym domu ani jednej puszki laczeniowej - nowa instalacja powinna byc wg mnie tak wlasnie wykonywana, jesli jednak puszka byc juz musi, to musi byc do niej zapewniowny dostep(przepisy!) - czyli nie w podlodze pod deskami, nie w tynku itp.

- obligatoryjne prowadzenie fazy najpierw do lampy a nastepnie do wylacznika - z reguly tak sie tutaj tez robi(nic o takim rozwiazaniu w przepisach) ja tego nie popieram:-), malo tego, kiedy zdawalem ezgamin praktyczny i zrobilem wg "niepisanych" zasad, to inspektor nie byl specjalnie tego zadowolony

- obustronne zasilanie gniazd, w tzw. petli/pierscieniu - nagminnie stosowane tutaj , czego jest goracym przeciwnikiem; jesli np. przy odbiorze instalacji widze 3 gniazdka w pokoju dla dzieci w petli z zabezpieczniem 32A to tylko mozna rece zalamac. Z reszta juz w angielskiej literaturze zaleca sie odchodzenie od petli. Przerwa przewodu fazowego lub PE moze zostac nigdy nie wykryta! To, ze w przypadku przerwy calego kabla jest zasilanie z drugiej strony mnie nie przekonuje. Ja wykonuje wiecej obwodow gniazdkowych z z mniejszym zabezpieczniem(16A, rzadziej 20).

- obowiazek stosowania czujnikow dymu w pomieszczeniach (a PL?) - obowiazek stosowania czujnikow dymu okreslaja scisle przepisy - pierwsze slysze, ze czujnik musi byc w kazdym pomieszczeniu (w UK przynajmniej).

- dzwonek domowy max 12V - owszem, niepisana dobra regula, lecz zadnego odniesienia w przepisach-

- zasada stosowania przepieciowek a mowa o amperach? chyba cos nie tak:-) - nie bede rozwijal tego watku

- zakaz prowadzenia kabli poziomo lub bez plastikowych rurek - i znowu, tutaj robi sie podobnie, ale nie ma to zadnego odniesienia w przepisach(dopuszcza sie kladzenie kabli w liniach poziomych i pionowych od punktu w pasie o szer 15cm i w pasie przy suficie i rogach scian, ale juz nie przy podlodze), mozna przewody klasc... dowolnie, ale musi byc zapewniona ochrona mechaniczna, nikt rozsadny oczywiscie takiej metody nie poleca:-)

Tak jak napisales to sa tylko niepisane reguly, ktore po czesci sa wedlug mnie zupelnie nielogiczne lub nieuzasadnione, jednak wielu elektrykow robi jak wspomniales.

Nie chce mi sie podawac wszedzie nr norm , bo jeszcze nie wszystko w glowie...:-)

Pozdrawiam
 
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1070
Skąd: Suwałki
Wysłany: 11-05-08, 18:20   

nrd napisał/a:
- wtyczki, gniazda i wylaczniki zupelnie inne - inne od europejskich rozumiem?
standart brytyjski BS 1363.
nrd napisał/a:
Przerwa przewodu fazowego lub PE moze zostac nigdy nie wykryta!
Zostanie wykryta w trakcie inspekcji, czyli pomiarów, o ile będą wykonane prawidłowo.
nrd napisał/a:
obowiazek stosowania czujnikow dymu w pomieszczeniach (a PL?) - obowiazek stosowania czujnikow dymu okreslaja scisle przepisy - pierwsze slysze, ze czujnik musi byc w kazdym pomieszczeniu (w UK przynajmniej).
W przypadku budynków podlegających HMO (Homes for Multiple Ocupations) musi być praktycznie w każdym pomieszczeniu
nrd napisał/a:
obligatoryjne prowadzenie fazy najpierw do lampy a nastepnie do wylacznika - z reguly tak sie tutaj tez robi(nic o takim rozwiazaniu w przepisach) ja tego nie popieram:-),
To co ten wyłącznik rozłącza? Nie bardzo rozumiem. Jeśli przewód zasilający "idzie" najpierw na kostkę w lampie i dopiero na wyłącznik, jest to błąd instalatora: przy otwartym/wyłącznym wyłączniku na zaciskach w lampie nie ma prawa być napięcia!!
nrd napisał/a:
- obowiazek stosowania czujnikow dymu w pomieszczeniach (a PL?)
W PL bardzo rzadko wykorzystuje się drewno do budowy domów, tutaj jest powszechne budowanie ścian działowych i okładanie płytami gipsowo-kartonowymi, stąd wymóg stosowania detektorów dymu
nrd napisał/a:
mozna przewody klasc... dowolnie,
nie można. Jak znajdę w przestrzeni sufitowej kable leżące dowolnie i pomieszane - nie odbiorę Ci instalacji. Przewody mają być umocowane i prowadzone w miarę możliwości wzdłóż lub prostopadle do ścian.
irmar01 napisał/a:
zasada zachowania kolorystyki, przekroju i ilosci przewodow (par) w kablach instalacji elektrycznej, telefonicznej i internetowej, co naprawde ulatwia prace
zdaje się, że te kwestie są znormalizowane normami międzynarodowymi i należy się do nich stosować i w Dublinie, w Nowym Jorku i Warszawie.
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
nrd 
Uczestnik forum


Pomógł: 3 razy
Wiek: 40
Dołączył: 07 Maj 2006
Posty: 26
Skąd: Londyn
Wysłany: 11-05-08, 19:42   

Cytat:
Zostanie wykryta w trakcie inspekcji, czyli pomiarów, o ile będą wykonane prawidłowo.


To chyba oczywiste. Mialem na mysli nie wykrycie tejze przez uzytkownika.



Cytat:
nie można. Jak znajdę w przestrzeni sufitowej kable leżące dowolnie i pomieszane - nie odbiorę Ci instalacji. Przewody mają być umocowane i prowadzone w miarę możliwości wzdłóż lub prostopadle do ścian.



I ja tez bym takiej nie odebral! Bo oprocz scislych przepisow liczy sie doswiadczenie, ktore kazdemu instalatorowi podpowiada w jaki sposob wykonac dana instalacje.Patrz watek z Rozdzielnica. Nie ma jednak przepisu , ktory zabrania polozyc przewod ukosnie w scianie (nie pamietam zebym kiedykolwiek tak puszczal przewody).


Jacek
 
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 12-05-08, 00:06   

[quote="e-sparks"]jak :
cerberus napisał/a:
Niestety,nasi habilitowani do tego nie dorośli.
Sanadal na etapie
"napięcia dotykowego50V wartosci skutecznej pradu przemiennego".
Za to na fizyce dostaje sie palke, a unas taki tekst jest w normach.

Po pierwsze , maożemy podyskutować na forum lub na PW.
Co oznacza w jezuku polskim zdanie w kolorze niebieskim.
napięcie dotykowe 50V - czego - prądu przemiennego ,wartości skutecznej.
Jednoznacznie wskazuję, że napięcie 50V jest parametrem prądu przemiennego.
Prąd przemienny ma mieć wartość skuteczną
A jaka wartośc ma mieć to napięcie 50V ?

To wyjątkowo nieudolne sformulowanie jednoznacznie precyzujące, że napięcie jest parametrem pądu przemiennego.
Napięcie - w woltach, nie ma żadnego zwiazku z prądem.
W przypadku w normach, obwod jest otwarty, prąd wynosi "0"
Prąd - to zupełnie inna jednostka, w "A"" i nie ma żadnego zwiazku z napięciem.
Są to zupełnie odrębne jednostki.

Kolego, moze to jest wyjątkowo niefortunne sformulowanie - ale jest to akt prawny.
Po piewsze piszacy powinien znać język polski.
Po drugie - są to normy, obowiązującuy akt prawny. Nie jest dopuszczalna sytuacja, że czytający stwierdza, że twórca normy sie po prostu pomylił.
Czytający nie powinien najmować detektywa.
Kolego e-sparks !
Zdanie powinno brzmieć:
napięcie przemienne o wartości skutecznej 50V
Proste i banalne.
Czy nie może być to w akcie prawnym sformulowane tak,aby jednoznacznie precyzowalo zleżności.
Jeżeli nikt nie będzie wytykał blędów . to takie kuriozalne wypowiedzi będą istnialy.Sprawa podstawowa - w tym przypadku czytający stwierdza, że twórca normy się pomylił i go poprawia.
Czy inne sformulowania norm czytający powinien też poprawiać ?
Niektóre, jeżeli niektóre to jakie ?
W jakim świetle jest postawiona wiarygodność norm, jeżeli znajduje się tam takie kardynalne błędy ?
Finalnie mówiąc, takie blędy popełniają dzennikarze o wyksztalceniu humanistycznym. ktorzy nie odrożniają napięcia od prądu elektrycznego.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 12-05-08, 00:36   

[quote="e-sparks"]krytykujesz w czambół wszystko i wszystkich, którzy mieli inne niż Ty zdanie o elektryce, jak :
cerberus napisał/a:
Niestety,nasi habilitowani do tego nie dorośli.
służy? Komu pomagasz wygłaszaniem na forum swoich teorii o nieukach tworzących normy i przepisy? Na pewno nigdy nie zwróciłeś uwagi na to, że może te Twoim zdaniem idiotyczne teorie ocaliły komuś zdrowie, czy życie?

Kolego e-sparks ! Jeźeli coś jest nie tak, to należy o tym rozmawiać.
Z tymi nieukami, to masz przykad z "50V". Ja wolałbym aby tak nie było.
W literaturze jest szereg przykladów, z ktorymi należy meczyć się w instalacji.
Jak masz ochotę to "błedy " możemy przyklepać i udawać, że ich nie ma.
A poprzez rurę gazową zasuwa 8A AC.
Ciesz się, że chce się komukolwiek rozmawiać.
Jeżeli ja nie mam racji w stawainych na forum zagadnieniach, to nic prostszego udowodnić , że jestem w błędzie. I będę się musial wycofać.
Wierz mi, ja wolałbym się za każdym razem mylić.
Ale woltomierza nie zmusisz do przyklepania błędu.
Forum to doskonala i niezalężna ława przysięłych.
Spróbuj napisać coś bez sensu - sam zobaczysz jaki bedzie efekt.

A co powiesz na manipulacje w literaturze, pisanie zupelnie czego innego niż mówią normy.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
Kuczyński Andrzej 
Aktywny uczestnik forum
Oddział Gdański SEP


Pomógł: 114 razy
Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 851
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-05-08, 10:40   

Kolego cerberus napiszę jeszcze raz to samo co w październiku 2007r na tym forum.
Gdyby kolega więcej czytywał różnej literatury poświęconej elektryce to by zauważył,
że powszechnie używa się tam terminów „ obwody prądu zmiennego”, „obwody prądu stałego”,
„urządzenia prądu zmiennego” jako określenie kategorii.
I tak należy rozumieć cytowany fragment, jako odwołanie do kategorii obwodu.
Rozumiem, że może to razić laika, ale po prostu tak jest.
Elektronika czy informatyka też mają swoje specyficzne określenia i ja to szanuję.

A całość dyskusji jest Tu
Nawet kilka tysięcy powtórzeń kolegi wywodów nie uczynią z niego autorytetu w
dziedzinie terminologii elektrycznej. A wręcz przeciwnie. Zawsze będzie kolega przypominał
o tym, że jest samoukiem na początku swojej edukacji.
_________________
Andrzej
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 12-05-08, 16:38   

Kuczyński Andrzej napisał/a:
Kolego cerberus napiszę jeszcze raz to samo co w październiku 2007r na tym forum.
[b]Gdyby kolega więcej czytywał różnej literatury poświęconej elektryce to by zauważył,
że powszechnie używa się tam terminów „ obwody prądu zmiennego”, „obwody prądu stałego”,

Profesor Markiwicz w swojej książce używa takiego terminu. Ale to jest tylko książka.
I tam tak może być. ksiązke czytelnik ma prawo interpretować. Mozż się z profesorem nie zgadzać. To jest zupenie w porządku.

Kolego Andrzeju - w sytuacji podanej w normach obwód jest otwarty.
Ja nie zamierzam być drobiazgowy. Ale musi byc to ścisłe.
Tuktaj tekst jest po polsku jednoznaczny.
Prad ma wartośc skuteczną - a napoiecie 50V jaka wartóś, chwiliową?
Ale norma to akt prawny. Biblia elektryczna. I jest niedopuszczalne,
aby sformulowanie było dwuznaczne, nawet blłęne.
Czytelnik normy nie ma prawa dokonywać weryfikacj, twierdząc, że tym razem piszacy myśał co innego, niż wynika z tekstu w jezyku polskim.

Popieram cie, że krytakowałeś mnie nieraz, za użycie nieprecyzyjnych określeń.
Jak sie pisze, to należy pisać prawidłowo. I w moim przypadku chodzilo o moje teksty, które nikogo nie obowiązują. Nie o akty prawne.
Badx konsekwentny - twórca "dał plamy" i trzeba to porawić. To nie jest twłój tekst.
Tutaj mamy akt prawny. I musi być precyzyjny. I jednoznaczny po polsku.
Cytat:
Napięcie przemienne o wartości skutecznej 50V

Czy to takie skomplikowane ?
Przykro mi bardzo, że wiele banalnych spraw jest nieściśłych.
Jeżeli ktoś będzie o tym pisał to może ktoś to w końcu poprawi.

Ja krytykuje różne soprawy w opracowaniach. I rzeczywiście niedobrze misię robi ,ze w literaturze znajdukje ewidentną nieprawdę . Później w kółko koledzy wyrzucasją różne pytania na forum.
Taka sprawa jak tabela 9.15. Wystarczyło napisać, że tabela zawiera rezystancje warunkujace wyzwalanie RCD.
A jeżeli autor pisze ze to są dopuszczalne rezystancje uziomów i przewodów PE, to co mysli czytający. Jednoznacznie wynika, że dotyczy to instalacji.Postawiłeć zarzut koledze Jack, że nie wrysowl PE.
Czy jest możliwa instalacja, gdzie rezystancja uziomów i przewodów ochronnych bedzie 500Ω ? Dopuszczalne - to oznacza niewadliwe.
Kolego Andrzeju !
Normy, a zwlaszcza literatura jest przeznaczona dla ludzi nie posiadających wyższego wyksztalcenia. Po to aby powiekszali swioją wiedzę.
Z twoich różnych wypowiedzi pod moim adresem wynika, że człowiek posiadający uprawnienia i wyższe wyksztalcenie o kierunku elektrycznym - tytuł magistra inżyniera - to za wysoka poprzeczka aby to zrozumiał.
Więc dla kogo ta literatura - powyżej doktora i adiunkata ?
Jeżeli ktoś posiadający tytuł magistra inżyniera i uprawnienia ma kłopoty ze zrozumieniem,
to jak mają to zrozumieć ludzie ze średnim wykształceniem technicznym ?
Bez praktyki zawodowej.

Cerberus
Niestety , kupy się to nie trzyma, jeżeli dr Musiał niejednoktotnie bez litości krytykuje normy. i pisze, że SEP mnie może uwazać sie za wyrocznię delficką.
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
rw74 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 19
Skąd: Kraków
  Wysłany: 25-05-08, 20:09   

Przeczytałem pierwszy post i coś mi zaświtało, chyba poprawialiśmy po tym samym partaczu.Dokładnie takie samo podłączenie, i dorabiał gniazdko fliziarz.
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 26-05-08, 19:54   

Widzę że, temat trochę zszedł na inny tor więc zamieszczam kolejne odkrycie; robota glazurnika :-"

To coś było ukryte pod panelami na suficie.
cdn. :!:

połączenie.JPG
Plik ściągnięto 449 raz(y) 46,04 KB

_________________
Grzesiek
 
   
     
drakasz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 839
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27-05-08, 09:11   

widzę że było pie....dut :) . Sądząc po opaleniźnie.
_________________
Nic milszego dla zmęczonych uszu jak trzask iskry zwiastującej długą i błogą ciszę ...
 
 
     
jorguś78 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 4
Skąd: Garwolin
Wysłany: 06-10-08, 21:28   

Bubel jakich mało :shock:
 
     
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 19-10-08, 10:22   

irekub napisał/a:
W firemce dla której próbuję skonfigurować starą frezarkę do RCD ,
I d..a zbita.Niczego bez rozbierania zabawki nie przeskoczę! W silniku głównym urządzenia wbudowany jest hamulec 3-f skojarzony w gwiazdkę a(N) zero jest wpięte do obudowy! Masakra..........


Na pewno szef ci na to nie pozwoli ale jedyne wyjście to wymienić ten silnik
_________________
Chciałbym zwiedzić cały świat. Może kiedyś to osiągnę.
Zapraszam do obejrzenia galerii z mojej ostatniej wyprawy
http://gienekpa.fotosik.pl/albumy/385573.html
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group