Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie gniazdka przez pseudo elektryka
Autor Wiadomość
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 19-10-08, 10:24   

azor77 napisał/a:
Widzę że, temat trochę zszedł na inny tor więc zamieszczam kolejne odkrycie; robota glazurnika :-"

To coś było ukryte pod panelami na suficie.
cdn. :!:

Fajna robota. Aż strach patrzeć na takie wynalazki
_________________
Chciałbym zwiedzić cały świat. Może kiedyś to osiągnę.
Zapraszam do obejrzenia galerii z mojej ostatniej wyprawy
http://gienekpa.fotosik.pl/albumy/385573.html
 
     
kamil_chy 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 6
Skąd: olsztyn
Wysłany: 08-01-09, 23:57   

Powinno się karać za robienie takich bubli zagrażających bezpieczeństwu, no ale przez takich glazurników pseudo elektryków my elektrycy mamy zajęcie.
 
     
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 29-01-09, 16:04   

kamil_chy napisał/a:
no ale przez takich glazurników pseudo elektryków my elektrycy mamy zajęcie.


Nie tylko my. Grabarze na nich też zarabiają :mrgreen:
_________________
Chciałbym zwiedzić cały świat. Może kiedyś to osiągnę.
Zapraszam do obejrzenia galerii z mojej ostatniej wyprawy
http://gienekpa.fotosik.pl/albumy/385573.html
 
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 194
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 16-05-09, 11:35   

mieszkanie przygotowane do odbioru ... elektryk (MZGM) zamontowal gniazdko tuz pod podlaczeniem do bojlera ](*,) #-o ... odpowiedz elektryka, czy czasem nie popelnil bledu: " a gdzie mialem to zrobic?"

 
     
irekub 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 105 razy
Wiek: 48
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 1121
Skąd: Wadowice
Wysłany: 25-05-09, 13:59   

Ja w czwartek dostałem "opeer"od gospodyni,bo jej za wysoko zamontowałem gniazdo w kuchni.Na nic się zdały tłumaczenia,że to bezpieczniej ,że jest tzw.lico z gniazdem na sąsiedniej ścianie(są płytki). ona to chce mieć niżej bo nie chce żeby jej jakieś kable ze ściany zwisały.I co było robić-klient/ka nasz pan/i.
_________________
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej
 
 
     
elektroodbyt 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Wiek: 36
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 94
Skąd: Rz-ow
Wysłany: 26-05-09, 23:04   

ja ostatnio mialem podobna sytuacje, gniazdo bylo na pograniczu strefy 1 i 2, bez styku ochronnego. Kobicina jednak sie upierala na to gniazdo to jej zrobilem, dalem bryzgoszczelne i moze bede mial czyste sumienie...
 
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 27-05-09, 08:55   

elektroodbyt napisał/a:
moze bede mial czyste sumienie...
a ja bezlitośnie piszę nakazy zdemontowania i zawsze słyszę "panie ale to elektryk robił" a ja na to pewnie nie był na tej lekcji :)
 
     
elektroodbyt 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Wiek: 36
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 94
Skąd: Rz-ow
Wysłany: 27-05-09, 10:25   

scat, zycie... lepiej przekuc pol lazienki i miec spokoj ;] gorzej jak klient jest uparty... Ale to i tak nic, jak znajde foty to wrzuce co gosc mial :D lampy wiszace centralnie nad wanna ;]
 
 
     
januszcm 
Uczestnik forum


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 363
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-05-09, 17:37   

elektroodbyt napisał/a:
ja ostatnio mialem podobna sytuacje, gniazdo bylo na pograniczu strefy 1 i 2, bez styku ochronnego. Kobicina jednak sie upierala na to gniazdo to jej zrobilem, dalem bryzgoszczelne i moze bede mial czyste sumienie...


a co będzie jak komus sie krzywda stanie i zejdze z tego świata??? zastanawaił sie kolega nad tym???
_________________
niech krawiec szyje ubrania,
a szewc naprawia buty,
poeta zaś pisze wiersze,
dentysta rwie ząb zepsuty
 
     
arturittoo 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 10
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 20-03-10, 00:26   

Koledzy, zapytam krótko: gdyby doszło do jakiegoś nieszczęścia albo wypadku to kto wtedy ponosi winę za takiego "papudroka"??? Trzymam się jednej zasady: piekarz jest od pieczenia chleba, szewc od naprawy butów a prace elektroinstalacyjne zostawmy elektrykowi.
 
     
irmar01 
Uczestnik forum
irmar01


Wiek: 50
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 61
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 20-03-10, 01:41   Witamy Arturo

Wątek umarł na rok, dziękujemy Ci Arturo za podjęcie.
Pytasz, kto ponosi odpowiedzialność za dany stan rzeczy przy wypadku.
To nie jest ta Polska sprzed 50 lat, gdzie "fachowiec" był nie do ruszenia, dzisiaj dochodzenie policyjne wykaże kto jest winny a Sąd ukaże. pamiętam z dzieciństwa jednego "fachowca elektryka" z RE w Mielcu (ZE Rzeszów). Gość zajmował się odbiorami przyłączy. Rodzice potrzebowali "siłę" i jakiś tam miejscowy elektryk to wykonał. Przyjechał jednak wspomniany gość na odbiór z RE. Wszystko było przygotowane: wódka, chleb wiejski, kiełbasa, ogórki na stole. Przyjechał wspomniany, nie miał czasu jeść ani pić. Pamiętam jak zapakował kiełbasę i wódkę do wielkiej teczki i wyszedł na podwórko. Tam jeszcze złapał wałęsającą sie kurę i schował do wspomnianej teczki. Nie spojrzał nawet na przyłącz, to pamiętam, ale wszystko było podpisane.
Nie z tego powodu zostałem elektrykiem.
Nadal pozdrawiam z Dublina, chociaż już mnie to nudzi.
 
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 21-03-10, 19:16   

arturittoo napisał/a:
piekarz jest od pieczenia chleba, szewc od naprawy butów a prace elektroinstalacyjne zostawmy elektrykowi.


Witam,
może prace elektroinstalacyjne zostawmy elektromonterowi :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
rony 
Uczestnik forum
rony


Wiek: 48
Dołączył: 27 Kwi 2010
Posty: 14
Skąd: katowice
Wysłany: 29-04-10, 00:30   

Panowie....

gniazdo jako takie jest źle obsadzone, mostek jest wykonany nieprawidłowo pod kontem kolorów przewodów, ale może spełnia swoje zadanie w sieci tn-c? bo ze zdjecia tródno określić na który styk przychodzi faza...ktoś za pomocą próbnika za 2zł stwierdził, że tak ma być... i miejmy nadzieję że wiedział co robi. Niestety w praktyce się spotykamy z wieloma błędami, ale nie zawsze jesteśmy najlepsi...
_________________
rony
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 29-04-10, 08:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
szkatu 
Uczestnik forum


Wiek: 48
Dołączył: 29 Maj 2010
Posty: 1
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 06-06-10, 20:50   Re: Podłączenie gniazdka przez pseudo elektryka

azor77 napisał/a:
Witam

W jednym mieszkaniu pseudo elektryk podłączył gniazdko, ale jak to zobaczcie, horror [-(
Na przewodzie niebieskim L
Czarny PEN
a żółto zielony ucięty i nie podłączony bo poco podłączać [-(
Cała instalacja w mieszkaniu jest w aluminium a tu Cu 1.5 mm^2 i na tym obwodzie podłączony był bojler i właśnie już po kilkunastu razach przepalenia bezpiecznika na tym gniazdku nie ma napięcia 8-[
Ogólny bajzel.
=D> =D>
 
     
azor77 
Uczestnik forum



Pomógł: 19 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 282
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 06-07-11, 21:10   

Odkopuję temat i zamieszczam nowe ciekawe fotki, które ostatnio zrobiłem w remontowanej łazience.
http://imageshack.us/phot...0110504133.jpg/

http://imageshack.us/phot...0110504134.jpg/


http://imageshack.us/phot...0110705150.jpg/

http://imageshack.us/phot...110705152f.jpg/
_________________
Grzesiek
 
   
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group