Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jarek79
08-10-08, 11:25
Problem z diodami LED w polaczeniu Schodowym
Autor Wiadomość
DwadziesciaKV 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 1
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 13-06-08, 17:03   Problem z diodami LED w polaczeniu Schodowym

Witam

Mam pytanko jak zniwelowac zarzace sie Ledy (schodowe ktore oswietlaja stopien) po wylaczeniu napiecia wylacznikem.W ukladzie schodowym.Wylaczniki sa bez neonowek a i tak zarzy sie Led czy jest jakis sposob by sie tego pozbyc???
Ledy sa zasilane pradem 230V i to sa schody w domu

Pozdrawiam
 
     
fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert


Pomógł: 121 razy
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 964
Skąd: łódzkie
Wysłany: 14-06-08, 00:13   

Parę dni temu zdejmowałem WZeta z systemu SAP (p.poż) firmy ESSER) z czterech diod LED dwie się żarzyły. Po dołączeniu wskaźnika od zasilania i pozostawieniu na półgodziny - ku mojemu zdziwieniu - zauważyłem, że wciąż się zarzą, ale troche mniej. Na płytce oprócz ledów i innych elementów nie magazynujących energii był kondensator ale tylko 100uF. Widać stąd, że do żarzenia Ledy potrzebują minimalną ilość prądu.

Dlatego w kolegi przypadku diody "zasilane są" poprzez pojemności przewodów, czy rezystancję wyłącznika przy rozwarciu. Ja spróbował bym po stronie LEDów obciążyć obwód rezystorem 220kom/0,5W. Wydaje mi się, że powinno pomóc.


pzdr
-DAREK-
 
     
tedikra 
Uczestnik forum


Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 1
Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 08-10-08, 10:00   

Przerabiałem ten temat. Żarzenie zależy np. od typu lamp diodowych. Im prostsze wykonanie (np. przez bańkę widać tylko pojedyńczy kondensatorek) tym gorzej. Wystarczy pojemność kabli aby ledki żarzyły się. Miałem w rękach lampę diodową 230V, 1,5W która w środku miała sporo elementów (ze dwa kondensatory, dwa oporniki i nawet jeden elektrolit !). Wstawienie tej lampki zamiast jednej z grupy żarzących się likwiduje ten efekt. Murowany efekt da też wstawienie jednej lampki halogenowej. Można kombinować też z dodaniem elementu RC (gasik np. 220nF +100 omów) ale pojawia się problem gdzie to umieścić i jak znaleźć gdy się uszkodzi ...

Pozdrawiam
 
     
mariusz89 
Uczestnik forum


Dołączył: 09 Cze 2015
Posty: 1
Skąd: Polska
Wysłany: 09-06-15, 13:08   

Podobne problemy powodują moje ekrany diodowe led. Chciałbym, żeby albo świeciły się pełną mocą, albo wcale i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group