Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieczka pod Radom
Autor Wiadomość
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 12-08-08, 00:06   Wycieczka pod Radom

Motto:
„Nie tylko elektryka, ale i rolnika prąd nie tyka”
Byłem wczoraj we wsi pod Radomiem.
Jak wygląda instalacja – zasilanie ze słupa, przelicznikowe na słupie.
Na słupie (to ostatni słup) żadnych uziomów PEN.
Doprowadzenie TN-C, 3 fazy + PEN, może to PEN.
W budynku żadnych uziomów i zabezpieczeń przeciw porażeniowych.
Ot wisi wszystko na PEN na słupie.
Pomiarów nie robiono nawet od 1960 r, czyli od momentu elektryfikacji.
Rozdzielnica ( jeżeli to coś to rozdzielnica) zespolona z licznikiem.
Dwa wkręcone automaty B20 i jakieś 2 bezpieczniki topikowe.
Bez komentarza. O reszcie instalacji lepiej nie pisać. Może za tydzień zamieszczę zdjęcia.

Elektrycy z ZE jak wymieniali licznik, to widzieli tylko jedną wadę = AL.
Pewnie to byli tacy tylko od liczników. Fachowcy z Z.E
Dziś chciałem się dodzwonić tam do ZE, jak oni widza system instalacji. Mam jeszcze nadzieję, że będą wymagać TT. Ale nie liczę mocno na to.
Jedyna pociecha, że jedynym urządzeniem klasy 1 jest lodówka. Uziomu jakiegokolwiek brak, więc prąd i takich nikogo nie uszkodzi. To emeryci, żadnymi narzędziami nie pcacują.
Cała wieś ma taką instalację.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
Ostatnio zmieniony przez Jarek79 19-08-08, 10:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
januszcm 
Uczestnik forum


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 363
Skąd: Kraków
Wysłany: 12-08-08, 06:49   

czyżbyć podróżował jakimś wechikułem czasu??? :-" a może to nie Polska już była ??? \:D/

I nie dziwi już nic, nawet to ze Szczecin na wiosne nie miał prądu, skoro sieć jest w takim stanie jakim opisujesz ](*,) ](*,) .....
 
     
izolator 
Uczestnik forum


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 01 Lip 2008
Posty: 220
Skąd: jesteś
Wysłany: 12-08-08, 07:50   

januszcm napisał/a:
czyżbyć podróżował jakimś wechikułem czasu??? :-" a może to nie Polska już była ??? \:D/

I nie dziwi już nic, nawet to ze Szczecin na wiosne nie miał prądu, skoro sieć jest w takim stanie jakim opisujesz ](*,) ](*,) .....


Nie rozumiem zdziwienia Kolegi. Gdyby Kolega znał realia, to tak wyglada 90% instalacji w Polsce. Bo tych starych od momentu elektryfikacji nikt nie ruszał, a te nowe różnią się w zasadzie tylko miedzią w miejsce aluminium. O róznicówkach czy ochronnikach nikt nie słyszał, a próbować coś powiedzieć, to jest jedno: panie, świeci? - świeci! To nie ma co ruszać!
Nawet ZE wymieniając swoją sieć wymaga tylko uziemienia punktu rozdziału PEN, ale to, że ten PE pozostaje "w powietrzu" do niczego nie podłączony (bo instalacja wewnetrzna pozostaje) to ich już nie interesuje. A N robi za PEN.
A uziemienie wygląda często tak, jak wyglądały odciągi słupów w latach 70-tych (czyli cegła założona w pętlę z linki i zakopana 40 cm w ziemi). Słusznie potem zresztą zabroniono wykonywania odciągów, bo taką linę to wyjmowałem z ziemi jedną ręką.
 
     
Debesciak 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 35 razy
Wiek: 54
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 529
Skąd: LW
Wysłany: 12-08-08, 08:02   

zadna nowina, jeszcze troche takich instalacji jest, o pomiarach na wsi zapomnij :P
ZE ma sprzedawać energie a nie mówić dorosłym ludziom co mają robić ze swoją instalacją :P
_________________
zycie jest piekne :D
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 12-08-08, 09:31   

To taki temat rozrywkowy, te realia znam, ale nie tak dokładnie.
Natomiast mnie interesowało, czy dadzą zgodę na TT.
Przed chwila rozmawiam z ZE i oni przekonywali , że TN-C, nawet TN-S z uziomem w tablicy głównej jest bardzo O.K.
Ale byli na tyle na miejscu, że powiedzieli, że nie będą robić przeszkód na TT.

Wasze rady są o tyle cenne, że ci ludzie chcieli, żebym im dorobił jakieś gniazda.
No i padł na mnie blady strach, dłubiąc przy tym, mnie powieszą na tym badziewiu.

Jedyne co można zrobić za niewielkie (nawet minimalne) pieniądze to RCD w TN-C.
I to im zrobię, upływów tam nie mają.
Z tego, co piszecie, to idea kolegi ŚP Krystyna miała sens.
RCD w TN-C stanowi zabezpieczenie przed zerwaniem PEN w sieci napowietrz ej.

Jeszcze jest jedno hasło. Sieć 0,4 krzyżuje sie z 15kV.
W sytuacji, gdy jedna faza z 15kV spadnie na 0,4 kV, jakie będą konsekwencje takiej awarii ? Czy przelicznikowe na słupie w tym przypadku coś da ?
Spali się chałupa niezależnie od wyłączenia bezpieczników ?
Przypadek jest rzadki, ale konsekwencje dobrze znać ?
Jeszcze mam jedno pytanie, bo na sieciach 15kV sie nie znam.
Jak oni zabezpieczają to na wypadek zerwania ? Jak długo przewód fazowy 15kV będzie leżał pod napięciem na ziemi ?
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 12-08-08, 15:56   

cerberus napisał/a:

Jedyne co można zrobić za niewielkie (nawet minimalne) pieniądze to RCD w TN-C.
I to im zrobię, upływów tam nie mają.


Właściwy post we właściwym miejscu czyli jak ze złej instalacji zrobić jeszcze gorszą
 
     
izolator 
Uczestnik forum


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 01 Lip 2008
Posty: 220
Skąd: jesteś
Wysłany: 12-08-08, 18:50   

cerberus napisał/a:

Jedyne co można zrobić za niewielkie (nawet minimalne) pieniądze to RCD w TN-C.
I to im zrobię, upływów tam nie mają.


Szanowny Kolego!
Za minimalne pieniądze, to jesli jest łazienka, to nalezy w niej zrobić TN-S.
Z doświadczenia wiem, że instalacje wykonywane w latach sześćdziesiątych z przewodów aluminiowych są wykonywane bardzo solidnie. Nie stosowano wtedy materiałów "oszczędnościowych" i żaden pożar w zasadzie nie grozi. Takiej instalacji w ogóle bym nie ruszał. Kontroli i sprawdzeniu należy poddać wszelkie późniejsze uzupełnienia i rozbudowy - jesli takie są.
Dlatego dobrze się zastanów przed wprowadzaniem nowości u starszych osób. Im od tego co mają nic nie grozi, bo to znają i wiedzą jak się zachować.
Nowości im szkodzą.
 
     
Prorektor 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 338
Skąd: Polska
Wysłany: 12-08-08, 19:40   

cerberus napisał/a:

Jedyne co można zrobić za niewielkie (nawet minimalne) pieniądze to RCD w TN-C.
I to im zrobię, upływów tam nie mają.

Witam.
Tak kiedyś przy innym temacie pisałem, że kol. cerberus kombinuje jak – powiem tym razem delikatnie – kobyłka pod górę. W przypadku starszych ludzi takie niefachowe i niezgodne z normami i prawem kombinacje to wręcz zgroza. #-o
 
     
Debesciak 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 35 razy
Wiek: 54
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 529
Skąd: LW
Wysłany: 12-08-08, 22:57   

cerberus odpuść tą fuche :) osobiście odcinam całe pomieszczenia i robie na nowo :)
bo jak sie tylko dotkniesz do tej instalacji to bedą cie zamęczali ze mryga im swiatło w drewutni a przed twoją wizytą nie mrygało :P
_________________
zycie jest piekne :D
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 12-08-08, 23:05   

Prorektor napisał/a:

Witam.
Tak kiedyś przy innym temacie pisałem, że kol. cerberus kombinuje jak – powiem tym razem delikatnie – kobyłka pod górę. W przypadku starszych ludzi takie niefachowe i niezgodne z normami i prawem kombinacje to wręcz zgroza. #-o

Szanowny kolego !
Po pierwsze, to pokaż ten zakaz w normach.
Pokaż tą niezgodność z prawem.
Tutaj mowa o RCD 30 mA jako uzupełnieniu ochrony przed dotykiem bezpośrednim. Tyle bajek z 1001 nocy napisano jakimś zakazie którego nie ma.
Prorektor napisał/a:
W przypadku starszych ludzi takie niefachowe i niezgodne z normami i prawem kombinacje to wręcz zgroza. #-o

Kolego Prorektor ! Zgroza to jest TN-C z sieci napowietrznej bez RCD.
Jakakolwiek wichura i awaria sieci na słupie i ludzi prąd pozabija.
Napięcie rażeniowe na lodowce wyniesie 230V, i będzie się utrzymywało ciągle.
Nawet awaria PEN, w gniazdku i mamy napięcie rażeniowe na żelazku 230V !

Jak dokonasz analizy, to RCD w TN-S nie ma kiedy zadziałać.
Pisano już na tym forum, pisze też Pan Boczkowski, że RCD chroni gniazda wtykowe w łazience przed dotykiem bezpośrednim.
Gniazda, nie podłączone do nich odbiorniki.

Bądź konsekwentny i zacytuj zakaz stosowania RCD w TN-C jako ochrony przed dotykiem bezpośrednim.

Tam gdzie można RCD w TN-C ( JVL-5) powinno sie stosować.
Co to znaczy gdzie można - tam gdzie brak przypadkowych uziomów , jak bojlery, gaz.
RCD będzie niezawodnie działał, lub w przypadku uziomów się po prostu nie załączy.
Tam gdzie można RCD w TN-C ( JVL-5) powinno sie stosować.
Co to znaczy gdzie można - tam gdzie brak naturalnych uziomów , jak bojlery, gaz.
RCD będzie niezawodnie działał, lub w przypadku uziomów się po prostu nie załączy.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 12-08-08, 23:16   

Debesciak napisał/a:
cerberus odpuść tą fuche :) osobiście odcinam całe pomieszczenia i robie na nowo :)

To nie jest fucha. To inny niefinansowy uklad , o którym nie chcę pisać.
To taki przypadek,gdzie nie wypada mi się wykręcać.
Założę im to gniazdko, może i RCD w TN-C.
Jak zalóżę RCD w TN-C, to będę spokojny, że nic się nie stanie, Także przy awarii sieci.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 64
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 12-08-08, 23:31   

Witam!
Kolega (cerberus) napisał/a:
Założę im to gniazdko, może i RCD w TN-C.

Proszę lepiej pomyśleć o takim rozwiązaniu, jak te schuco z RCD dla przykładu:

Gniazdko z RCD.JPG
Plik ściągnięto 24617 raz(y) 9,87 KB

_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 13-08-08, 09:39   

Kolego Edwardzie !
Niemcy mają głowę na karku i to dobrze wykombinowali.
Nawet jak pisał profesor, stosowali RCD w TN-C. Tylko, że on sam nie rozumiał, jak to było realizowane.
Ale z sa problemy - do tego nie włączysz polskiej wtyczki.
Oni mają czajnik. Na szczęście nie jest to aktywne obejście z rożnymi narzędziami.

Mnie interesuje druga sprawa - ich bezpieczeństwo. Ale zrobienie TN-S lub TT
to spore pieniądze (nawet przy darmowej robociźnie) .
Poza tym oni traktują to jak działkę, na która przyjeżdżają 3 x w roku na 3 dni.

Problem dotyczy, tak jak koledzy napisali całej wsi, lub 90% Polski.
Na silę nikogo nie zmusisz do zapinania pasów i fotelika. Nawet mandat nie pomoże.

Przy koncepcji RCD w TN-C , to niewielka kwota i może by to wypaliłó.
Ale jeżeli wśród elektryków krążą bajki z 1001 nocy, że to jest zabronione.
I jeszcze elektrycy straszą jakimś, bliżej nieokreślonym, zagrożeniem !
To nic nie zdziałasz, bo TN-C-S do duże pieniądze.
I TN-C-S też nie zabezpiecza przypadku awarii sieci.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 13-08-08, 12:15   

EDI napisał/a:

Proszę lepiej pomyśleć o takim rozwiązaniu, jak te schuco z RCD dla przykładu:


Z tego co widzę to gniazdko ma blaszki PE więc zmienia ono TN-C na TN-C-S i na dodatek ma RCD w sobie. Bardzo ciekawe rozwiązanie.
 
     
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
  Wysłany: 13-08-08, 12:26   

cerberus napisał/a:

Tyle bajek z 1001.....


Zamiast realizować swoje fantastyczne wizje to niech kolega lepiej wezwie elektryka zanim komuś coś się stanie
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group