Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieczka pod Radom
Autor Wiadomość
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-08-08, 11:17   

Gienek_pa napisał/a:
EDI napisał/a:

Jeśli w starej, dwuprzewodowej instalacji z zerowaniem zamontujemy wszystkie gniazdka bez bolca, to jaki układ?

Moim zdaniem też TN-C

I dobrze napisałeś. TN-C oznacza ,ze jedna z żył może być wykorzystywana jako przewód PEN.
Od czego to zależy ?
Po pierwsze , od ZE, który gwarantuje ,ze do przyłącza doprowadza TN-C.
Czyli zapewnia pewne połączenie swojego PEN z trafem( bezpośrednio lub swoim uziomem).
Po drugie - od odbiorcy , poprzez zapewnienie ciągłości PEN w obiekcie, co prawie zawsze jest spełnione.
Bez zapewnienia dostawcy, że doprowadza PEN, możemy wybić sobie z głowy TN-C na obiekcie.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-08-08, 12:19   

Gienek_pa napisał/a:

Faktycznie działałoby to gdyby obudowa urządzenia nie była połączona z PEN :mrgreen: .
:mrgreen:

Odpuść sobie kolego po pierwsze :mrgreen: . bo jest to niepoważne.
Po drugie, połączenie obudowy z PEN nie wyklucza ,ani nie wpływa w żaden sposobna działanie RCD w zakresie ochrony przed dotykiem bezpośrednim.

RCD nie będzie działał tylko w jednym przypadku: jeżeli obudowa będzie lokalnie uziemiona. RCD po prostu nie załączy.
Kolego "Geniek" ! Narysuj e sobie schemat ideowy, i przeanalizuj sytuacje.
To przecież banalne. RCD to nie jest czarna magia z książki o czarodzieju.

To co ja pisze o RCD w TN-c ,nie oznacza ,ze dokładnie we wszystkich 100% obiektach RCD załączy. Ale w 50% obiektów napewno da się zastosować.
I to bez problemu, mam dużo doświadczeń w tym zakresie. A z tym parnikiem to najprostsza sprawa.
Działa niezawodnie przez długie lata.
I to jeszcze lepiej niż w TN-S, gdzie są przypadkowe zrzuty.
A przy zastosowaniu RCD 10mA w TN-C w lokalu mieszkalnym nie ma żadnych przypadkowych zrzutów.
Dlaczego ? Bo w tej aplikacji, RCD dziala tylko jako ochrona przed dotykiem bezpośrednim. A w sieci TN-S I TN-C-S dziala dodatkowo jako ochrona przed dotykiem pośrednim - stad te nieuzasadnione zrzuty.
Cerberus

RCD w sieci TN-C.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 616 raz(y) 11,52 KB

_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 64
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 19-08-08, 12:38   

Witam!
Kolega (cerberus) napisał/a:
TN-C oznacza ,ze jedna z żył może być wykorzystywana jako przewód PEN.[/b]

Jako lekturę polecam np. normę PN-IEC 60364-3:2000.
-Do tej mam dostęp, a tam jest napisane, że:
Cytat:
Układ TN-C: w całym układzie sieci funkcję przewodu neutralnego i przewodu ochronnego pełni jeden wspólny przewód.
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-08-08, 12:57   

Gienek_pa napisał/a:
Jack napisał/a:
pod warunkiem że znamionowy różnicowy prąd powodujący wyłącznie wyłącznika nie przekracza 30mA. [/color]

Tylko jak to zrobić? Zakazać ludziom stosowania kuchenek gazowo elektrycznych podłączonych do rury z gazem, lodówki kazać stawiać daleko od wszelkich rur i na podkładkach z gumy, na wsiach zabronić stosowania parników elektrycznych?

Natomiast kuchenka gazowa z rurą to osobny problem.
Wielcy autorzy publikacji piszą: wystarczy podzielić PEN na PE i N i już załatwiona sprawa.
Jak widać ci autorzy są bardzo frywolni i pewnie nigdy nie narysowali schematu ideowego,
mało tego nie potrafią myśleć.
Zgoda , jeżeli chodzi o działanie RCD to załatwia sprawę.
Ale nie należałoby sie zastanowić dlaczego ? Niestety, to dla nich już za wysoka poprzeczka.
TN-C-S to nie jest takie frywolne panaceum.
Robiąc układ TN-C-S wykonujemy połączenie wyrównawcze pomiędzy rurą gazową, ziemią, a przewodem PEN.
Ja nic nie mam przeciwko połączeniom wyrównawczym stałym, wykonanym odpowiednim przewodem na stale.
Ale postawie pytanie - czy żyła ochronna przewodu przyłączeniowego może być połączeniem wyrównawczym ?
Czy wszystko jest O.K, jeżeli przez żyle przewodu przyłączeniowego płynie np. 5A AC ?

Jest to prąd wyrównawcze, spowodowany przez różnice napięć pomiędzy rurą a PEN.
Przewód PE wtedy przestaje być bezprądowy !
Jaki maksymalny prąd płynący na stale poprzez PE jest dopuszczalny ?
Ciekawe pytanie, szkoda, że panowie z tytułami na to nie wpadli.

Jeżeli tali stan rzeczy istnieje, to prąd płynący poprzez PE powinien być przynajmniej kontrolowany.
Elektryk, zwłaszcza po studiach nie może tratować spraw = prądu niema bo go nie widać.
Zrzut RCD w instalacji TN-C wskazuje na nieprawidłowości i upływy z ziemi lub do ziemi.
Takie upływy do ziemi akurat będą niegroźne z powodu dużej rezystancji uziomów przypadkowych. Natomiast prądy do rur W.K. C.O. i gaz mogą być duże.
Tutaj TN-C-S także w TN-S to są nieprawidłowości w instalacji.
Prądy niekontrolowane.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 19-08-08, 13:27   

cerberus napisał/a:

RCD nie będzie działał tylko w jednym przypadku: jeżeli obudowa będzie lokalnie uziemiona. RCD po prostu nie załączy.


To jak kolega wytłumaczy fakt iż tokarka CNC bez uziemionej obudowy która stała na betonowej posadce podłączona do układu TN-C z wstawionym wyłącznikiem RCD powodowała wyzwalanie tego wyłącznika?

Czary jakieś czy co? 30 mA nie tylko poprzez metal może popłynąć do ziemi.
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-08-08, 13:31   

[quote="Gienek_pa"]
Jack napisał/a:
PN-IEC 60364-5-53 ...... Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego[/color]
Natomiast jeśli urządzenie nie będzie odizolowane od ziemi wtedy RCD będzie wyłączać cały czas.
Nikt nie zdoła przekonać kolegi Cerberusa do swoich racji.

Po pierwsze nie będzie wyłączać cały czas ,tylko po prostu nie da się załączyć.
To co pisze kolega Genio wskazuje na to, że pewnie nigdy nie miał do czynienia z
RCD w TN-C w rzeczywistości.
Natomiast kolego jakbyś dobrze przeczytał cytowany akapit, to byś się przekonał,
ze stosując urządzenie ochronne 500mA ( bo o tym w tej normie),
to jakiekolwiek zrzuty przypadkowe są wykluczone.
Policz, jaka musi być rezystancja do ziemi, aby popłynął prąd doziemny 300 mA.
Wykonaj rachunek, i napisz ile wyszło , ile omów.

Ja daję się przekonać. Ale niech nikt nie mówi, że absolutnie nigdzie nie można zastosować
RCD w TN-C. W miastach w 90% można, bo instalacje są z PCV i nie ma ziemi.
Natomiast na wsi to byloby jeszcze bardziej potrzebne.
Co się bardziej opłaca – niewielkie wymagania w stosunku do parnika.
Kto powiedział, że 100% instalacji musi obejmować RCD w TN-C ?.
Przy sieci napowietrznej jest szczególne zagrożenie.
Ale do tego trzeba:
Dysponować wiedzą. Potrafić myśleć.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 19-08-08, 14:50   

cerberus napisał/a:

Po pierwsze nie będzie wyłączać cały czas ,tylko po prostu nie da się załączyć.


Oj kolego Cerberus. Nie da się też załączyć jak nie będzie płynąć prąd przez RCD? Brak słów. Mam tylko nadzieję, że nikt nie zginie poprzez kolegi "ulepszanie instalacji" :mrgreen: .
cerberus napisał/a:

To co pisze kolega Genio wskazuje na to, że pewnie nigdy nie miał do czynienia z
RCD w TN-C w rzeczywistości.


Kolego Cerberus z tego co kolega pisze wynika , że kolega nigdy nie miał do czynienia z elektrycznością. Chciałbym przypomnieć, że to kolegi wypowiedź wywołała sprzeciw większości a nie moja ale wydaje mi się, że o to właśnie dla kolegi chodziło. Prawda??? :mrgreen:

cerberus napisał/a:

I to bez problemu, mam dużo doświadczeń w tym zakresie. A z tym parnikiem to najprostsza sprawa.
Działa niezawodnie przez długie lata.


W to, że kolega ma duże doświadczenie w parowaniu ziemniaków w parniku to wcale nie wątpię
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 64
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 19-08-08, 18:59   

Witam!
Kolega (cerberus) napisał/a:
Ale niech nikt nie mówi, że absolutnie nigdzie nie można zastosować RCD w TN-C.

Jeśli ktoś zastosował RCD w instalacji bez przewodu ochronnego, zgodnie z obowiązującym wówczas w/w Rozporządzeniem, to co najwyżej można go teraz wymienić na nowy.
P.S.
-Takiej instalacji nie nazwałbym jako TN-C z RCD.
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-08-08, 22:15   

EDI napisał/a:
Witam!
Kolega (cerberus) napisał/a:
Ale niech nikt nie mówi, że absolutnie nigdzie nie można zastosować RCD w TN-C.

Jeśli ktoś zastosował RCD w instalacji bez przewodu ochronnego, zgodnie z obowiązującym wówczas w/w Rozporządzeniem, to co najwyżej można go teraz wymienić na nowy.
P.S.
-Takiej instalacji nie nazwałbym jako TN-C z RCD.

Po pierwsze ,pytanie ,co to jest instalacja TN-C ?
Odpowiedź jest prosta:
To taka instalacja w kórej jeden z przewodów jest przewodem PEN.
Co to oznacza: do przyłącza jest doprowadzony przewód PEN z Z.E.
Po drugie , przewod bęcy przedlużeniem przewodu PEN na obiekcie ma zapewnioną ciągłość.

Jak widzisz kolego Edwardzie będzie to instalacja TN-C.
I nadal przez nastepne 100 lat może istnieć.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-08-08, 22:29   

Gienek_pa napisał/a:
cerberus napisał/a:

Po pierwsze nie będzie wyłączać cały czas ,tylko po prostu nie da się załączyć.

Oj kolego Cerberus. Nie da się też załączyć jak nie będzie płynąć prąd przez RCD? Brak słów.

Brak słów na twoją bezmyślość i kompletny brak doświadczenia.
Nie płynie prad - nie rozśmieszaj mnie. Nie plynie zgoda.
Ale jak poplynie to natychmiast (0,05 sek) wyłączy.

Nie pisz o tym,czego nie sprawdzałeś. Podłącz RCD w TN-D z uziemionym N.
Przekonasz sie,czy go załączysz. mrgreen mrgreen mrgreen mrgreen .
Brak słów dla tych elektryków.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-08-08, 22:42   

Gienek_pa napisał/a:
cerberus napisał/a:

RCD nie będzie działał tylko w jednym przypadku: jeżeli obudowa będzie lokalnie uziemiona. RCD po prostu nie załączy.

To jak kolega wytłumaczy fakt iż tokarka CNC bez uziemionej obudowy która stała na betonowej posadce podłączona do układu TN-C z wstawionym wyłącznikiem RCD powodowała wyzwalanie tego wyłącznika?

Co ja napisałem ?
cerberus napisał/a:

RCD nie będzie działał tylko w jednym przypadku: jeżeli obudowa będzie lokalnie uziemiona. RCD po prostu nie załączy.

Czy dla elektryka z uprawnieniami, uziom to miusi być kawąl drutu przytwierdzony
do tokarnki ?
Zastanów się Panie elektryku co to jest uziom - bo chyba zapomniałeś.
Czy uziom to tylko to , na czym nalepili symbol ziemi ?

Pisząc posty przydałoby się ruszyć głową.
Na takim poziomie nie zamierzam z tobą dyskutować.
Ceberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
Gienek_pa 
Uczestnik forum


Pomógł: 17 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 494
Skąd: Siemiatycze
  Wysłany: 19-08-08, 23:09   

cerberus napisał/a:
Brak słów na twoją bezmyślość i kompletny brak doświadczenia.
Nie płynie prad - nie rozśmieszaj mnie.


A co w tym takiego śmiesznego, że jak prąd nie płynie to RCD nie wyłączy?
  
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 64
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 19-08-08, 23:17   

Witam!
Kolega (cerberus) napisał/a:
Jak widzisz kolego Edwardzie będzie to instalacja TN-C.

W normie jest zapis, że pełni, a nie, że może pełnić obie funkcje jeden przewód PEN.
Jeśli w instalacji mieszkaniowej mamy wszystkie gniazdka bez bolca, to mamy np. L1 i PEN czy L1 i N ?
P.S.
[ Przecież możemy zrezygnować z urządzeń elektrycznych w I klasie ochronności w mieszkaniu. :sad: ]
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 67
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1491
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-08-08, 23:30   

EDI napisał/a:
Witam!
Kolega (cerberus) napisał/a:
Jak widzisz kolego Edwardzie będzie to instalacja TN-C.

W normie jest zapis, że pełni, a nie, że może pełnić obie funkcje jeden przewód PEN.
Jeśli w instalacji mieszkaniowej mamy wszystkie gniazdka bez bolca, to mamy np. L1 i PEN czy L1 i N ?
P.S.
[ Przecież możemy zrezygnować z urządzeń elektrycznych w I klasie ochronności w mieszkaniu. :sad: ]

Myślę, że przesadzasz, i jest to gra słów.
Na upartego można powiedzieć, że jak mamy gniado z bolcem bez odbiornika, to nie pelni, bo prąd nie płynie.
Zawsze można założyć chociaż jedno , nawet nie używane gniazdo z bolcem.
Cerberus
Ps.
Cytat:
"napiecie dotykowe 50V wartości skutecznej pradu przemiennego"

Jakie sa jednostki takiego napięcia ? I jest wszystko O.K.
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 64
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 20-08-08, 00:02   

Witam!
Kolega (cerberus) napisał/a:
Myślę, że przesadzasz, i jest to gra słów.

Żeby PEN pełnił czy mógł pełnić obie funkcje w całej instalacji, to wszystkie gniazdka powinny być ze stykiem ochronnym. :idea:
P.S.
-Takie rozwiązania widziałem dawniej w Niemczech i Austrii.
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group