Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka to moze byc linia?
Autor Wiadomość
Offgolfer 
Uczestnik forum


Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-11-08, 14:24   Jaka to moze byc linia?

Witam Forumowiczow. Prosilbym bardziej doswiadczonych o ocene, jakie napiecie moze byc w tej linii napowietrznej zdjecie. Z gory dziekuje za podpowiedzi.

Pozdrawiam
Piotr Mirowski
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 06-11-08, 14:41   

witam.
Niestety, na fotce niewiele widać. A co za tym idzie trudno cokolwiek napisać.
Napięcie prawdopodobnie od 110 kV w zwyż.
I jeszcze jedno, nie zawsze izolacja świadczy o napięciu linii. Bywają przypadki faktycznej pracy na niższym napięciu niż izolacja. Czszegółów można się dowiedzieć w lokalnym ZE.
 
     
vandj 
Uczestnik forum


Pomógł: 5 razy
Wiek: 35
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 49
Skąd: Rypin Kuj - Pom
Wysłany: 07-11-08, 12:04   

Witam.
Chcesz lewiznę zrobić :) :) (żart sceniczny ssssss) Uwaga na latawce :)
stawiam na 1. ida pewnie gdzieś do fabryk albo do miasta

# linie 110kV – linie zasilające większe miasta oraz duże zakłady przemysłowe, wykorzystywane są do przesyłu i rozdziału energii elektrycznej, lecz ich długość zazwyczaj nie jest większa niż kilkadziesiąt kilometrów.

# linie 220kV i 400kV linie przesyłowe na terenie całego kraju. W powiązaniu z e stacjami tworzą rozległy system elektroenergetyczny. Łączą ze sobą większe elektrownie i punkty poboru energii. Ich długość zazwyczaj wynosi do kilkuset kilometrów. Za pośrednictwem linii napowietrznych o takim napięciu znamionowym często sprzęgane są systemy energetyczne różnych państw. W krajach o dużym obszarze stosowane są linie napowietrzne o napięciach 500 kV, 700kV a nawet 1000 kV.
 
 
     
stns 
Uczestnik forum


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 483
Skąd: Mk
Wysłany: 07-11-08, 13:23   

może to okaże się pomocne linie energetyczne
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 07-11-08, 14:39   

Wyglada to na dwutorowa 220kV.
 
     
seba201991 
Uczestnik forum
SeKo


Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 220
Skąd: Reńska Wieś
Wysłany: 07-11-08, 19:40   

Z tego co wiem
to
110kV 1 izolator
220kV 2 izolatory
400kV 3 izolatory
 
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 07-11-08, 20:06   

witam.
seba201991 napisał/a:
Z tego co wiem
to
110kV 1 izolator
220kV 2 izolatory
400kV 3 izolatory

Skoro nie wiesz to nie pisz!! Ilość izolatorów zależy od obostrzenia linii a nie jej napięcia.
 
     
mirom
Uczestnik forum


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 66
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 07-11-08, 22:15   

Hmmm...patrząc na te kratowce też stawiam,że jest to 2-torowa 220kV
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 140 razy
Wiek: 39
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1221
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 09-11-08, 09:38   

Witam
Offgolfer napisał/a:
Prosilbym bardziej doswiadczonych o ocene, jakie napiecie moze byc w tej linii napowietrznej

Jest to dwutorowa linia 400 kV. Jak się dokładnie przyglądniecie to zauważycie wiązki dwuprzewodowe (pierwsza od góry w torze od budynku jest najlepiej widoczna). Fakt zdjęcie nie pokazuje wielu szczegółów i trzeba wzrok mocno wytężyć.
O więcej szczegółów trzeba zapytać właściciela linii czyli PSE-Operator S.A..
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2341
Skąd: Galicja
Wysłany: 10-11-08, 02:37   

Jarek79 napisał/a:
Witam
Offgolfer napisał/a:
Prosilbym bardziej doswiadczonych o ocene, jakie napiecie moze byc w tej linii napowietrznej

Jest to dwutorowa linia 400 kV. Jak się dokładnie przyglądniecie to zauważycie wiązki dwuprzewodowe (pierwsza od góry w torze od budynku jest najlepiej widoczna). Fakt zdjęcie nie pokazuje wielu szczegółów i trzeba wzrok mocno wytężyć.
O więcej szczegółów trzeba zapytać właściciela linii czyli PSE-Operator S.A..


Niekoniecznie. To może być linia 220kV.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 140 razy
Wiek: 39
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1221
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 10-11-08, 16:11   

Witam
siekierowy napisał/a:
Niekoniecznie. To może być linia 220kV.

Jest taka możliwość. Jednakże, żeby wiedzieć dokładnie należy spytać jej właściciela.
Znam tylko jeden przypadek linii wykonanej wiązką dwuprzewodową pracującej na 220 kV i to przez krótki okres i to nie w Polsce.
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
zawistak 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 15
Skąd: Warszwa
Wysłany: 15-11-08, 11:42   

siekierowy napisał/a:
Niekoniecznie. To może być linia 220kV.

Na 220kV są inne konstrukcje słupów. Poza tym jest wiązka dwuprzewodowa i stawiam na 400kV dwutorową. Poczytajcie to: http://elektroinstalacje....p?article_id=13
 
     
Apacer 
Uczestnik forum
Polkowice


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 21
Skąd: Polkowice
Wysłany: 16-11-08, 00:45   

A ja z kolei mam inne pytanie. Czy ktoś wie jaka linia znajduje się pod Poznaniem? Z tego co zauważyłem górna część jest dwutorowa i trzyprzewodowa, ale na jakie napięcie ? Dolna linia zaś tak samo dwutorowa jednoprzewodowa. Konstrukcja słupów dość duża.
 
 
     
zawistak 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 15
Skąd: Warszwa
Wysłany: 16-11-08, 20:36   

Pod Poznaniem znajduje się linia dwunapięciowa 2*220kV+2*400kV.
Może o niej mowa:
http://www.nowaliniapozna...inii_folder.pdf
 
     
Apacer 
Uczestnik forum
Polkowice


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 21
Skąd: Polkowice
Wysłany: 17-11-08, 17:56   

Dziekuję bardzo za informację ;-)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group