|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
Przesunięty przez: Jack 15-04-11, 19:23 |
Wyłącznik krzyżowy |
Autor |
Wiadomość |
ANDRZEJ TOMANEK
Uczestnik forum

|
Wysłany: 29-11-08, 16:12 Wyłącznik krzyżowy
|
|
|
Witam kolegów.
Podłączyłem wyłącznik krzyżowy pomiędzy dwoma wył schodowymi i chyba nie poprawnie działa, tzn. w jednej pozycji lama nie świeci i schodowymi też nie mogę zaświecić a jw drugiej pozycji lama świeci i schodowymi też mogę załączać i wyłączać.
Jeszcze dodam, że na jeden schodowy póściłem fazę L, a przez drugi zamykam obwód z żarówki N.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć co źle podłączyłem. |
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 29-11-08, 17:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jack
Aktywny uczestnik forum Jacek

Pomógł: 1053 razy Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 3993 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-11-08, 16:31
|
|
|
Witam
Cytat kolegi ANDRZEJ TOMANEK: Cytat: | Czy może mi ktoś podpowiedzieć co źle podłączyłem. |
Proszę jeszcze raz przeanalizować zamieszczony poniżej prawidłowy schemat załączania i wyłączania oświetlenia z trzech miejsc z własnym podłączeniem i wszystko okaże się niezwykle proste i jasne.
Załączanie i wyłączanie oświetlenia z trzech miejsc.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 35291 raz(y) 21,46 KB |
|
|
|
|
 |
irekub
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 105 razy Wiek: 50 Dołączył: 22 Wrz 2006 Posty: 1121 Skąd: Wadowice
|
Wysłany: 01-12-08, 06:51
|
|
|
Jack napisał/a: | Witam
Cytat kolegi ANDRZEJ TOMANEK:
Cytat:
Czy może mi ktoś podpowiedzieć co źle podłączyłem. |
Wyłącznik schodowy od tyłu ma (w zależności od modelu)opisy P lub L. Na ten zacisk przyłączane jest zasilanie układu,a na ostatnim wyłączniku z tego zacisku zasila się żarówkę/i.Natomiast dla wyłącznika krzyżowego układ połączeń przewodów obejmuje zaciski górne dla wyjść z pierwszego schodowego i dolne dla wejść ostatniego(miejsce przyłączenia dowolne).W takiej konfiguracji ten układ ma działać.
Jack napisał/a: | Proszę jeszcze raz przeanalizować zamieszczony poniżej prawidłowy schemat załączania i wyłączania oświetlenia z trzech miejsc z własnym podłączeniem i wszystko okaże się niezwykle proste i jasne.
|
Ale na przyszłość lepiej zastosować się do zaleceń kolegi Jacka. |
_________________ "A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej |
|
|
|
 |
awseba
Uczestnik forum

|
Wysłany: 30-01-16, 14:56
|
|
|
Witam jestem nowy i to mój pierwszy post na forum. Nie będę zakładał nowego wątku,ale mam pytanie odnośnie typowych kontaktów (będę pisał w ten sposób,bo i tak każdy wie o co chodzi) do oświetlenia domu,nie ważne czy to pojedyncze,podwójne,schodowe. Chodzi mi o to dlaczego producenci podają na kontakcie opis gdzie ma być faza L a częścią załączaną najczęściej oznaczoną 1. Coraz częściej widuje tez poglądowy schemacik ideowy na danym kontakcie i zaciekawiła mnie jedna zależność pomiędzy różnymi producentami,że dane L jest tak jakby na stałe z częścią ruchomą kontaktu,a 1 jest zawsze na stałe.
Czekam na odpowiedź,bo mam jeszcze pewne sugestie z tym związane
kontakt.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 1148 raz(y) 2,61 KB |
kontakt.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 837 raz(y) 2,61 KB |
|
|
|
|
 |
antyneutrino [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-16, 18:10
|
|
|
Producenci podają, abyś się nie zastanawiał tylko podłączył.
Jak bowiem inaczej wyobrażasz sobie podłączenie wyłącznika schodowego? Albo podwójnego, potrójnego ze wspólnym wyprowadzeniem? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|