Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Program do tworzenia schematów, program do projektowania.
Autor Wiadomość
Krzysztof E. 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 10
Skąd: Rep.Fed.Niemiec
Wysłany: 21-01-09, 11:11   Program do tworzenia schematów, program do projektowania.

Program do tworzenia schematów, program do projektowania, program do elektrotechniki,
Moje doświadczenia z programami do tworzenia schematów.

Kloeckner-MOELLER – CAE33
Kloeckner-MOELLER – ProPlan
MOELLER – ProPlan
AmpereSoft - ProPlan

Jednym z najlepszych programów do projektowania schematów i układów elektrotechnicznych jest program o nazwie ProPlan niemieckiej firmy firmy AmpereSoft, wcześniej należący do Kloeckner-MOELLER.

Krótka historia:

ProPlan jest następcą lagendarnego już programu CAE33 który w swej prawie 20-to letniej tradycji bazował na jeszcze wcześniejszej wersji CAE22 z lat 80-tych. Programy te zaprogramowane były w DOS, wydane i używane przez znany koncern elektrotechniczny Kloeckner-MOELLER i pierwotnie przeznaczone były do użytku wewnętrznego koncernu.
Już po krótkim czasie umożliwiono zakup tego programu biurom projektowym i tym wszystkim którzy zajmują się projektowaniem i rysowaniem schematów elektrycznych. Główną zaletą na początku istnienia tego programu, był pełny bank danych z wszystkimy artykułami firmy Kloeckner-MOELLER, połączone z pełną paletą symboli do bezpośredniego użycia przy budowie schematu.
We własnym zakresie można było tworzyć następne symbole i banki danych dla dowolnych artykułów innych producentów jak n.p. Siemens, ABB, i.t.d. W latach 90-tych zaistniała konieczność przystosowania programu CAE33 do systemów Windows.
Nastęca otrzymał nazwę ProPlan i rozprowadzany był dalej przez koncern MOELLER.
Z oddziału programistów i mendżerów zajmujących sie u MOELLER’a ProPlan’em, odłączyła się w wirze globalizacji i rozczłonkowywania firm, nowa firma o nazwie AmpereSoft. Firma AmpereSoft współpracuje w dalczym ciągu z koncernem MOELLER i rozprowadza także inne programy elektrotechniczne.

Na rynku istnieje w tej chwili sporo różnych programów elektrotechnicznych.
Wiele z nich jest bardzo prostych i do kilkustronicowego schematu zupełnie wystarczających. ProPlan nie jest tylko programem do rysowania „kresek”, lecz jest opartym o banki danych systemen projektującym, nadającym się swoimi możliwościami do wygodnego projektowania zarówno prostych sterowników jak i złożonych instalacji zasilania, automatyki przemysłowej oraz całych zakładów. Większość funkcji które dawniej robiono odręcznie jest od lat zautomatyzowana.
Dla porównania - ProPlan jest dla elektrotechniki tym, czym jest AutoCAD, CATIA PROINGENEER lub SOLID EDGE dla mechaniki i architektury.

Istneją wprawdzie na rynku dość znane i rozpowszechnione programy elektrotechniczne jak: EPLAN, AutoCAD -E, WSCAD, i.t.p które bezsprzecznie nadają sie do tworzenia schematów i stanowią znany standard, lecz krąży wokół nich wiele fachowych, a przede wszystkim niefachowych legend, pochodzących głównie od tych którzy nimi nie pracują. Reklama i marketing zainteresowanych sprzedażą firm robią w tym zakresie „swoje”.
Moim zdaniem, nie są one jednak w stanie, swoimi możliwosciami, wygodą obsługi i funktionalnością ProPlan-owi dorównać.
Ze względu na złożoność mozliwości tego programu, jest odpowiednie przeszkolenie jednakże praktycznie niezbędne, ale dotyczy to wszystkich naprawdę profesionalnych programów.
ProPlan dysponuje następującymi językami: polski, niemiecki, angielski, francuzki, rosyjski
i jest także bardzo interesujący jeśli chodzi o cenę. Wedlug posiadanych informacji ( stan 2008 ) cena PEŁNEJ wersji wynosi ok 4500 Euro.
Informacje pod : www.amperesoft.net

P.S. – Nie jestem pracownikiem ani dastrybutorem firmy AmpereSoft.
Zajmuję się zawodowo projektowaniem układów elektrotechnichnych i moje porównania bazują na wieloletnim (czasem bardzo bolesnym) doświadczeniu.
Po tych nieciekawych doświadczeniach z innymi programami, pracuję już od lat ProPlan-em i tylko zupełna konieczność (n.p. brak innych zleceń) skłoniła by mnie do powrotu do innego programu.
_________________
Krzysztof
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 21-01-09, 14:55   

A program oblicza prady zwarciowe, spadki napiec na przewodach, bilanse mocy, mozna w nim dopasowywach charaterystyki zabezpieczen?

Jak nie to nastepne narzedzie dla firmy montujacej szafy, robiacej rysunki konstrukcyjne, listy materialowe, widoki.
 
     
Krzysztof E. 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 10
Skąd: Rep.Fed.Niemiec
Wysłany: 22-01-09, 10:26   

Obliczaniem prądów zwarciowych, spadków napięć na przewodach, bilansów mocy i dopasowywaniem charakterystyk zabezpieczeń wchodzimy w trochę inną specyfikę tematu, mianowicie w zakres obliczania i tworzenia schematów sieci energetycznych i rozdzielni, a do tego służą inne programy. Oto dwa przykłady:

- Program Simaris deSign - firmy Siemens
- Program NetPlan - firmy Moeller

Oba programy dostępne są bezpłatnie.

Osobiście używam programu Simaris, jest łatwiejszy w obsłudze i dysponuje gotowymi modułami które można swobodnie konfigurować. Do tej pory był dostępny w języku angielskim i niemieckim. Nie posiadam odpowiednich informacji odnośnie nowych wersji. Program ten oceniany był przez Instytut Elektroenergetyki Politechniki Poznańskiej.

Informacje:
Siemens - pan Bartosz Szwarczewski
Tel: 061 6649863
bartosz.szwarczewski@siemens.com
lub
elektrotechnika.pl@siemens.com

Program NetPlan jest precyzyjnieszy w obsłudze, przez to wymaga wiekszego nakładu pracy a tym samym czasu, ale jego możliwości są odpowiednio większe.
NetPlan dysponuke jezykiem polskim i wieloma innymi jeszcze językami.
Informacje i dowload:
ftp://ftp.moeller.net/ENG...PLAN/Index.html

SUPERPROGRAMU który rozwiązuje wszyskie problemy elektrotechniki i to w całej jej zakresie, osobiście jeszcze nie spotkałem ale posiadam informacje które potwierdzają taki trend w rozwoju programów do projektowania i tworzenia dokumentacji.


P.S.

Na życzenie kolegi - jeszcze krótka informacja do poprzedniego tematu.
Program ProPlan dostępny jest w kilku wersjach.
ProPlan Light - z ograniczeniem do 50 stron dokumentacji. Cena ok 600 Euro.
ProPlan Compact - z ograniczeniem do 500 stron dokumentacji. Cena ok 2600 Euro.
ProPlan Professional - bez ograniczeń. Cena ok 4800 Euro.
Informacje o cenach dotyczą stanu na rok 2009, ograniczenia w poszczególnych wersjach dotyczą tylko i wyłącznie ilości stron.

Pozdrowienia
_________________
Krzysztof
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 22-01-09, 18:22   

Znam Simarisa i NetPlana (czy Pajaka) ale one opieraja sie o jednego producenta aparatury. Nadaja sie dla nowych instalacji ale sa marne dla istniejacych, gdzie jest mieszanina producentow wylacznikow a trzeba cos doprojektowac.
Nie mowie tutaj o nowej rozdzielence na oswietlenie czy zasilanie kilku komputerow.

Znam tylko jeden pakiet, ktory ma rece i nogi a mozna zaprojektowac od SN po nn i jest to Amtech, niestety jest to program dostosowany do specyfiki rynku angielskiego (BS7671 wyd. 17). Pozwala na sprawdzenie selektywnosci zabezpieczen lacznie z charakterystykami I2t.
 
     
Krzysztof E. 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 10
Skąd: Rep.Fed.Niemiec
Wysłany: 23-01-09, 13:04   

Dziękuję za informację o Amtech-u, może uda mi się zastosować go do moich potrzeb.

Z tą resztą to niestety prawda, a praca ze starymi instalacjami to też osobny temat.

Ponieważ robię wszystkie projekty w ProPlan-ie, radzę sobie w ten sposób że Simaris-en obliczam przekroje kabli, i wartości wielkości wyłączników i zabezpieczeń, a następnie w wydrukiem w ręku wchodzę do projektu i przydzielam kable i materiał.
W ProPlan-ie nie mam z tym żadnych ograniczeń. ProPlan pracuje właściwie z programem towarzyszącym o nazwie MatSelect który jest zintegrowaną częścią instalacji i licencji. MatSelect jet programem zarządzającym materiałem. Oprócz materiału firmy Moeller który dostarczany jest razem z systemem, można tworzyć (jak i w innych programach) nieograniczoną ilość własnych danych materialowych. Można to robić dla pojedyńczych artykułów lub dysponując danymi katalogowymi innych producentów wczytywać je do MatSelect. Dane te mogą stanowić tabele w formatach ECAD, Excel, ASCII, Eldanorm, Datanorm, Access und BMEcat. Większość znaczących na rynku producentów stawia swoje dane do dyspozycji.

Pozdrowienia
_________________
Krzysztof
 
     
marekm 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 21 Wrz 2007
Posty: 1
Skąd: Dobrodzień
Wysłany: 04-02-11, 08:23   ProPlan Lista materiałowa

Witam
Cytat:
Krzysztof E.

Ja od niedawna pracuję z programem ProPlan
Teraz pojawił się mały klopot w związku z czym proszę o pomoc
Nie potrafię wygenerować listy materiałowej
najlepiej jeszcze gdyby była możliwość zapisania jej w excelu
Jeśli to nie będzie kłopotem to proszę o opisanie w krokach jak do tego dojść.
może Pan posługiwać się językiem niemiecki w odniesieniu od Menu ProPlana

w późniejszym terminie będę jeszcze musiał stworzyć liste materiałową w excelu ale formularz musze sobie stworzyć sam gdyż jego wygląd jest mi narzucony przez inny program nazwijmy go "magazynowy" do którego plik z listą materiałową będę musiał importować.

pracuję obecnie na wersji 1.7 (R074.06.u)

Pozdrawiam
Marek
 
 
     
Krzysztof E. 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 10
Skąd: Rep.Fed.Niemiec
Wysłany: 21-02-11, 13:00   

Szanowny kolego,

generowanie list (nie tylko materiałowych) i eksport do Excel’a czy też innych rodzajów danych jest w zasadzie nieskomplikowane ale, z powodu dużej ilości możliwych kombinacji wymaga małego przeszkolenia oraz podjęcia uprzednio kilku decyzji.

ProPlan rozróżnia w zasadzie między 2 rodzajami generowania list:
Generator formularzy oraz generator zestawienia.
Generator zestawień generuje listy które nie są zapisywane trwale w schemacie.
Są to specjalne listy sortujące, zliczające i.t.p. a oddające, że tak powiem, stan chwilowy dokumentacji. Nie pozostają one w programie (i w dokumentacji) na stałe jeśli się ich nie wydrukuje. Po jakichkowiek zmianach trzeba wygenerować je na nowo.
Generator formularzy generuje listy które można pozostawić w schemacie na stałe, n.p. w postaci stron w osobnych grupach funkcyjnych. Osobiście tworzę kilka grup jak n.p. lista grup funkcyjnych (przegląd projektu), listy kabli, listy łączówek i.t.d. i w tych grupach generuję poszczególne listy. Po dokonamiu jakichkolwiek zmian trzeba je tylko (jednym kliknięciem myszy) zaktualizować.

Na początek trzeba zdecydować jakie listy mają być generowane i przede wszystkim na jakich formularzach. Do dyspozycji stoi spora liczba gotowych formularzy i można dla własnych potrzeb dorobić sobie jeszcze nowe. Jest to z regóły ciężki temat ponieważ „jeszcze się taki nie urodził który by wszystkim dogodził”. Prawie każdy zleceniodawca chce innej kolejności lub sposobu sortowania. Ale – jak już wiadomo co i jak – to najprościej jest:

- założyć nową grupę funkcyjną – n.p. „lista kabli”
- w tej grupie założyć jedną nową stronę (nie zapomnieć wybrać odpowiedniej ramki)
Następne punkty to: (strzałka -> oznacza „następie” aby ciągle nie powtarzać)
- kliknąć na dowolny punkt w schemacie -> F2 (lub prawy klik myszą – właściwości) -> baton „generator formularza” -> i ... teraz pytanie (i wybór) - co chcemy generować?
W naszym wypadku „przegląd kabli” -> z kąd ? ... wybrane lokalizacje?, wybrany objekt ?
- po wybraniu n.p. „wybrany objekt” -> baton „nazwa formularza” – tutaj trzeba wybrać jeden z wielu stojących do dyspozycji formularzy – n.p. „ 7101 - przegląd kabli”
- po wybraniu formularza -> baton n.p. „wybrany objekt” – tutaj trzeba wybrać objekt z którego kable mają być do tej listy pobrane.
Teraz można batonem „eksport Excel” wygenerować ową listę do Excel’a albo po przez baton „OK” wygenerować listę w schemacie. Automatycznie utworzonych zostanie tyle stron ile jest potrzebnych aby lista była kompletna. Po dokonaniu jakichkolwiek zmian w dokumentacji: wejść na pierwszą stronę listy -> baton (na górze) „edytuj” -> „generuj wszystkie formularze”. Listy zostaną automatycznie uzupełnione.

To tylko jedna z wielu możliwości. Proponuję przede wszystkim zaktualizować wersję ProPlan-a na (conajmniej) wersję 2.2. Aktualna wersia to już 3.0.
To bardzo ważne. Nowe, lepsze możliwości eksportu i importu oraz usunięte błędy z przeszłości.
Z powodu obszerności tematu, i w razie pytań, najlepiej zwrócić się do pana Michnii z firmy AmpereSoft : tel: +49 228 608847-30 albo E-Mail : thomas.michnia@amperesoft.net,
kontakty także pod: http://www.amperesoft.net/Company.aspx

Pozdrowiena
_________________
Krzysztof
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group